Evropa

Aćimović: Ukrajinci nisu očekivali invaziju, potrebna im je pomoć, bez Evrope je nemoguće opstati

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Slaven Dimitrić

03/03/2022

-

19:29

Aćimović: Ukrajinci nisu očekivali invaziju, potrebna im je pomoć, bez Evrope je nemoguće opstati
Aćimović: Ukrajinci nisu očekivali invaziju, potrebna im je pomoć, bez Evrope je nemoguće opstati - Copyright Euronews Srbija/Printskrin

veličina teksta

Aa Aa

U Ukrajini se odvija neravnopravna borba, i toj zemlji će biti teško bez pomoći Evrope, rekao je za Euronews Srbija Draško Aćimović, ekonomista i bivši počasni konzul Ukrajine u Austriji. On je istakao da Ukrajinci nisu očekivali ovakvu invaziju Rusije, kao ni mnogi u vrhu vlasti. 

"Mogli su pomisliti da će se desiti nešto u Donjecku i Lugansku, ali da će Rusija bombardovati celu zemlju to nisu mogli da pomisle", rekao je Aćimović.

On je rekao da se tragedija dogodila i 2014. godine, te da su ovo danas posledice ranijih političkih odluka.

"Tu noć (2014)  sam bio na Majdanu, video sam tu tragdeiju, mlade ljude koji su izginuli, bio sam i sa delegacijama i rukovodstovm Ukrajine, to je bila strašna tragdeija. Za mene lično najveći  krivac za ovo što se sada dešava je Petar Porošenko, bivši predsednik Ukrajine. Čovek koji je potpisao Minski sporazum za koji je znao da neće moći ispuniti nijedna vlast posle njega. Videli ste da je Putin rekao za njega da mu je ponudio da se preseli u Moskvu. Počelo je suđenje pre početka rata, opcija je bila 15 godina zatvora za njega, juče je ipak sretan, napravio je svoju vojsku, a zbog rata je amnestiran", objasnio je Draško Aćimović.

 

 

Kako je naveo, u ovom trenutku Kijevu je neophodna pomoć.

"Ukrajina je sama u ovom momentu i ona treba pomoć. Ovo je neravnopravna borba i bez pomoći Evrope nemoguće je opstati. Mene svaki dan zovu, ljudi su u podrumima. Došlo je do polarizacije i novog poretka", kazao je Aćimović za Euronews Srbija.

On je govorio i o ekonomskim posledicama sa kojima će se svet suočiti.

"Moramo pohvaliti potez vlasti Srbije. Na vreme su obezbeđene zalihe robnih rezervi, to je izvanredan potez i niko to u regiji nije uradio. Vidi se da su imali dobre obaveštajne podatke. U ponedeljak je počeo finansijski i ekonomski rat. U Rusiji firme padaju, rublja pada, vidljiva su enormna poskupljenja za prva dva dana pšenice, kukuruza, gasa na berzi i mislim da je Srbija na vreme sve obezbedila", naveo je ekonomista i bivši počasni konzul Ukrajine u Austriji.

Povodom ekonomskih dešavanja zbog aktuelne krize, Aćimović se osvnuo i na situaciju u regionu.

"BiH nema robne rezerve kao država, FBiH ima skromne rezerve, a Republika Srpska pokradene rezerve, koje su poslate u stečaj. Sada kada je najveća potreba RS, ne interesuje ih to, radi se i dalje na javnim nabavkama i kupovini auto-puteva,  40 miliona po kilometru, što je neodgovorna politika", kazao je Aćimović.

Na pitanje da li će se neko iz RS obratiti Srbiji za pomoć, Aćimović odgovara da se to očekuje.

"Banjaluka će očekivati pomoć Beograda. Beograd je toga svestan, video je kaga imaju na drugoj strani, to se pokazalo i sa vakcinamao. Sva pomoć koja ide u RS sada ide pod kontrolom. Vlasti RS će doći u Beograd po pomoć, opet će tražiti, bez obzira što su u poslednjih nekoliko meseci uložili stotine miliona maraka na javne nabavke", naveo je Draško Aćimović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa