Evropa

Ukrajinske vlasti tvrde da je pao aerodrom kod Kijeva, gde će Putin stati?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/02/2022

-

22:07

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin lansirao je jutros invaziju na Ukrajinu. Eksplozije i napadi odvijaju se na čitavoj teritoriji Ukrajine, a vode se borbe i u blizni Kijeva iz koga beže reke izbeglica. Ali, pitanje koje postavlja čitav je - gde će Putin stati? 

Neimenovani zvaničnik Pentagona izjavio je za "Vašington post" da se ruski upad u Ukrajinu odvija na tri fronta i da je očiti cilj "da se zauzmu ključna populacijska središta" i da se obori demokratski izabrana i prozapadno orijentisana ukrajinska vlast. Još jedan zapadni obaveštajni zvaničnik je u izjavi za agenciju AFP naveo da je ukrajinska protivvazdušna obrana "elimininisana” I da je Rusija preuzela kontrolu nad ukrajinskim vazdušnim prostorom. Isti zvaničnik predviđa da je sledeći ruski korak gomilanje snaga oko glavnog grada Kijeva.

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić slaže se da Putinove ambicije nisu da se okupira čitava teritorija Ukrajine već da je u pitanju poruka koju je ruski predsednik slao i ranije, a to je da ova zemlja nikako ne uđe u NATO već da dobije status vojne neutralnosti.

"Onda je Putin odlučio da pitanje demilitarizacije uzme u svoje ruke tako što će da uništi sve ukrajinske vojne arsenale i na taj način je 'demilitarizuje'. To je onda čin agresije i nema nikakvog drugog tumačenja ako sami sebi uzmete za pravo da određujete kakav će biti pravac događaja u nekoj zemlji", istikao je Jakšić gostujući u emisji Euronews veče.

Kako kaže, Moskva je od aneksije Krima pomagala u stvaranju Donjecke i Luganske narodne republike koje takođe nema nameru da uvrsti u sastav svoje federacije, ali preko njih vlasti u Kijevu drži kao svog taoca.

"To je ruska misija koja će, ako sudimo po Gruziji, uspeti i vremenom će se Zapad pomiriti sa činjenicom da je istok Ukrajine faktički fan kontrole centralnih vlasti u Kijevu", dodaje Jakšić.

"Diplomatija je neizbežna"

Euronews/Printscreen

 

U razgovoru za Euronews veče Ljubinka Milinčić, glavna i odgovorna urednica "Sputnjika", navodi da Rusija nema nameru da ide na Kijev.

"Barem su tako do sada tvrdili zvaničnici. Cilj vojne operacije jeste demilitarizacija", kaže Milinčić.

Milinčić smatra da je neminovno da će doći do pregovora jer, kako kaže, rat je privremena stvar, a diplomatija je ta koja je neizbežna.

"Mislim da su još otvorena vrata za realizaciju Minskih sporazuma, bez obzira na sve. Jedna od varijanti jeste da dve samoproglašene republike zatraže od Ukrajine da se pripoje pod uslovima u Minskim sporazumima. Verovatno postoji još mnogo drugih diplomatskih rešenja koja bi pomogla u rešavanju ove krize", zaključila je ona u razgovoru za Euronews veče.

"Evropa je od jutros drugačija"

Urednik nedeljnika "Vreme" Momir Tudurić smatra da je Evropa od jutros drugačija a, prema njegovom mišljenju, najveće pitanje je koliko će Evropa biti u stanju napetosti pre nego što se sedne za pregovarački sto.

Euronews/Printscreen

 

"Mislim i nadam se da će se, ukoliko ova vojna akcija bude ograničenog kraktera, ti svi ljudi koji su danas izbegli, ubrzo vratiti kućama", rekao je i dodalo da je sve ovo de fakto oslabilo evropsku bezbednost:

"NATO je dobio neko dodatno opravdanje za svoje postojanje, a ovakva intervencija ide na ruku i NATO, i SAD - u tome ne učestvuju direktno, ali mogu da kažu da se desilo ono što su mesecima najavljivali".

Komentari (0)

Evropa