Evropa

Lavrov: Uveren sam da će rešenje krize u Ukrajini biti pronađeno

Komentari

Autor: Euronews Srbija/BBC

03/03/2022

-

11:18

Lavrov: Uveren sam da će rešenje krize u Ukrajini biti pronađeno
Sergej Lavrov - Copyright Tanjug/AP/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Pregovori Rusije i Ukrajine će biti održani, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u obraćanju javnosti i izrazio uverenje da će rešenje krize u Ukrajini biti pronađeno.

Kako je naveo, uslovi koje postavlja Rusija su minimalni.

Rusija je, dodao je, spremna za dijalog sa zapadnim zemljama isključivo ako se u obzir uzmu uzajamni interesi, a svoju politiku gradi na na principu „eskalacija radi deeskalacije“.

On je uveren da se pripremaju ratni planovi protiv Rusije.

"Razgovor o mogućnosti nuklearnog rata se vodi, ali o tome ne govori Rusija, nego NATO i Ukrajina. Ako protiv Rusije počnu da pokreću realni rat, o tome bi trebalo da razmišljaju oni koji te planove kuju. Mislim da se takvi planovi prave“, kazao je.

Rusija, dodao je, neće dozvoliti da je bilo kakve provokacije izvedu iz ravnoteže.

„Jasno je da treći svetski rat može biti samo nuklearni. Međutim, želim da skrenem pažnju na to da nećemo dozvoliti da nas bilo kakve provokacije izbace iz ravnoteže“, naveo je.

Lavrov je još rekao da se situacija u Ukrajini ne može posmatrati nezavisno od odnosa Rusije i Zapada u proteklih 30 godina i ocenio da je sadašnja specijalna vojna operacija iznuđeno rešenje, jer Zapad nije slušao šta Rusija govori.

Lavrov je istakao da će dijalog sa NATO i Zapadom nekad ipak početi, a da je Moskva spremna za to.

O tome kako će se dalje živeti u Ukrajini i ko će njome rukovoditi treba da odlučuje ukrajinski narod, rekao je Sergej Lavrov.

„Po pitanju Ukrajine mi postupamo ispravno, sigurni smo u to“, dodao je uz, kako je rekao duboko žaljenje zbog pogibije civila u Ukrajini.

On ponavlja rusku tvrdnju da je ukrajinska vlada neonacistički režim i kaže da bande pljačkaju gradove, uključujući i Mariupolj. Bi-Bi-Si navodi da nije video nikakve dokaze koji bi podržali ove tvrdnje.

Lavrov tvrdi da Ukrajinci „sada pokušavaju da iskoriste civile kao živi štit“.

On se, navodi BBC, više puta osvrnuo na Holivud i rekao da ljudi ne bi trebalo da „samo da gledaju ovaj holivudski film” koji su napisali zapadni mediji „gde postoji krajnje zlo”.

NATO, prema njegovim rečima, pokušava da ojača bezbednost Zapada po cenu Rusije.

Lavrov je uporedio SAD sa Napoleonom i Hitlerom, rekavši da su „u svoje vreme Napoleon i Hitler imali cilj da potčine Evropu – sada to čine Amerikanci“.

On kaže da ukidanje gasovoda Severni tok 2 "pokazuje mesto" EU, sugerišući da iza odluke stoje SAD.

Detaljno o dešavanjima u Ukrajini iz minuta u minut pratite na našem LIVE blogu.

 

Komentari (0)

Evropa