Fokus

Za rezoluciju UN kojom se osuđuje Rusija glasala je 141 država - ko je bio protiv, a ko uzdržan?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/03/2022

-

20:11

Za rezoluciju UN kojom se osuđuje Rusija glasala je 141 država - ko je bio protiv, a ko uzdržan?
Za rezoluciju UN kojom se osuđuje Rusija glasala je 141 država - ko je bio protiv, a ko uzdržan? - Copyright Tanjug / AP Photo/Seth Wenig

veličina teksta

Aa Aa

Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju kojom se, kako se navodi, osuđuje "ruska invazija na Ukrajinu i poziva Moskva da odmah povuče snage iz Ukrajine".Rezoluciju je podržala 141 država, među kojima je bila i Srbija. Uzdržano je bilo 35 zemalja, a protiv rezulucije glasalo je pet.

Zemlje koje nisu podržale rezoluciju u GS UN, osim Rusije su Belorusija, Severna Koreja, Eritreja i Sirija.

Uzdržani su bili: Alžir, Angola, Jermenija, Bangladeš, Bolivija, Burundi, Centralnoafrička Republika, Kina, Kongo, Kuba, El Salvador, Indija, Iran, Irak, Kazahstan, Kirgistan, Laos, Madagaskar, Mali, Mongolija, Mozambik, Namibija, Nikaragva, Pakistan, Senegal, Južna Afrika, Južni Sudan, Šri Lanka, Sudan, Tadžikistan, Uganda, Tanzanija, Vijetnam, Zimbabve, Ekvatorijalna Gvineja.

 

 

Rezolucija je usvojena na završetku retke vanredne sednice Generalne skupštine koju je sazvao Savet bezbednosti, a koja je počela u ponedeljak.

Ambasador Srbije pri UN je rekao prethodno da će Srbija, bez obzira što nije saglasna sa svim formulacijama sadržanim u rezoluciji, glasti u prilog rezoluciji.

Ambasadori SAD, EU i više zemalja članica EU u Srbiji pozdravili su odluku Srbije da podrži rezoluciju Generalne skupštine UN.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet