Evropa

Zelenski: Evropo, ne zatvaraj oči pred ovim što se dešava

Komentari

Autor: Tanjug

05/03/2022

-

08:36

Zelenski: Evropo, ne zatvaraj oči pred ovim što se dešava
Zelenski: Evropo, ne zatvaraj oči pred ovim što se dešava - Copyright Facebook/Володимир Зеленський

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je evropske države da podrže borbu njegove zemlje protiv invazije ruske vojske.

Zelenski je to izjavio u direktnom video obraćanju stanovnicima više evropskih gradova koji su učestvovali na demonstracijama protiv rata u Ukrajini, a svoj govor je započeo sa dva minuta ćutanja posvećenim poginulim vojnicima i civilima u sukobu, prenosi Dojče vele.

On je zatim zatražio i treći minut za narode Evrope i pozvao ih da "ne zatvaraju oči" kada je situacija sa Ukrajinom u pitanju i da izađu na ulice i podrže borbu njegove zemlje.

"Ne ćutite, ne zatvarajte oči pred ovim, podržite Ukrajinu. Jer ako Ukrajina ne izdrži, neće ni cela Evropa izdržati. Ako Ukrajina padne i cela Evropa će, a ako pobedimo, a ja verujem u naš narod, verujem u vas, to će biti velika pobeda demokratije, vrednosti, pobeda slobode", rekao je Zelenski.

Zelenski je apelovao danas direktno na ruske građane da organizuju proteste zbog napada ruskih snaga na nuklearku Zaporožje i zaplene nuklearne infrastrukture.

"Radijacija ne zna gde je Rusija. Radijacija ne zna gde je granica vaše zemlje", kazao je Zelenski u obraćanju ruskom narodu.

Zelenski je kazao da bi, u slučaju da je došlo do nesreće, eksplozija mogla da izazove uništenje kao "šest Černobilja".

"Ruski narode, želim da vam se obratim: kako je to moguće? Uostalom, zajedno smo se borili 1986. godine protiv katastrofe u Černobilju", rekao je ukrajinski predsednik, prenosi BBC.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa