Evropa

Zelenski formirao delegaciju za saslušanja pred sudom u Hagu po optužbama Ukrajine protiv Rusije

Komentari

Autor: Tanjug

06/03/2022

-

22:26

Zelenski formirao delegaciju za saslušanja pred sudom u Hagu po optužbama Ukrajine protiv Rusije
Vladimir Zelenski - Copyright Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je danas ukaz o formiranju delegacije Ukrajine koja će učestvovati na usmenim saslušanjima Međunarodnog suda pravde u Hagu po optužbama Ukrajine protiv Rusije, u skladu sa Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, javlja Interfaks Ukrajina.

U saopštenju objavljenom na sajtu Zelenskog, navodi se da je šef delegacije stalni predstavnik predsednika u, kako se navodi, Autonomnoj Republici Krim, komesar Ukrajine Anton Korinevič, dobio instrukcije da, uz učešće predstavnika državnih organa, pripremi i dostavi procesna dokumenta dokaznih i drugih materijala.

Dodaje se da je vladi naloženo da obezbedi finansiranje troškova u vezi sa učešćem ukrajinske delegacije na saslušanjima 7. i 8. marta, prenosi Interfaks Ukrajina.

Korinevič je na Fejsbuku naveo i da je Ukrajina formirala moćnu bazu činjenica koja dokazuje "apsurdnost izjava Rusije da deluje kako bi sprečila i kaznila genocid".

Međunarodni sud pravde zakazao je za sledeću nedelju raspravu povodom zahteva Ukrajine da taj sud Ujedinjenih nacija hitno naredi Rusiji da odmah prekine vojne akcije.

Planirano je da Kijev 7. marta iznese svoje argumente, dok je 8. marta predviđeno da Moskva da svoj odgovor.

Kijev je krajem februara podneo tužbu Međunarodnom sudu pravde optužujući Rusiju za manipilisanje pojmom "genocida" u Ukrajini i tražeći hitne ''privremene mere" kojima se Moskvi nalaže da zaustavi neprijateljstva.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa