Evropa

Šojgu razgovarao sa Guterešom, prihvatio saradnju na rešavanju humanitarnih pitanja u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

04/03/2022

-

19:52

Šojgu razgovarao sa Guterešom, prihvatio saradnju na rešavanju humanitarnih pitanja u Ukrajini
Šojgu razgovarao sa Guterešom, prihvatio saradnju na rešavanju humanitarnih pitanja u Ukrajini - Copyright EPA/Justin Lane, Tanjug/AP/Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu razgovarao je danas telefonom sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom i prihvatio njegov zahtev da bliže sarađuje sa UN na rešavanju humanitarnih pitanja u Ukrajini, izvestile su ruske novinske agencije.

Šojgu je ponovio argument Rusije da je njena obaveza bila da izvede specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini jer je vlada u Kijevu sprovodila genocid nad ljudima na jugoistoku zemlje, a Zapad upumpavao oružje u Ukrajinu, preneo je Rojters.

Šojgu je informisao generalnog sekretara UN o razlozima odluke za pokretanje specijalne vojne operacije na teritoriji Ukrajine, izvestio je Sputnjik.

Ona je izazvana time što je rukovodstvo Ukrajine tokom osam godina odbijalo da ispuni Minske sporazume, omogućavalo da nacionalisti i neonacisti postanu deo svih struktura vlasti, a u poslednje vreme su intenzivno otvarali vatru na civile u Donbasu, rekli su u Ministarstvu odbrane Rusije.

Ministarstvo odbrane je navelo da se pregovori za mirno rešavanje konflikta nisu pomerili sa nulte tačke,ocenivši da su Vašington i zapadne zemlje umesto da nateraju kijevski režim da prekine genocid nad civilima na jugoistoku svoje zemlje počeli da Ukrajinu snabdevaju naoružanjem i municijom, pripremajući je da konflikt rešava putem sile.

Podrška zapadnih zemalja je ohrabrila Kijev do te mere da su iskazali namere u pogledu nuklearnog oružja, kažu u ruskom ministarstvu.

Smisao ukrajinskog postojanja je postalo neprijateljstvo prema Rusiji, a naporima Zapada ona se pretvorila u teritoriju sa koje dolazi ozbiljna pretnja bezbednosti Rusije, rekli su u Ministarstvu odbrane Rusije.

Ruski ministar je tokom razgovora posebnu pažnju obratio na ukrajinske nacionalističke i nacističke strukture u kojima se nalaze i strani plaćenici, koji koriste civile kao živi štit i deluju kao banditi.

Šojgu je preneo Guterešu da se u toku specijalne vojne operacije visoko preciznim naoružanjem izbacuju iz stroja samo objekti vojne infrastrukture.

Gutereš je zahvalio ministru odbrane Rusije za pomoć u evakuaciji saradnika misije UN u Ukrajini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa