Evropa

Makron i Putin oprečno o tenzijama u istočnoj Ukrajini, u fokusu pitanje - ko je odgovoran

Komentari

Autor: Tanjug

20/02/2022

-

17:54

Makron i Putin oprečno o tenzijama u istočnoj Ukrajini, u fokusu pitanje - ko je odgovoran
Emanuel Makron i Vladimir Putin - Copyright Tanjug/AP/Thibault Camus

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Rusije Vladimir Putin nisu se složili u današnjem telefonskom razgovoru oko toga ko je odgovoran za tenzije u istočnoj Ukrajini, izjavio je savetnik francuskog predsednika.

Makron je okrivio proruske snage, a Putin Ukrajinu, rekao je francuski zvaničnik, preneo je Rojters. On je dodao da su se njih dvojica dogovorili da sutra bude održan trojni sastanak predstavnika OEBS, Ukrajine i Rusije.

Predsednik Francuske Emanuel Makron i njegov ruski kolega Vladimir Putin saglasili su se danas da se u narednim satima omogući održavanje sastanka radne grupe s ciljem postizanja primirja na liniji kontakta u Ukrajini, saopštila je Jelisejska palata.

Putin i Makron su se snažno angažovali da preduzmu sve korisne akcije radi, kako navodi zvanični Pariz, "izbegavanja eskalacije, smanjenja rizika i očuvanja mira".

Razmena mišljenja i predloga

Jelisejska palata je saopštila da su se dvojica predsednika u današnjem telefonskom razgovoru, takođe, saglasili da se ponovo pokrenu aktivnosti "u normandijskom formatu" na osnovu razmene mišljenja i ukrajinskih predloga poslednjih dana.

Ruski predsednik Vladimir Putin je, u telefonskom razgovoru sa francuskim liderom Emanuelom Makronom, rekao da su uzrok eskalacije situacije u Donbasu provokacije ukrajinskih snaga bezbednosti, saopštio je danas Kremlj.

Putin i Makron su ocenili da je potrebno intenzivirati potragu za diplomatskim rešenjima, preneo je TASS.

Kremlj u saopštenju dodaje da su temeljno razmenjena mišljenja o situaciji oko Ukrajine, kao i o dugoročnim pravnim garancijama za bezbednost Ruske Federacije.

Ne nazire se kraj krizi

U međuvremenu, kriza na granici između Ukrajine i Rusije ne jenjava. Detonacije artiljerijskih granata čule su se rano jutros u centralnim, severnim i zapadnim delovima Donjecka, najvećeg grada Donjecke Narodne Republike (NRD) i pretpostavlja se da se kontinuirano koristi teška artiljerija.

Dva civila su danas poginula i u pokušaju oružanih snaga Ukrajine da se probiju kod sela Pionerskoje u Narodnoj republici Lugansk (LNR), sedam kilometara od granice sa Rusijom, saopštile su vlasti te samoproglašene republike.

Jedinice ukrajinskih oružanih snaga raspoređene na istoku Ukrajine u regionu Donbasa nalaze se u stanju pune borbene pripravnosti, a vlada u Kijevu nastavlja da jača svoje vojno prisustvo na tom području, izjavio je jutros Ivan Filiponenko, portparol samoproglašene Narodne Republike Lugansk (NRL).

"Prema proverenim informacijama, glavnokomandujući združenih ukrajinskih snaga general-pukovnik Aleksander Pavlijuk naredio je punu borbenu pripravnost. Dobili smo nove informacije da ukrajinske oružane snage jačaju svoje vojno prisustvo na ovom području", navodi se u saopštenju milicije samoproglašene NRL objavljenom na mreži Telegram, prenosi TASS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa