Evropa

RAT U UKRAJINI Ruske snage se približavaju ključnim nuklearkama, postignut dogovor o humanitarnim koridorima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/03/2022

-

07:10

RAT U UKRAJINI Ruske snage se približavaju ključnim nuklearkama, postignut dogovor o humanitarnim koridorima
RAT U UKRAJINI Ruske snage se približavaju ključnim nuklearkama, postignut dogovor o humanitarnim koridorima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Osmi dan otkako je Rusija napala Ukrajinu, nema naznaka smirvanaja tenzija na terenu. Održana je druga runda pregovora između ruske i ukrajinske delegacije, a dogovoreno je da usledi i treća. Dogovoreno je da se obezbede humanitarni koridori za evakuaciju civila. Borbe na frontu se nastavljaju, a najveće bitke se vode za velike gradove. Herson je prvi veliki grad koji je pao pod rusku kontrolu. Ruski konvoj dugačak više od 60 kilometara za sada je zaustavljen na putu ka Kijevu. Iz Kijeva i Moskve situžu potpuno drugačiji izveštaji o žrtvama. 

Ključni događaji:

  • Gradovi širom Ukrajine ne meti su raketnih i artiljerijskih napada, velika šteta u Černigovu i Harkovu
  • Izveštaji govore da je Herson prvi veći grad koji je pod kontrolom ruskih trupa, ali nema potvrde iz Kijeva i Pentagona 
  • Održana je druga runda pregovora ruske i ukrajinske delegacije - dogovoreno je uspostavljanje humanitarnih koridora
  • Mariupolj opkoljen ruskim trupama, preti mu humanitarna kriza
  • Izveštaji o žrtvama koji dolaze iz Kijeva i Moskve su potpuno različiti, prema podacima UN poginulo je najmanje 249 civila 
  • Iz Ukrajine do sada izbeglo više od milion ljudi 
  • Putin rekao Makronu da će ciljevi ruske operacije u Ukrajini biti postignuti, a makron naevo da se plaši "da najgore tek sledi"

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pogledajte u našem posebnom blogu.

Euronews

Karta Ukrajine koja prikazuje okvirna područja koja su zauzele ruske snage. Napomena: Označena područja baziraju se na saopštenjima ukrajinskih i ruskih zvaničnika, kao i na medijiskim izveštajima vojnih aktivnosti te ne predstavljaju apsolutno precizne oblasti na kojima se nalaze ruske trupe

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut


23:50 Predsednica Gruzije: Izgleda kao da Putin uništava celu zemlju

Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili izjavila je za CNN da ne veruje da ruski predsednik Vladimir Putin ima za cilj samo da zauzme odabrane regione Ukrajine, već da "uništava celu zemlju".

Ona je dodala da ipak nije planirao način na koji će Ukrajina pružiti otpor.

"Čula sam danas njegove izjave da se sve to odvija po planovima, nisam baš sigurna da je po planovima... Nije planirao način na koji Ukrajina pruža otpor", navela je Zurabašvili za CNN.

23:43 Holandski premijer se obratio Ukrajincima

Mark Rute, holandski premijer, uputio je poruku Ukrajincima, rekavši da je Holandija uz njih.

 

23:31 Kuleba izneo optužbe na račun Rusije

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba optužio je Rusiju da radi na obezbeđivanju humanitarne pomoći dok trupe napreduju prema Hersonu, strateški važnoj crnomorskoj luci.

 

23.11 Kakve poruke šalju Putin i Zelenski?

Gosti emisije Euronews Veče - profesorka FPN-a Dragana Mitrović i Mladen Lišanin sa Instituta za političke studije - kažu da je teško predvideti kada će se rat završiti i navode da Rusija neće odustati od svojih ciljeva. Šta se može čitati u porukama Volodimira Zelenskog i Vladimira Putina - opširnije u posebnom tekstu.

22:49 Direktor IAEA pozvao na obustavljanje sukoba blizu nuklearne elektrane

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi pozvao je danas ruske i ukrajinske vojnike da obustave sukobe u okolini ukrajinske nuklearne elektrane u Zaporožju, nakon što je Kijev saopštio da se borbe vode u obližnjem gradu Energodaru.

"Generalni direktor Grosi je apelovao na hitno obustavljanje upotrebe sile u Energodaru i pozvao vojne snage koje tamo deluju da se uzdrže od nasilja u blizini nuklearne elektrane", navodi se u saopštenju Međunarodne agencije za atomsku energiju, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Marienko Andrew

 

22.30 Uloga Makrona između Moskve i Kijeva

U jeku ruske invazije, kada se Zapad ujedinio u osudama i sankcijama Rusiji, francuski predsednik Emanuel Makron se izdvojio kao jedini zapadni lider sa kojim Putin razgovara. On je o aktuelnim dešavanjima u proteklih nekoliko dana više puta razgovarao i sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, zbog čega analitičari ocenjuju da bi on mogao da odigra bitnu ulogu u rešavanju ukrajinske krize. Opštirnije u posebnom tekstu.

22.09 EU odobrava privremeni boravak ukrajinskim izbeglicama

EU je pristala da odobri privremeni boravak Ukrajincima koji beže od rata, do tri godine. Ministri EU dali su zeleno svetlo za planove o kojima se danas govorilo na sastanku u Briselu. Evropski blok je pokrenuo mehanizam koji nikada ranije nije korišćen, da se porodicama izbeglim iz Ukrajine omogući pravo na rad, obrazovanje i socijalnu pomoć, piše BBC.

Raniji izveštaji iz Mađarske sugerisali su da tamošnja vlada nije podržala planove. Međutim, Komisija je današnju odluku opisala kao "jednoglasnu", nakon nekih modifikacija. Ostali detalji o ovoj odluci biće poznati sutra, navodi se.

Euronews/Nataša Krstin

 

21.50 Oglasio se i Makron: Putin odbija da zaustavi napade

Povodom razgovora sa Vladimirom Putinom koji je danas izazvao veliku pažnju javnsoti, oglasio se i predsednik Francuske Emanuel Makron. "Pričao sam jutros sa Putinom. On odbija da zaustavi napade na Ukrajinu u ovom trenutku. Važno je da se održi dijalog da bi se izbegla ljudska tragedija. Pojačaću moj trud i kontakte. Moramo izbeći najgore", napisao je Makron na Tviteru.

21.24 Tenkovi blizu najveće nuklealke u Evropi

Ukrajinska vlada saopštava da da su ruska oklopna borbena vozila ušla u grad Energodar. Navodi se da su tenkovi na samo četiri kilometra od najveće nuklearne elektrane u Evropi. "Lokalno stanovništvo pruža otpor", navodi se i poziva se Zapad da "zatvori nebo nad Ukrajinom". 

 21.11 Pentagon uspostavio direktnu liniju komunikacije sa Rusijom 

Pentagon je uspostavio direktnu liniju komunikacije sa ruskim ministarstvom odbrane kako bi se sprečile "pogrešne procene, vojne incidente i eskalaciju" u regionu, izjavio je visoki američki zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan.

20.59 Raste broj mrtvih u Černigovu, spasioci obustavili rad zbog stalnog granatiranja

Broj poginulih u granatiranju severnog grada Černigova porastao je na 33, saopštili su ukrajnski zvaničnici. Poštoi se teško granatiranje nastavilo, rad spasilaca koji pretražuju ruševine je privremeno obustavljen.

20.40 Nove sankcije za ruske oligarhe

Velika Britanija i SAD najavlili su uvođenje novih sankcija ruskim oligarsima Ališeru Usmanovu i Igoru Šuvalovu. Britanska vlada je Usmanova i Šuvalova opisala kao "dvijicu vodećih ruskih oligarha sa značajnim interesima u Velikoj Britaniji i bliskim vezama sa Kremljom", prenosi Euronews. Dodaje se da njih dvojica zajedno vrede 19 milijardi dolara (17,2 milijarde evra). Pored Velike Britanije, sankcije su Usmanovu i Šuvalovu i članovima njihove porodice uvele SAD. 

20.26 Valas: Rusija ima značajne gubittke

Dok Putin govori da "specijalna vojna operacija" u Ukrajini ide prema planu, britanski ministar odbrane Ben Valas je rekao da Rusija "značajno kasni za planom". On tvrdi da Rusija ima značajan broj poginulih vojnika, ali i dezertera, kao i da je nznačajan broj ruske vojne opreme uništen.

EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

 

20.14 Nema planova za susret ni razgovor Putina i Bajdena

Pres sekretarka Bele kuće Džen Psaki je rekla da nema planova za sastanak ili poziv između američkog predsednika Džozefa Bajdena i ruskog predsednika Vladimira Putina. Ona je navela: "Sad nije momenat". 

20.06 Bitka za Gostomel, uništeno 10 ruskih vozila

Specijalne snage ukrajinske vojske su uništile 10 ruskih borbenih oklopnih vozila u Gostomelu, tvrdi ukrajinsko ministarstvo odrbane. Navodi se da se bitka za kontrolu tog grada nastavlja.

19.50 Gosti emisije Euronews Veče govoriće o ratu u Ukrajini

Situacija u Ukrajini biće tema večerašnje emisije Euronews Veče. Gosti su Dragana Mitrović, rukovodilac centra za azijske studije na FPN i Mladen Lišanin sa Instituta za političke studije. Emisiju gledajte od 21 čas. 

19.43 Oglasila se ruska strana: Značajan dogovor o humanitarnim koridorima

Posle druge runde pregovora oglasila se i ruska strana. Savetnik predsednika Rusije Vladimir medinski je rekao za kanal Rossiya 24 da je bilo moguće potsići razumevanje o nekim tačakama pregovora. "Glavno pitanje koje smo danas rešili je pitanje spasavanja ljudi, civila koji su se našli u zonama vojnih sukoba", rekao je on.

Kako je dodao, dvojica ministara odbrane su se saglasila o humanitarnim koridorima, i mogućem privremenim obustavama dejstava u zonama tih koridora. Agencija Rojters javlja da bi sledeća runda pregovora trebalo da se održi početkom naredne nedelje.

Tanjug AP/Vadim Ghirda

 

19.30 "Zabrana letenja nad Ukrajinom bila bi korak predaleko"

Predsednik Evropskog saveta šral Mišel je rekao da je uvođenje zabrane letenja nad Ukrajinom odluka NATO-a, ali ističe da bi to bio "korak predaleko" i "stvarni rizik od eskalacije i rizik od mogućeg trećeg svetskog rata".

"EU nije u ratu s Rusijom. Realnost je da je Rusija pokrenula divljački rat protiv Ukrajine. Ukrajina nije članica NATO, i zbog toga moramo biti posebno oprezni. Moramo da uradimo sve što je potrebno, ali uzimajući u obzir da Rusijaima nuklearno oružje, i veoma je važno da se izbegne treći svetski rat", rekao je Mišel u intervjuu za CNN.

Profimedia

 

19.11 Rusi se približavaju ključnim nuklearnim elektranama

Ruske snage se približavaju dvema ključnim nuklearnim elektranama na jugu Ukrajine, rekao je direktor državne kompanije Energoatom Petro Kotin. On je dodao da Ukrajine još uvek kontroliše te elektrane, uključujući i Zaporožje, najveću nuklearku u Evropi. Ranije je savetnik ukrajinskog ministra spoljnih poslova Anton Heraščenko rekao da ruske trupe pokušavajud a probiju barikade do elektrane, koje su postavili stanovnici i vojnici. 

18.50 Mrdalj: Srbija je sada između čekića i nakovnja 

"Glasanje u UN-u je predah za srpsku spoljnu politiku. Napravljen je korak ka EU i popuštanje pred njihovim zahtevima, ali sad treba sačekati i videti kakva će biti reakcija ruske spoljne politike - da li će ona primetiti i dati značajnu ulogu ovom okretanju Srbije od Rusije ka EU", rekao je za Euronews Srbija politikolog Mladen Mrdalj komantarišući odluku Srbije da glasa za rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom se "osuđuje ruska invazija na Ukrajinu" i "zahteva od Moskve momentalni prekid vatre". Opširnije u posebnom tekstu

18.39 Dogovorena treća runda pregovora, razumevanje o kordiorima za evakuaciju

Posle prve runde pregovora delegacija Rusije i Ukrajine, svet je nestrpljivo očekivao rezultate druge, koja je prolongirana ali je ipak održana danas. Međutim, rezultat današnjeg sastanak je dogovor da se uskoro održi i treći, javlja Rojters pozivajući se na člana ukrajinske pregovaračke delegacije. On je rekao da Ukrajina nije postigla ono što je želela, ali je naveo da su obe strane "postigle razumevanje o obezbeđenju humanitarnih koridora za evakuaciju civila". Član ukrajinske delegacije Mihail Podoljak napisao je na Tviteru da je postignuto rešenje za organizaciju humanitarnih koridora.

profimedia

 

18.34 Putin: Sve teče po planu

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je na sednici Saveta za bezbednost da "specijalna vojna operacija u Ukrajini teče striktno po planu" i da se svi zadaci uspešno realizuju. "Naši vojnici s punim razumevanjem ispravnosti cilja učestvuju u specijalnoj operaciji u Ukrajini, čak i posle ranjavanja ostaju u stroju", istakao je on.

18.30 Pogođen logistički centar u Kijevu

Agencija AP objavile je fotografije vatrogasaca koji se bore da ugase vatru u logističkom centru u kijevu koji je bio na meti napada. 

18.15 Ruski konvoj "zaustavljen"

Američki zvaničnik je rekao da SAD "nemaju razloga da sumnjaju u ukrajinske tvrdnje" da su one "doprinele" da se ruski konvoj koji je išao ka Kijevu zaustavi.

"I dalje procenjujemo da je konvoj, na koji su svi bili usredsređeni, u zastoju. Nemamo razloga da sumnjamo u ukrajinske tvrdnje da su svojim napadom doprineli da se to zaustavi", rekao je zvaničnik, prenosi CNN.

EPA-EFE/SATELLITE IMAGE 2022 MAXAR TECHNOLOGIES

 

Već danima u Kijevu vlada strah zbog toga što su satelitski snimci ukazali na 65 kilometara dug ruski vojni konvoj koji se kretao ka glavnom gradu. U četvrtak, Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da se konvoj zastario oko 30 kilometara izvan Kijeva, a u poslednja tri dana je napravljen "mali vidljivi napredak", kako penose obaveštajci.

18.06 Kako će rat uticati na rast cena?

Rat na teritoriji "žitnice Evrope", kako mnogi nazivaju Ukrajinu, izaziva veliku zabrinutost za snabdevanje osnovnim životnim namirnicama i energentima širom sveta, pa i u Srbiji, koja nedeljama unazad popunjava zalihe robnih rezervi. Stručnjaci kažu da će Srbija imati dovoljno hrane, ali ukazuju da će teško ostati imuna na globalni rast cena ulja, brašna, a posledično i mesa, koji bi tek mogao uslediti. Postoji zabrinutost da bi aktuelna kriza mogla da spreči poljoprivrednike u Rusiji i Ukrajini, koji proizvode gotovo trećinu ukupne količine pšenice na globalnom nivou, da poseju žitarice ovog proleća, što bi dodatno izvršilo pritisak na globalno snabdevanje. Opširnije u posebnom tekstu

17.55 U napadu u Černigovu najmanje 22 mrtvih

Najmanje 22 civila je ubijeno u ruskom napadu na stambeno područje u Černigovu, gradu na sveru Ukrajine koji ima oko 280.000 stanovnika, javlja Euronews. navode da bi broj žrtava mogao da bude i veći, jer spasioci nastavljaju da pretražuju ruševine. 

17.41 Zelenski traži razgovor s Putinom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao da su direktni razgovori sa Vladimirom Putinom jedini način da se zaustavi rat. "Mi ne napadamo Rusiju, i ne planiramo da je napadnemo. Šta želite od nas? Napustite našu zemlju", poručio je Zelenski.

"Sedite sa mnom, samo ne na udaljenosti od 30 metara kao sa francuskim predsednikom", dodao je on, prenosi BBC. On j na konferenciji za novinare apelovao na Zapad da pošalje još borbenih aviona Ukrajini. "Ako nemate moć da zatvorite nebo, onda mi dajte avione", poručio je.

Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office

 

17.14 Rusija ispalila više od 480 projektila na Ukrajinu

Od početka invazije na Ukrajinu Rusija je ispalila više od 480 projektila različitih tipova i veličina, objavio je američki bezbednosni zvaničnik.

"Više od 230 od tih 480 došli su iz unutrašnjosti Ukrajine, oko 160 iz Rusije i oko 70 iz Belorusije. Veoma mali broj, manje od 10 projektila, ispaljeno je iz Crnog mora", dodao je zvaničnik, prenosi CNN. 

profimedia

 

17.00 UN: U Ukrajini do sada poginulo 249 civila, 553 povređeno

Kancelarija UN za ljudska prava saopštila je da je do sada potvrdila da je 249 civila stradalo, a 553 povređeno u Ukrajini tokom prve nedelje sukoba. Kako je navela, većina civilnih žrtava, zabeleženih od četiri sata ujutru 24. februara do ponoći 2. marta, posledica je upotrebe eksplozivnog oružja sa dalekim dometom.

16.55 Euronews Srbija na poljsko-ukrajinskoj granici: Izbeglice stalno pristižu

Reporterka Euronews Srbija se nalazi u gradiću Pšemisl koji je nedaleko od poljsko-ukrajinske granice. Kako javlja, stalno stižu nove izbeglice iz Ukrajine. Juče je poljski MUP saopštio da je od 24. februara u tu zemlju ušlu 575.000 izbeglica, a samo juče 95.000. 

Izbeglice dolaze preko ukupno osam graničnih prelaza, pešice, automobilima i vozovima. NJima se pruža pomoć na punktovima gde dobijaju garderobu, hranu i medicinska sredstva. Objekat tržnog centra je opremljen za privremeni smeštaj.

Euronews TV

16.39 Makron veruje da će "najgore tek da usledi"

Povodom najnovijeg razgovora francuskog predsednika Emanuela Makrona i ruskog predsednika Vladimira Putina oglasila se i Jelisejska palata. Kako se navodi u saopštenju, Makron veruje da će "najgore u Ukrajini tek da usledi". Rekao je da je Putin izrazi "veliku odlučnost" da nastavi ofanzivu, prenosi Euronews.

U telefonskom razgovoru Putin je rekao Makronu da se operacija odvija "prema planu" i da će situacija eskalirati ukoliko Ukrajinci ne prihvate njegove uslove. "Anticipacija predsednika Makrona je da će najgore tek da usledi, na osnovu onoga što mu je Putin rekao", saopštava Jelisejska palata. 

16.15 Kako izgleda Černigov posle bombardovanja?

Ukrajinska policija je objavila snimak koji pokazuje kako izgleda Černigov posle bombardovanja. Prikazano je nekoliko uništenih zgrada i vozila. Taj grd je bio na meti teških artiljerisjkih napada, ali je ostao pod kontrolom Ukrajine, pokazuju najnoviji obaveštajni podaci. 

15.50  Počela druga runda pregovora

Počeli su razgovori ruske i ukrajinske delegacije na nepoznatoj lokaciji u blizini ukrajinske granice, javlja CNN.

Dve strane su se rukovale pre nego što su sele da razgovaraju. Savetnik predsednika Ukrajine Mihail Podoljak je napisao na Tviteru: "Početak razgovora sa ruskim predstavnicima. Ključna pitanja na agendi:

  • Momentalan prekid vatre
  • Primirje
  • Humanitarni koridori za evakuaciju civila iz razorenih područja i područja koja su konstantno na meti artiljerijskih napada

15.39 Kakve su pozicije Kijeva i Moskve uoči početka pregovora?

Očekuje se da počne druga runda pregovora između delagacija Ukrajine i Rusije u Belorusiji. MInimalni ciljevi Kijeva su da se dogovori uspostavljanje humanitarnih koridora, odnosno ruta kojima bi civiili mogli da odu iz podrčja koja su obuhvaćena sukobina. To je naveo David Arahamia koji je na fejsbuku postavio fotografiju ispred helikoptera.

Pregovaračka pozicija Rusije, prema ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu je da Ukrjaina mora da bude "demilitarizovana i denacifikovana". 

15.30 Komesarka UN: Desetine miliona ljudi u Ukrajini su usmrtnoj opasnosti

Desetine miliona ljudi u Ukrajini su u potencijalno smrtnoj opasnosti, jer vojne operacije eskaliraju bombardovanjem velikih gradova i izveštajima o napadima kasetnim oružjem na civilne ciljeve, izjavila je Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašele. Otvarajući hitnu debatu u Savetu za ljudska prava UN u Ženevi, kako bi se razmotrilo uspostavljanje istražne komisije o navodnim kršenjima ljudskih prava od strane Rusije, Bašele je pozvala na momentalno zaustavljanje neprijateljstava koja su teško oštetila osnovne usluge, preneo je Rojters.

AP/Visar Kryeziu

 

15.15 Zelenski: Prva grupa stranih dobrovoljaca stiže u zemlju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da prva grupa od 16.000 stranih dobrovoljaca stiže u zemlju. "Ukrajina već dočekuje strane dobrovoljce koji dolaze u našu zemlju. Prvi od 16.000 njih", rekao je on u video-poruci objavljenoj na njegovom Telegram kanalu, preneo je TAS S. Zelenski je dodao da Ukrajina svakim danom dobija sve više oružja od zapadnih partnera.

15.00 Najviše izbeglica iz Ukrajine u tranzitu, ne ostaju u Srbiji

Jedan broj ukrajinskih državljana, zbog rata u Ukrajini, došao je na teritoriju Srbije, od kojih se manji broj smestio kod rodbine i prijatelja, dok je najveći deo bio u tranzitiu i oni ne borave više u Srbiji, rečeno je Tanjugu u Komesarijatu za izbeglice i migracije.

14.57 Čaus: Devet poginulih u napadu na Černigov

Guverner Černigovske oblasti Vjačeslav Čaus izvestio je da je, prema preliminarnim informacijama, poginulo devet osoba, a četiri su povređene. Podsetimo, u popodnevnim časovima ruske trupe su izvršile napad na stambeno naselje.

14.51 Društvene mreže o ratu u Ukrajini

Euronews TV

14.49 Pod znakom pitanja i ruska imovina u Ukrajini

Vrhovna rada Ukrajine usvojila predlog zakona o prinudnom oduzimanju ruske imovine u Ukrajini.

14.41 Putin rekao Makronu da će ispuniti cilj u Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je francuskom kolegi Emanuelu Makronu da će ciljevi ruske operacije u Ukrajini - njena demilitarizacija i neutralni status biti postignuti, saopštio je Kremlj. Putin je takođe rekao da će svaki pokušaj Kijeva da odloži pregovore dovesti do toga da Moskva još ponešto doda na listu zahteva.

EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

 

14.36 Osoblje ambasade Srbije evakuisano iz Ukrajine

Ambasada Republike Srbije u Ukrajini je, iz razloga zaštite bezbednosti našeg osoblja, danas privremeno zatvorena, a osoblje tog diplomatsko-konzularnog predstavništva nastaviće da, do sticanja uslova za povratak, posao obavlja iz Beograda, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

14.17 Kuleba: Taktika Rusije zasnovana na patnji običnih ljudi

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba optužio je Sergeja Lavrova da je taktika Ruske federacije manipulacija zasnovana na patnji običnih ljudi. "Sada Lavrov optužuje Ukrajinu da sprečava evakuaciju civila. Recite svom šefu da prestane sa neselektivnim granatiranjem ukrajinskih gradova. Pokažite sveetu da Rusija misli ozbiljno o pregovorima", napisao je.

14.14 Ukrajina nazvala zauzimanje Černobilja "nukelarnim terorizmom"

Ukrajinske vlasti su uputile apel Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) i zahtevale sledeće:

  • momentalni prekid vatre i sprečavanje ruskih snaga u oblasti bližoj od 30 kilometara od nuklearne elektrane.
  • apel Agencije NATO-u da proglasi A2/AD zonu iznad Ukrajine
  • insistiranje na sedištu IAEA radi sprečavanja terorističkih akata u nukelarnoj elektrani
  • da se isključi pristup Rusije intelektualnim resursima

14.04 Dumskaya.net: Rusi potopili trgovački brod Helt

Ruski brodovi potopili trgovački brod Helt koji se nalazio na ulazu u Odeski zaliv. Brod se prepolovio na pola i potonuo na dno, javlja dopisnik portala dumskaya.net. Na brodu je bilo šestoro ljudi - četiri Ukrajinca i dva Rusa. Navodno su preživela samo dva člana posade, a operacija spasavanja ne može da se pokrene jer je luka na meti ruskih brodova.

13.52 Peskov: Mesto pregovora manje važno

U pregovorima Rusije i Ukrajine mesto održavanja je sporedno pitanje, glavna stvar je sastanak i činjenica da je održan prvi razgovor, a sadržaj pregovora ne bi trebalo da bude predmet javne rasprave, izjavio je danas portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov.

13.49 Velika materijalna šteta u Harkovu

13.45 Šajkutdinov: "Rusija planirala invaziju više od godinu dana"

Ruski poslanik Rifat Šajkutdinov rekao je da je Moskva počela da planira invaziju na Ukrajinu još pre godinu dana. "Nismo pripremali ovu operaciju spontano, pripremali smo se godinu dana, možda i više. Razumeli smo šta se događa i unapred ih upozoravali", rekao je on za Kanal 1 i dodao da bi "Rusija bila napadnuta da nije izvršila invaziju"

13.43 Prevrnuo se autobus sa ukrajinskim izbeglicama

U saobraćajnoj nesreći, koja se jutros dogodila u Poljskoj kada se prevrnuo autobus sa ukrajinskim izbeglicama, povređeno je petoro dece i jedna odrasla osoba. Nesreća se dogodila na nacionalnom putu broj 17, na deonici puta Lublin-Krasnistav, u mestu Kolonija Sidliski.

13.26 Ukrajinci krenuli na pregovore

Ukrajinska delegacija je na putu ka mestu gde bi trebalo da budu održani pregovori sa Rusijom, koji će početi za nekoliko sati, saopštilo je danas savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak.

Ukrajinska delegacija je na putu ka mestu gde bi trebalo da budu održani pregovori sa Rusijom, koji će početi za nekoliko sati, saopštilo je danas savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak.

13.17 Lahuta: Zarobljena zgrada državne uprave u Hersonu

Ruske trupe su u potpunosti zauzele zgradu oblasne državne uprave u Hersonu, objavio je na Fejsbuku šef administracije Henadij Lahuta.

"Nismo odustali od svojih tužnosti. Regionalni operativni štab, na čijem sam čelu, nastavlja da radi i rešava hitna pitanja kako bi pomogao stanovnicima regiona. Čekamo humanitarnu pomoć", naposao je.

13.00 Mariupolj okružen ruskim snagama

Grad i luka Mariupolj na jugu Ukrajine okružen je ruskim trupama, saopštio je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Anton Heraščenko.

"Okupatori žele da to pretvore u okupaciju Lenjingrada", tvrdi Heraščenko aludirajući na nacističku okupaciju Lenjingrada, gde je tokom dve godine blokade stradalo 1,5 miliona ljudi.

12.42 EU poziva na hitan prekid vatre

Evropska unija poziva na hitan prekid vatre u Ukrajini, izjavio je danas visoki diplomata EU Žozep Borelj. “Ovaj rat treba da se zaustavi sada. Pozivam na hitan prekid vatre. Pozivam na hitno uspostavljanje humanitarnih koridora", napisao je Borelj na Tviteru.

12.34 Makron razgovarao sa liderima Rusije i Ukrajine

Francuski predsednik Emanuel Makron obavio je telefonski razgovor sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u trajanju od sat i po, a potom sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

12.17 Čaus: Rusi granatirali stambeni deo Černigova

Načelnik Černigovske oblasne vojne uprave Vjačeslav Čaus saopštio je da su ruske trupe granatirale stambeni deo grada i oštetile mnoge zgrade, kao i da u blizini nema vojnih objekata.

12.09 Gradonačelnik Izjuma: Ima poginulih, uključujući i decu

Valerij Marčenko, gradonačelnik Izjuma na Fejsbuku je otkrio da je situacija u ovom gradu od jutros napeta, a da su ruske snage noćas izvršile vazdušno bombardovanje stambenih objekata u centralnom delu grada. "Ima ubijenih, uključujući i decu. U ime cele zajednice izražavam iskreno saučešće rodbini i prijateljima stradalih", rekao je i dodao da granatiranje i dalje traje, te upozorio stanovnike da ne izlaze iz skloništa.

12.02 Folsvagen i IKEA obustavljaju aktivnosti u Rusiji

Folsvagen grupa je odlučila da zaustavi proizvodnju automobila u Rusiji do daljnjeg, a IKEA će takođe obustaviti poslovanje u ovoj zemlji, ali i Belorusiji, prenosi TAS S.

11.56 Trus: Izbaciti sve ruske banke iz SWIFT-a

Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Trus boravi u Litvaniji gde se sastaje sa kolegama iz baltičkih država. Ona je na konferenciji za novinare rekla da "Zapad treba da obezbedi da nijedna ruska banka nema pristup bankarskom sistemu SWIFT". "Radili smo sa SAD, EU i G7 da bismo prekinuli finansiranje Putinove ratne mašine... Moramo da idemo dalje", kaže ona.

11.51 Kijev: U Donjeckoj oblasti oboren ruski Su-34

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je ruski borbeni avion Su-34 u blizini grada Volnovaha u Donjeckoj oblasti, saopštila je danas ukrajinska vojska. "Minus jedan. Ruski Su-34 je oboren nedaleko od grada Volnovaha", navodi se u objavi Oružanih snaga Ukrajine na Fejsbuku.

11.49 Sitov: Broj mrtvih u Jakovliki porastao na četiri

Prema rečima Venjamina Sitova, šefa zajednice Merefa, broj mrtvih je porastao na četiri. Kako kaže, oko 500 stanovnika sela Jakovlika dobilo je ponudu da se evakuiše, ali su oni to odbili.

11.39 Johanson: Evropa mora biti spremna na milione izbeglica

Evropski komesar za unutrašnje poslove Ilva Johanson izjavila je danas da zbog napada Rusije na Ukrajinu Evropska unija mora biti sprema za dolazak miliona izbeglica. Plan EU je da izbeglice dobiju privremene dozvole boravka, uz pravo na obrazovanje i zapošljavanje. Evropska komisija je obećala najmanje 500 miliona evra za humanitarnu pomoć izeglicama, navodi AP.

11.20 Granatiranje Mariupolja i dalje traje

Meštani Mariupolja na Telegramu su podelili snimke nastale nakon granatiranja tržnog centra "Epicentar", ali i ostalih lokacija u gradu.

11.16 Lavrov o pregovorima sa Ukrajinom

"Rusija je spremna da razgovara o bezbednosnim garancijama i za Ukrajinu, i za celu Evropu. Ali, mirovni sporazum mora nužno da sadrži klauzulu o uništavanju oružja koje preti moskvi", rekao je i istakao da su "zahtevi Rusije minimalni".

Prinstscreen YouTube/DW News

 

11.06 Lavrov o nuklearnom ratu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u obraćanju javnosti ponovio da je ukrajinska vlada "neonacistički režim", te navodi da "bande pljačkaju gradove", uključujući i Mariupolj.  Uporedio je SAD sa Napoleonom i Hitlerom koji su imali cilj da potčine Evropu, a "sada to čine Amerikanci". Ističe i da ukidanje gasovoda Severni tok 2 "pokazuje mesto" EU, sugerišući da se iza odluke nalaze SAD.

Uveren je i da se protiv Rusije pripremaju ratni planovi. "Razgovor o mogućnosti nuklearnog rata se vodi, ali o tome ne govori Rusija, nego NATO i Ukrajina“, istakao je.

10.33 Fon der Lajen: Prvo kraj rata, pa ulazak u EU

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen potvrdila je da je Zelenski uputio zahtev EK za ulazak Ukrajine u EU, ali da nikakvi rokovi nisu objavljeni. "Prvo mora da se okonča rat", rekla je.

10.28 H&M i Spotify odlaze iz Rusije

Sve je duža lista međunarodnih kompanija i organizacija koje obustavljaju ili prestaju sa radom u Rusiji. Poslednje među njima su World Bank, Spotify, H&M i Citigroup.

10.24 Litvanija otvorila istragu o ratnim zločinima u Ukrajini

Kancelarija generalnog tužioca Litvanije saopštila je danas da je otvorila istragu protiv osumnjičenih za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine u Ukrajini, posle napada Rusije na tu zemlju.

10.20 Lavrov: Pregovori se nastavljaju danas

Pregovori između predstavnika Ruske federacije i Ukrajine održaće se danas, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, a prenosi TASS.

10:15 Zelenski: Žele da unište Odesu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski oglasio se u dnevnom brifingu i izvestio građane Ukrajine o trenutnim dešavanjima. On je između ostalog rekao da Černihov, Sumi, Nikolajev i Odesa drže odbranu.

"Oni žele da unište našu Odesu, ali videće samo dno Crnog mora", rekao je.

09.58 UNN: Štene nemačkog ovčara heroj rata u Ukrajini

U Centru za obuku pasa u Kijevu pravi miljenik je štene nemačkog ovčara po imenu Barjaktar. Štene ima tek par meseci, a ukrajinska vojska je zapanjena načinom na koji može da predoseti dolazak neprijateljskih snaga, tvrde iz policije Kijevske oblasti.

09.53 Nastavljeno granatiranje Harkova

U noćašnjim napadima pogođen je Dvorac rada, istorijska zgrada koja je jedna od gradskih atrakcija.

Kao posledica borbe, stradala je i 134. škola u Harkovu u blizini koje se odigrao napad.

09.45 Volodin: Da nismo počeli operaciju, NATO bi je pokrenuo dan kasnije

Da Rusija nije odmah pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, "bukvalno sledećeg dana“ bi NATO pokrenuo svoju operaciju uz posredstvo ukrajinskih nacionalista, izjavio je danas predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin. On za televizijski kanal "Rusija 24" dodao da bi operaciju NATO-a "vodili banderovci, neonacisti Ukrajine".

09.43 Francuska pozvala svoje državljane da napuste Rusiju

Francuska je danas preporučila svojim državljanima da odmah napuste Rusiju zbog situacije oko Ukrajine. U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova se navodi da se francuskim državljanima čije prisustvo u Rusiji nije neophodno preporučuje da napuste tu zemlju "dok za to još postoje kanali".

Euronews TV

09.30 Zaharova: Ovo je sveopšta histerija

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je danas da je reakcija svetske zajednice na poteze Rusije, uključujući Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija histerična, a da su izjave zvaničnika "apsurdne".

09.20 Orban: Necemo uloziti veto na sankcije EU Rusiji

Mađarska neće uložiti veto na sankcije Evropske unije Rusiji, a jedinstvo 27-članog bloka je najvažnije s obzirom na rat u Ukrajini koji Mađarska nedvosmisleno osuđuje, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

09.12 Interfax: Pogođen TV toranj u Kijevu, Rusi zauzeli Balakliju

Ruske snage pogodile su danas radio-televizijski centar u Kijevu, javlja agencija Interfaks, pozivajući se na rusko Ministarstvo odbrane. Kako se navode, ruske snage su takođe zauzele grad Balaklija u blizini Harkova na istoku Ukrajine.

09.09 Vazdušni napad na Gorenku

Gorenka, malo selo na periferiji glavnog grada Ukrajine doživeli su vazdušni napad u sredu rano ujutru, a ruske snage uništile su nekoliko kuća.  

Associated Press

08.56 Francuska danas predlaže Savetu bezbednosti UN rezoluciju o prekidu vatre

Francuska će danas Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija predložiti usvajanje rezolucije kojom se poziva na prekid vatre u Ukrajini, rekao je šef francuske diplomatije Žan-Iv LeDrijan.

08.55 Ukrajinske snage gađale TE Zuevskaja u DNR

Jedinice Oružanih snaga Ukrajine pucale su na termoelektranu Zuevskaja koja se nalazi u blizini Donjecka, saopštio je štab teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR). Kako se navodi, žrtava i povređenih nije bilo, a oštećena je zgrada kotlarnice, prenosi TAS S.

08.44 Rekordna cena nafte

Cena nafte dostigla 119 dolara po barelu, prvi put od maja 2012. godine, prenosi TAS S.

08.41 Rampa za ruske i beloruske paraolimpijce

Međunarodni paraolimpijski komitet odlučio da zabrani Rusiji i Belorusiji učešće na Zimskoj paraolimpijadi, prenosi agencija Interfax.

08.37 U Černigovu gori skladište nafte

Na teritoriji Kombinata Astra jedna granata je pogodila skladište nafte usled čega se zapalilo oko 5.000 kubnih metara dizel goriva.

08.34 Uvedene sankcije i ruskim mačkama

Međunarodna federacija uzgajivača mačaka odlučila je da zbog situacije u Ukrajini zabrani učešće mačkama iz Rusije na međunarodnim takmičenjima. Mačke čiji su vlasnici Rusi ili se uzgajaju u Rusiji, neće moći da učestvuju na izložbama i takmičenjima Međunarodne federacije uzgajivača mačaka (FIFe), a neće moći ni da se registruju u knjizi pedigrea te organizacije.

08.32 Evakuisano 200 ljudi iz Kijevske oblasti

Nakon što je selo Borodjanki u Kijevskoj oblasti granatirano, državna Služba za vanredne situacije (SVS) navodi da je evakuisano 200 ljudi.

08.26 Kijev: Četiri ruska desantna broda idu ka Odesi

Prema navodima ukrajinskih lokalnih vlasti, četiri velika broda ruskih snaga nastavljaju put ka Odesi.

08.15 Harkov: Veterinarska klinika moli za pomoć

U klinici "Kuzja" u Harkovu nalazi se oko 30 mačaka koje su stanovnici morali da ostave za sobom. Sada šef klinike Viktorija Švedun neprestano dežura, ali apeluje da je im ponestaje hrane.

08.00 Melitopolj pod ruskom okupacijom

Ruske snage okupirale su Melitopolj na jugoistoku Ukrajine, a lokalci tvrde da sada gradom dominira masovna pljačka.

07.50 Selo Jakovlika gotovo uništeno

Oko 23:30 po lokalnom u vazdušnom napadu gotovo je uništeno selo Jakovlika, pri čemu su poginule dve osobe, istakao je Benjamin Sitov, starešina zajednice Merefa.

07.45 Ukrajinske snage odbranile selo Balovne

U oblasti sela Balovne kod Nikolajeva ruske trupe su iskrcale omanju specijalnu brigadu koju su ukrajinske snage neutralizovale.

"Uništili smo ih", naveli su u saopštenju Generalštaba Ukrajine.

07.42 UNHCR: Izbeglo više od milion ljudi

Broj ljudi koji su pobegli iz Ukrajine za manje od nedelju dana od ponoći po centralnoevropskom vremenu premašio je milion, saopštio je danas Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR).

07.41 Mariupolj u ukrajinskim rukama

Ukrajinska vojska tvrdi da Rusi "neuspešno" pokušavaju da pokore Mariupolj, te da ovaj grad i dalje ostaje u rukama Ukrajine. Mariupolj koji je doživeo intenzivno granatiranje, smatra se ključnom nagradom za Ruse jer bi udružio njihove snage na jugu i istoku.

07.38 Ruski konvoj u zastoju

Stotine ruskih oklopnih vozila koja se kreću u konvoju ka Kijevu trenutno su "u zastoju" na putu, rekao je portparol američkog Ministarstva odbrane Džon Kirbi. "Prema našim najboljim procenama, nisu napravili nikakav značajan napredak u poslednjih 24 do 26 sati", rekao je Kirbi dodajući da je kašnjenje najverovatnije uzrokovano "pregrupisanjem snaga i preispitivanjem napretka koji nije ostvaren".

EPA-EFE/SATELLITE IMAGE 2022 MAXAR TECHNOLOGIES

 

07.32 Macokin: Osam civila poginulo u Izjumu

Zamenik gradonačelnika grada Izjum, koji se nalazi na dva sata jugoistočno od Harkova Volodimir Macokin izvestio je da je noćas poginulo osam civila - uključujući i dvoje dece u vazdušnim napadima. Kaže i da je centar grada pretrpeo značajnu štetu, kao i da je nekoliko pripadnica policije poginulo kada je pogođena zgrada vlade.

07.30 Moskva: Stanovnici Kijeva mogu da napuste grad

Portparol ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da će stanovnicima Kijeva biti omogućeno da napuste grad, ali samo u pravcu Vasilkova. "Ruska vojska neće sprečavati civile da napuste grad", rekao je on za Rossia 24.

07.16 Eksplozije noćas i jutros u Kijevu

Snažne eksplozije čule su se u Kijevu i drugim ukrajinskim gradovima tokom noći i jutra.  Najmanje četiri jake eksplozije oko tri sata po lokalnom vremenu osvetlile su nebo iznad Kijeva, što se vidi na video snimku jednog od stanovnika glavnog grada Ukrajine. Kako navodi BBC, još nije poznato šta je bila meta napada niti da li je bilo povređenih. Prethodno je pogođena gradska železnička stanica.

07.15 Stejt dipartment: Rusi odmah da prekinu s napadom

Američki Stejt department pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina da "odmah prekine krvoproliće" i da povuče trupe sa teritorije Ukrajine. U saopštenju objavljenom kasno sinoć po američkom vremenu, SAD takođe optužuju Rusiju da je pokrenula “sveobuhvatan napad na slobodu medija i istinu” kroz blokiranje pristupa nezavisnim novinskim kućama i sprečavanje njihove mogućnosti da emituju informacije o ruskom napadu na Ukrajinu, prenosi BBC.

07.07 Baba Jar nije oštećen

Memorijalni centar holokausta Babin Jar u Kijevu nije uništen u ruskom raketnom udaru kako se ranije tvrdilo, javlja BBC pozivajući se na najnovije izveštaje.

07.02 Nemci zaplenili Usmanovu jahtu

Nemačke vlasti zaplenile su velelepnu jahtu vrednosti 600 miliona dolara koja pripada ruskom milijarderu Ališeru Usmanovu, navodi se u izveštaju magazina Forbs. Brod dugačak 156 metara, po imenu Dilibar zaplenjen je u Hamburgu.

07.00 U očekivanju druge runde pregovora - lokacija neizvesna

Delegacija Rusije je u punom sastavu stigla je na pregovore sa Ukrajinom, saopštio je juče pomoćnik predsednika Rusije Vladimir Medinski. Kako je precizirao, ukrajinski sagovornici su tada krenuli iz Kijeva i njihov dolazak se očekuje ovog jutra. Delegacije bi trebalo da budu u istom sastavu kao tokom pregovora koji su održani u ponedeljak.

06.45 UN: Ubijeno 227 civila, ali verujemo da su brojke mnogo veće

Kancelarija UN za ljudska prava je potvrdila da je 227 civila ubijeno, a 525 povređeno u Ukrajini od početka ruskog napada na tu zemlju. Međutim, oni veruju da su stvarne brojke značajno veće.

S druge strane, ukrajinska državna Služba za vanredne situacije (SVS) saopštila je da je u prvih sedam dana rata stradalo više od 2.000 civila, ne računajući branioce.

06.15 Šta se dešava u Hersonu?

Herson je "pao" i pod kontrolom je ruske vojske, javlja novinar Njujork Tajmsa Mihal Švirc. To je prvi veliki grad koji je pod ruskom kontrolom od početka invazije. Švirc navodi da mu je gradonačelnik Igor Koluhaev rekao da se sastao sa ruskim komandantom koji planira da uspostavi vojnu administraciju. S druge strane, Pentagon je saopštio da ne može da potvrdi da je taj grad pod ruskom kontrolom.

Prethodno je gradonačelnik Kolihaev na Fejsbuku objavio da su imali "naoružane posetioce" u gradskoj kući. On je rekao da nema ukrajinskih snaga u gradu, već samo civila i ljudi koji žele tu da žive.U poruci je napisao da su ruske snage uvele policijski čas od 20 do 6 ujutru po lokalnom vremenu, a da će automobilima sa hranom, medicinskom opremom i ostalim zalihama biti dozvoljeno da uđu. Rekao je da automobili u gradu voze minimalnom brzinom i da je pešacima zabranjeno da se kreću u grupama većim od dvoje njih.

profimedia

 

"Za sada je tako kako je. Ukrajinska zastava je nad nama. Da bi ostalo tako, ovi zahtevi moraju da budu ispunjeni. Nemam još ništa da ponudim", rekao je Kolihaev, a prenosi BBC. taj medij je preneo da ne može da verifikuje njegovu izjavu, a iz Pentagona je ranije saopšteno da ne mogu da potvrde da je Herson "pao". 

06.00 SAD poslale PVO sisteme "stinger" u Ukrajinu

SAD su isporučile nekoliko stotina prenosivih PVO sistema "stinger" ove nedelje, od toga 200 samo u ponedeljak, rekla su dvojica zvaničnika Kongresa, prenosi En-Bi-Si njuz. Ovo je deo pomoći vredne 350 miliona dolara Ukrajini, koju je Bela kuća odobrila u petak. Paket pomoći takođe uključuje i protivtenkovske rakete "džavelin" i municiju, što je tražila ukrajinska vlada kako bi se odbranila od napredovanja ruske vojske.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa