Evropa

Diplomatija se ponovo vraća u fokus ukrajinske krize: Koliko je izvestan sastanak Bajdena i Putina

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/02/2022

-

11:14

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U zapadnim medijima su često prenošene izjave tamošnjih zvaničnika da bi Rusija mogla da napadne Ukrajinu upravo posle Zimskih olimpijskih igara u Kini. Iako su tenzije na istoku Ukrajine danima povišene, rat u pravom smislu nije počeo, a od jutros se prednost daje diplomatiji. Posle razgovora koje je predsednik Francuske juče obavio sa predsednicima Ukrajine i Rusije, poziv je uputio i američkom predsedniku.

Bajden se, kako je navedeno, "u principu" saglasio da se ponovo sastane sa Vladimirom Putinom, kako bi diskutovali o ukrajinskoj krizi. I predsednik Putin je zainteresovan za novi sastanak. Ipak, Bela kuća ponovo saopštava da do susreta može doći samo ako Rusija ne napadne Ukrajinu.

Iz kancelarije francuskog predsednika saopšteno je da bi se o mogućem sastanku lidera razgovaralo tokom susreta američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u četvrtak. I pored potvrde da je novi susret lidera moguć, Bela kuća i dalje tvrdi da se čini da se Rusija priprema za totalnu invaziju na Ukrajinu i to veoma uskoro, te da su SAD spremne da brzo uvedu sankcije.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

"Izgleda da se dešava sve ono na šta smo upozoravali. Vidimo lažne operacije na istoku, proizvode se provokacije kako bi Rusija intervenisala. Čuli smo i da se rusko-beloruske vežbe nastavljaju, navodno zbog napetosti na istoku Ukrajine. Sve to kao da prati scenario o kome sam govorio na Savetu bezbednosti UN", naveo je američki državni sekretar Entoni Blinken. 

Rusija odbacuje navode o invaziji

Rusija ne planira invaziju, rekao je za CBS ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov i upitao da li iko može da zamisli da Amerika ne sme da rasporedi svoje na Aljasci ili Floridi. Tvrdi da je jedino rešenje o kome Rusija razmišlja diplomatija.

Pre Bajdena, Makron je razgovarao sa predsednicima Rusije i Ukrajine. Putin je rekao da je prioritet diplomatsko rešenje i okrivio ukrajinsku vojsku za eskalaciju tenzija u Donbasu. Zelenski je rekao da Ukrajina tvrdi da neće odgovoriti na ruske provokacije i da je spremna za dijalog sa Rusijom. Dodao je da je Ukrajina "štit Evrope" protiv ruske vojske i pozvao Zapad da poveća pomoć. 

Prinstcreen YouTube/Минобороны России, TanjugAP/Andrew Harnik, Alexei Nikolsky, Kenzo Tribouillard

 

U međuvremenu, rat informacijama se nastavlja. Američka kompanija Maksar, saopštila je da prema novim satelitskim snimcima ima novog rasporedjivanja oklopne opreme i trupa u Rusiji u blizini granice sa Ukrajinom. Juče je portparolka spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova reagovala na upozorenje Amerikancima u velikim ruskim gradovima da budu spremni na evakuaciju u svetlu saznanja o pretnji napadima na javnim mestima širom Rusije. 

"Pitanje za kolege iz američke ambasade u Moskvi - da li ste poslali te podatke ruskim kolegama kroz partnerske kanale? Ako niste, šta ovo znači?", upitala je zaharova. 

I noćas je bilo razmene vatre na liniji razdvajanja Donbasa i položaja ukrajinske vojske. Misija OEBS-a juče je saopštila da je sve češća upotreba naoružanja koje je zabranjeno sporazumima iz Minska. Dve strane i dalje optužuju jedna drugu za provokacije. Snimci posledica obilaze svet.

Francuska tvrdi da su se lideri Rusije i Ukrajine saglasili da nastave razgovore kroz tzv. Normadijski format, grupu u kojoj se razmatra rešavanje konflikta u Donbasu a u kojoj učestvuju Rusija, Ukrajina, Francuska i Nemačke.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa