Evropa

Rat (dez)informacijama: Kako utvrditi ko govori istinu o krizi u Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/02/2022

-

22:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Do oružanog sukoba između Rusije sa jedne strane i SAD i njenih saveznika sa druge zbog ukrajinske krize još nije došlo, ali uveliko se vodi rat informacijama. Da li je zaista došlo do povlačenje ruske armije sa ukrajinske granice ili je ona samo privid i uvod u sukob, da li će doći do susreta između Zelenskog i Putina i koliko bi taj sastanak doveo do topljenja leda i smirivanja tenzija, tema je o kojoj su razgovarali gosti emisije Euronews veče diplomata Srećko Đukić i istoričar Aleksandar Životić.

Lampice za uzbunu upalile su prošlog vikenda kada je američki predsednik Džozef Bajden upozorio saveznike da je pitanje dana kada će uslediti napad Rusije. Za datum je određen 16. februar, spekulisalo se da je u pitanju vazdušni napad na Kijev i da će uslediti u 3. sata ujutru.

Kremlj je reagovao sarkastičnom porukom Ukrajincima da naviju sat i vide šta će se dogoditi u to vreme. Ipak, ovakve najave izazvale su povlačenje osoblja stranih ambasada u Ukrajini.

Dan uoči navodnog napada Rusija je objavila da povlači deo trupa sa ukrajinske granice, čak je Vladimir Putin posle sastanka sa nemačkim kanelarom Olafom Šolcom rekao da Rusija ne želi rat i da treba da se postigne sporazum o bezbednosti koji će zadovoljiti sve strane.

Životić je rekao da je veoma teško ispratiti šta se trenutno dešava na istoku Evrope, jer se stvari dešavaju munjevito. On smatra da se od početka ukrajinske krize dešava rat informacijama, koji je moderan vid sukoba.

Euronews/Printscreen

Aleksandar Životić

"On se naročiti zaoštrava u poslednjoj fazi, imamo informacionu pripremu na nešto što će se desiti narednog dana. Da li će to ići ka eskalaciji sukoba ili je u pitanju razmena žestokih optužbi koje imaju za cilj slanje poruka drugoj strani u momentu kada treba doći do rešenja za zelenim stolom, i da li je ovo sve priprema za to, videćemo u narednim danima", rekao je Životić.

Iako je bilo reči da će doći do pregovora, stvari su se zaoštrili na istoku Ukrajine, u Donjecku i Lugansku, ocenio je Đukić. 

"Tu se komplikuju stvari, došlo je do provokacije i genocida, do masovnih grobnica koje su otkrivene i to sad Rusija ne može da toleriše. Putin je dva-tri puta upozoravao da će morati da interveniše, da neće dozvoliti da se dogodi genocid i ponovi Srebrenica", rekao je Đukić. 

Gosti su se osvrnuli na povlačenje ruske vojske sa ukrajinske granice.

"Teško je procenti situaciju oko vojske, imate niz velikih gradova, to su sve oblasti koje se naslanjaju na Ukrajinu i Belorusiju. One imaju velike vojske, velike garnizone. Teško je proceniti da li su u ili van garnizona ako se povuče jedan deo armije. Zanimljivo je da je Rusija dovela u Belorusiju 30.000 vojnika pod teškom opremom. To je jedinstven slučaj u istoriji postsovjetske Rusije. Cela ruska armija je pod vežbama i manevrima, uključena je i morska flota. U istoj meri to čini i NATO, imaju manevre i vežbe po Evropi. To je jako neobično kretanje", rekao je Đukić.

Euronews/Printscreen

Srećko Đukić

Životić je podsetio da je 2014. godine došlo do velikih promena ruskih oružanih snaga, pre svega u organizacionom smislu.

"U Zapadnom vojnom okrugu je pomerena armija ka Ukrajini s tim da je ostavljena jedinica kod Moskve, na ključnim pravcima prema Harkovu. U okolini prestonice formirana je snažna grupacija koja treba da bude strategijska rezerva i to je Prva tenkovska armija. Počeo je novi krug reformi, te armije su bile brigadnog sastava, podignute su na nivo divizija. U Rostovu na Donu, u sastavu Južnog vojnog okruga, osma gardijska armija, formirana je iza Donjecka i Luganska", rekao je Životić.

Preporuka za vas

Komentari (2)

Harbinder

17.02.2022 22:39

Ne znam šta je tačno partija koju igra Rusija, ali Amerika je upravo izvela pokaznu vežbu "Ko nije sa nama, taj je protiv nas - i dobro ćemo mu to zapamtiti"! To im je itekako trebalo, jer su godinama unazad gubili autoritet u Evropi i eto sad dobre prilike da se izvrši smotra borbene gotovosti, pardon, lojalnosti...

Zaharije

17.02.2022 23:21

@Harbinder - Ha! Pa ti nemaš pojma šta pričaš! To Zapad ne radi, to su komunističke fore: da se svi izjasne o Informbirou ili o pismu druga Tita!! Prodaj te izmišljotine nekom drugom!

Evropa