Politika

Bivši ambasador u UN: Rezolucija o Ukrajini relativno blaga, još nije vreme za oštre instrumente UN

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/03/2022

-

22:51

Bivši ambasador u UN: Rezolucija o Ukrajini relativno blaga, još nije vreme za oštre instrumente UN
Bivši ambasador u UN: Rezolucija o Ukrajini relativno blaga, još nije vreme za oštre instrumente UN - Copyright Euronews Srbija/Printskrin

veličina teksta

Aa Aa

S obzirom na situaciju na terenu, rezolucija Ujedinjenih nacija o Ukrajini je relativno blaga, naveo je komentarišući za Euronews Srbija glasanje u UN i trenutnu krizu u Ukrajini bivši ambasador Srbije pri UN Pavle Jevremović.

Kako je rekao, ključni momenat jeste to što se ne pominju sankcije.

"Rezolucija u UN ne pokreće pitanje sankcija, već mera za razrešenje sukoba. Politički gledano, rezolucije GS UN imaju više moralno-političku poruku nego praktične posledice", kazao je Jevremović.

On je rekao da nije bio siguran kako će se Srbija izjasniti, te da je od ranije ključna tačka to što Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

"Naš položaj je vrlo specifičan, nismo u EU, sami smo, orkuženi smo NATO zemljama, imamo svoje probleme, tako da ovo u mnogome nama daje manevarski prostor za dalje", rekao je Pavle Jevremović za Euronews Srbija.

 
 

On je naveo da Ujedinjene nacije imaju još mogućnosti za pronalazak rešenja i zalaganja za prestanak sukoba. Ipak, napominje da postoji i drugi mehanizam koji onemogućava veto Rusije u SB UN.

"Na raspolaganju je jedan oštri instrument, a to je Rezolucija Ujedinjeni za mir, koja je usvojena prvi put 1950. godiine za situacije kada se oružani sukob negde odvija, a SB UN zbog veta jedne od stalnih članica ne može da donese odluku. Onda odluku donose dve trećine u UN. Mislim da  još nije vreme za nju, situacija jeste dramatična, ali dotle još nismo došli", kazao je bivši ambasador Srbije u UN.

Takođe, on je rekao da je apsurdno govoriti o izbacivanju Rusije iz Ujedinjenih nacija.

"Sve je moguće, ali je izbacivanje Rusije iz UN krajnje nerazuman potez, to bi bio kraj UN, je to onda ne bi bila univerzalna organizacija, nego neki klub istomišljenika, Najveća vrednost UN je što su univerzalna organizacija koja okuplja zemljej sveta, ako izbacite neku zemlju onda je sa UN završeno", rekao je Jevremović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija