Biznis vesti

Vozač kamiona iz Srbije u zoni ratnih dejstava kod Kijeva: Odlazi u skloništa, država posreduje u njegovom izvlačenju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/03/2022

-

13:45

Vozač kamiona iz Srbije u zoni ratnih dejstava kod Kijeva: Odlazi u skloništa, država posreduje u njegovom izvlačenju
Vozač kamiona iz Srbije u zoni ratnih dejstava kod Kijeva: Odlazi u skloništa, država posreduje u njegovom izvlačenju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dvojica vozača iz Srbije, Danilo Polić i Dejan Jovančić uspeli su da napuste Ukrajinu u kojoj su danima bili blokirani i da pređu u Poljsku. Kako je za Euronews Srbija izjavio Aleksandar Spasić, iz Udruženja za međunarodni transport, četvorica srpskih državljana su još na granici sa Poljskom, a jedan u ratnoj zoni u okolini Kijeva. Dvojica vozača koji se danas vraćaju za Srbiju su bili blokirani na prelazu Domanovo.

Kako je rekao Spasić, u najtežoj situaciji trenutno se nalazi Aleksandar Dražić, koji je ostao u oblasti u okolini Kijeva.

"Ministarstvo spoljnih poslova pokušava da posreduje da ga izvadi sa te lokacije, gde će verovatno morati da ostavi kamion. On odlazi i do skloništa kad zatreba, ali neizvesno je kada bi mogao da se vrati u Srbiju", rekao je Spasić za Euronews Srbija.

Kako se navodi u saopštenju privredne komore Srbije vozači su izvučeni sa područja Ukrajine koje je bilo poprište direktnih sukoba, zahvaljujući saradnji ambasade Srbije i Poljske i ambasadora Nebojše Košutića i kriznog štaba Privredne komore Srbije.

"Vozači su dobro, imaju sve što im je potrebno i trenutno se nalaze na putu ka Srbiji", stoji u saopštenju.

Podsetimo, više od 50 vozača kamiona je danima čekalo na ukrajinsko-rumunskoj granici da bi mogli da se vrate kući. Oni su se u utorak preko Rumunije vratili u Srbiju, dok je sadam vozača ostalo unutar Ukrajine na različitim lokacijama.

Inače, na granici sa Poljskom su četiri kamiona, kako je juče za Euronews Srbija rekao Mandić, a očekuje se da rezultat razgovora srpskih i ukrajinskih vlasti bude napuštanje teritorije Ukrajine preko Poljske. Vozači dva kamiona noć su, kako kaže, proveli udaljeni od vozila, a iako su došli do kamiona vojne vlasti koje jedine drže granicu im ne dopuštaju da uđu u vozila gde bi mogli da provere stanje goriva.

Euronews, profimedia

Vozač kamiona Vladimir Belić

Kako je za Euronews Srbija juče izjavio jedan od vozača, Vladimir Belić, on sa trojicom kolega još čeka na ulazu u Poljsku.

"Ostajemo bez goriva, zbog čega uskoro nećemo imati ni mogućnost grejanja", kaže za Euronews Vladimir Belić, vozač koji se tamo nalazi od 25. februara. Trenutno se temperature na ovom graničnom prelazu kreću oko nule.

Mandić kaže da se nada rešenju kroz razgovore o tome da se svi kamioni upute ka granici s Poljskom i da tamo napuste Ukrajinu. Udruženje je u kontaktu i sa vozačem kamiona zaustavljenog na parkingu u blizini Kijeva, gde je zona vojnih dejstava.

"Tu ne znamo šta ćemo moći da pomognemo", kaže Mandić.

 

Kamiondžije sa granice sa Rumijunijom juče napustili Ukrajinu

Juče su svi  srpski kamioni koji su iz Ukrajine krenuli ka Rumuniji uspeli su da izađu iz ratom zahvaćene zemlje, a u toku su razgovori o problemu koji imaju vozači još sedam kamiona koji se nalaze na teritoriji Ukrajine, rekao je predsednik Udruženja za međunarodni transport Neđo Mandić.

Mandić je naveo da je Ministarstvo saobraćaja posredovalo u rešavanju problema i da uz pomoć ukrajinske ambasade u Beogradu vozači mogu da se vrate kući.

 

Puštanje nekih kamiona koji su bili zaglavljeni u Ukrajini rezultat je višednevnog koordiniranog rada naših i ukrajinskih institucija, rekao je juče ambasador Srbije u Rumuniji Stefan Tomašević.

"Nakon razgovora sa pojedinim vozačima sa kojima smo konstantno na vezi dobili smo informaciju da je njihov kamion ušao na teritoriju Rumunije, još nekoliko njih čeka na terminalu, svakako mormao biti strpljivi jer taj postupak carinjenja neće ići onom brzinom za koju se mi nadamo, ali je važno da je posle nekoliko dana taj proces započet", istakao je Tomašević.

 

Komentari (0)

Biznis