Evropa

Zelenski: Odbrambene linije Ukrajine odolevaju ruskim napadima

Komentari

Autor: Tanjug

03/03/2022

-

11:57

Zelenski: Odbrambene linije Ukrajine odolevaju ruskim napadima
Zelenski: Odbrambene linije Ukrajine odolevaju ruskim napadima - Copyright Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

veličina teksta

Aa Aa

Odbrambene linije Ukrajine odolevaju ruskim napadima, rekao je danas u novom video snimku ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da tokom noći nije bilo predaha od ruskog raketiranja.

"Nemamo šta da izgubimo osim sopstvene slobode", poručio je Zelenski, dodajući da Ukrajina svakodnevno dobija isporuke oružja od međunarodnih saveznika, prenosi agencija Rojters.

On je kazao i da su prošle dve godine otkako je Ukrajina registrovala prvi slučaj virusa kovid-19 i da je "prošlo nedelju dana otkako je Ukrajinu napao još jedan virus", aludirajući tako na napad Rusije.

Zelenski je ocenio da promena taktike Rusije i, kako je rekao, "granatiranje civila u gradovima" dokazuje koliko je Ukrajina bila uspešna u odupiranju prvobitnom planu Moskve da kopnenim napadom odnese brzu pobedu.

On je pozvao Rusiju da prouči značenje reči "reparacija", jer će, kako tvrdi, Kijev zahtevati da Moskva nadoknadi sve što je uništila tokom svog napada na Ukrajinu.

Zelenski je rekao i da Ukrajina isplaćuje penzije i nudi isplate onima koji nisu u mogućnost da rade zbog ratnog stanja, kao i da se do sada oko 16.000 stranaca dobrovoljno prijavilo da se bori za Ukrajinu.

"Nemamo najveću teritoriju, nemamo nuklearno oružje, ne isporučujemo naftu i gas na međunarodna tržišta. Ali imamo svoje ljude. Imamo svoju zemlju. Ovo je ono za šta se borimo", poručio je Zelenski.

On je, takođe, uputio poruku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

"Spasite svoje ljude koji govore ruski. Ne širom sveta - već u svom domu. Tamo ih ima mnogo, oko 150 miliona", poručio je Zelenski.
 

Detaljno o dešavanjima u Ukrajini iz minuta u minut pratite na našem LIVE blogu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa