Evropa

Uloga Makrona između Moskve i Kijeva: Francuski predsednik jedini zapadni lider sa kojim Putin razgovara

Komentari

Autor: Tijana Krnjaić

03/03/2022

-

22:32

Uloga Makrona između Moskve i Kijeva: Francuski predsednik jedini zapadni lider sa kojim Putin razgovara
Uloga Makrona između Moskve i Kijeva: Francuski predsednik jedini zapadni lider sa kojim Putin razgovara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U jeku ruske invazije, kada se Zapad ujedinio u osudama i sankcijama Rusiji, francuski predsednik Emanuel Makron se izdvojio kao jedini zapadni lider sa kojim Putin razgovara. On je o aktuelnim dešavanjima u proteklih nekoliko dana više puta razgovarao i sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, zbog čega analitičari ocenjuju da bi on mogao da odigra bitnu ulogu u rešavanju ukrajinske krize.

Francuski predsednik uporno ističe da je glavni cilj njegovog angažovanja prekid vatre u Ukrajini, kako bi se sačuvali ljudski životi i izbegla još veća tragedija. I danas je razgovarao sa Putiniom, i to na inicijativu ruskog predsednika. Međutim, poruka koju je poslao nije bila optimistična jer je rekao da je uveren da "najgore tek dolazi" i da je Putin rekao da neće prekinuti napade. Može li makron da bude medijator između Rusije i Ukrajine?

Sastanci Putina i Makrona

Veliku pažnju iazazvalo je i ranije angažovanje Makrona, kada je pre nego što je 21. februara saopštio odluku o priznanju nezavisnosti Donjecka i Luganska, Putin pozvao francuskog predsednika. Uz to, dok se tražilo diplomatsko rešenje pre početka invazije na Ukrajinu, dvojica lidera su održali 7. februara sastanak u Moskvi. 

Takođe, kako podseća nemački "Špigl", Makron je od samog početka svog mandata 2017. godine počeo da gradi svoj odnos sa Vladimirom Putinom, te je upravo njega primio u svoju rezidenciju dva meseca nakon što je postao predsednik. Makron se sa Putinom sastao i 2019. i sa njim imao bilaterlani sastanak uoči G7 samita u Bijaricu, sa kog je Rusija isključena još nakon aneksije Krima 2014. godine.

AP/ Thibault Camus

 

Kako nemački medij dodaje, Makron ipak primećuje da Vladimir Putin sa kojima ovih dana razgovara nije onaj Putin sa kojim je razgovarao pre pet godina. Ipak, iako je Rusija otpočela invaziju na Ukrajinu i Putin ističe da će se napadi nastaviti, Makron ne odustaje od napora da se spreči dalja eskalacija.

Profesorka Fakulteta političkih nauka Dragana Mitrović rekla je, gostujući u Emisiji Euronews Veče, da Makron u ovoj situaciji vidi sebe kao lidera koji ima kapacitet da bude lider Evrope, te da upravo ličnim konaktima želi da doprinese rešenju krize.

"Kako su preneli ruski mediji koji još uvek nisu zabranjeni, Putin je bio dosta oštar u razgovoru sa Makronom i prebacio je što se ne poštuju potokoli, jer da se poštuju, do ovoga ne bi došlo", kazala je Mitrović.

Kako je navela, za sada situacija izgleda tako da Rusija neće odustati od svojih ciljeva, ali da se Makron trudi da održava komunikaciju u cilju poboljšanja situacije.

"Makron treba da ima tu komunikaciju, bio je ranije i u Moskvi. On vidi sebe kao lidera koji ima kapacietet da prevodi svoju zemlju, da bude lider i u Evropi, koristi svoj lični odnos sa Putinom. Mislim da je dobra ta lična komunikacija", rekla je profesorka Mitrović.

"Vrata dijaloga ostaju otvorena"

Kako su naveli i Kremlj i Jelisejska palata, tokom razgovora u četvrtak, dogovoreno je da vrata dijaloga ostanu otvorena. Ipak, kako prenose mediji, tokom razgovora je Vladimir Putin jasno istakao da se vojne operacije nastavalju.

Neimenovani izvor je dodao da je ovaj razgovor, koji je trajao 90 minuta, pružio priliku da se čuje da će predsednik Putin nastaviti dalje ka svojim ciljevima.

"Nakon ovog poziva Makron se vraća nesuglasicama koje imamo sa Rusijom i ponovo se zalaže za diplomatsku opciju kao alternativu vojnim operacijama", naveo je izvor iz Jelisejske palate.

Makron je Putinu rekao da pravi "veliku grešku u Ukrajini, da se zavarava u vezi sa vladom u Kijevu i da će rat koštati Rusiju veoma skupo", kazao je neimenovani zvaničnik, te dodao da je Makron Putinu poručio da "laže sam sebe".

"To će skupo koštati vašu zemlju, vaša zemlja će završiti izolovana, oslabljena i pod sankcijama veoma dugo", kazao je Makron.

AP/ Alexei Nikolsky

 

Nakon razgovora sa Putinom, francuski predsednik pozvao je ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog. Zatim je Zelenski pozvao Putina na razgovor i naglasio da je razumno razgovarati, te poručio: "Svaka reč je važnija od pucnja".

Aludirajući na nedavni susret Putina i Makrona i fotografiju na kojoj se vidi kako dvojica lidera sede na dva kraja izuzetno dugačkog stola, Zelenski je uputio poziv Putinu: "Sedite sa mnom da pregovarate, samo ne na 30 metara".

Razgovor u Moskvi pre ruske invazije

Podsetimo, Makron je 7. februara posetio Moskvu, a cilj dolaska bilo je upravo traženje rešenja za ukrajinsko pitanje kako bi se napetosti okončale.

Razgovor Makrona i Putina u Kremlju trajao je više od pet sati, a ostao je upamćen upravo po fotografiji na kojoj dvojica lidera sede jedan naspram drugog sa stolom dugim šest metara.

Tanjug/AP/Sputnik, Kremlin

 

Kako je saopšten nakon sastanka, Putin je tada francuskom kolegi rekao da Moskva i Pariz dele zajedničku zabrinutost zbog bezbednosne situacije u Evropi.

Sa druge strane, Makron je poručio da je Rusiji potreban koristan odgovor da bi se okončala kriza. U tom trenutku, ne isključujući ono što se kasnije desilo, Makron je rekao da postoji šansa za mirno rešenje.

Ruski predsednik je tom prilikom ipak rekao da "ako Ukrajina bude članica NATO i pokuša silom da vrati Krim, doći će do vojne konfrontacije između Rusije i Alijanse".

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa