Evropa

Posle osam dana, kraj ruske invazije na Ukrajinu se ne nazire: Šta se čita između redova u porukama Zelenskog i Putina

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/03/2022

-

22:58

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ruska invazija na Ukrajinu traje već osam dana. Danas je održana i druga runda pregovora na kojoj je dogovoreno uspostavljanje humanitarnih koridora za evakuaciju civila, ali kraj rata se ne nazire. Gosti emisije Euronews Veče kažu da je teško predvideti kada će se rat završiti i navode da Rusija neće odustati od svojih ciljeva. 

Govoreći o današnjim pregovorima ruske i ukrajinske delegacije, profesorka FPN-a Dragana Mitrović je rekla da se osnovni zahtevi Rusije nisu promenili i da se pregovori ne vode o tome.

"Pregovara se o humanitarnim i bezbednosnim pitanjima koje su doneli dosadašnji sukobi. Pretpostavljam da su se dogovorili da sa pažnjom i jedni i drugi vode računa o bezbednosti nuklearnih elektrana", rekla je profesorka Mitrović.

Kaže i da ohrabruje to što se pregovarači tokom sukoba ne ponašaju kao neprijatelji.

Ona se osvrnula i na ulogu predsednika francuske Emanuela Makrona u trenutnoj krizi, pošto je on jedini zapadni lider sa kojim Putin trenutno razgovara. Kako je navela, za sada situacija izgleda tako da Rusija neće odustati od svojih ciljeva, ali da se Makron trudi da održava komunikaciju u cilju poboljšanja situacije.

Mladen Lišanin sa Instituta za političke studije veruje da će se pregovori Ukrajine i Rusije nastaviti, bez obzira na to da li će direktno razgovarati Zelenski i Putin, jer obe strane shvataju da, ako broj žrtava bude rastao, da su humanitarni koridori i dopremanje pomoći važni.  

"Rusija neće odustati dok ne ostvari ciljeve"

Kada je reč o porukama koje se šalju, Lišanin je rekao da su poruke koje ističe Volodimir Zelenski danas dramatično različite u odnosu na prekjuče, a ono što se čuje od Putina je na liniji onoga što je govorio od prvog dana.

"Rusija svakako neće odustati od upotrebe sile dok ne ostvari ono što smatra zaštitom svojih interesa", rekao je Lišanin i dodao da se to na taktičkom nivou može menjati, ali ne i na strateškom .  

"Putin je rekao da oni hoće garanciju i to pravnu, pisanu, da Ukrajina neće pristupiti vojnom savezu NATO, i da na njenom terenu neće biti locirane ni njene, ni neke druge oružane snage. Da će se demilitarizovati i denacifikovati, što je specifična formulacija, i to da će priznati ruski suverenitet nad Krimom”, dodao je. 

Na pitanje o podršci Zapada Ukrajini, on je naveo da je ona nedvosmisleno veća nego što se očekivalo. Međutim, napominje da to ne može da bude dovoljno da omogući da Ukrajina na kraju trijumfuje na vojnom planu. Podseća da je Zelenski ponovo pozvao Zapad da uvede zonu zabranjenog leta nad Ukrajinom, što je nešto na šta Zapad nije spreman jer bi to značilo direktan vojni sukob sa Rusijom, što nikome ne ide u prilog. 

Dragana Mitrović kaže da je za onog ko je započeo ovakav rat u velikom interesu da se što pre okonča - zbog troškova, javnog mnjenja, razaranja...

"Teško je predvideti bilo šta kada su u pitanju vojna dejstva, ali mislim da je realno očekivati da Rusija završi rat na način kako je želela na početku, jer je nemoguće predvideti da će u ratu pobediti Ukrajina", rekla je. 

Koliko Srbija može da drži trenutnu poziciju?

Govoreći o tome koliko će Srbija dugo moći da drži ovakvu poziciju, Lišanin je rekao da odgovor na to pitanje zavisi od toga u kom roku će se završiti sve što se događa.

"Čini se da pozicija Srbije još neko vreme može da opstane na ovaj način. Ako sve ovo pretvori u dugotrajni rat, zaista je iluzorno govoriti šta bi tada bilo nužno uraditi", naveo je. 

Profesorka Mitrović kaže da je Srbija ostala usamljena u stavu za koji kaže da je veoma realističan iz više razlgoa.  

"Mi smo zavisni od Rusije kada je u pitanju uvoz nafte i gasa. Bio bi samoubilačni čin da uvedemo sankcije takvoj zemlji", rekla je i dodala da je Rusija takođe garant suvereniteta Srbije u SB UN. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa