Evropa

Šta piše u novom Lukašenkovom zakonu kojim se udara na demonstrante

Komentari

Autor: Euronews

09/06/2021

-

19:37

Šta piše u novom Lukašenkovom zakonu kojim se udara na demonstrante
Šta piše u novom Lukašenkovom zakonu kojim se udara na demonstrante - Copyright Tanjug/Sergei Shelega/BelTA Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko potpisao je zakon koji pooštrava sankcije protiv demonstranata koji učestvuju na neodrobrenim skupovima. Novi zakon takođe pojačava kazne za one koji budu proglašeni krivim za "ekstremizam" u toj zemlji.

Demonstranti koji učestvuju u više od dva "ilegalna" protesta sada će se suočavati sa mogućnošću kazne do tri godine zatvora, prema reformama koje su objavljene u utorak.

U međuvremenu, oni koji učestvuju ili promovišu "ekstremističke aktivnosti" suočavaju se sa kaznom do šest godina zatvora. Optuženi za "finansiranje ekstremizma" u Belorusiji mogli bi da budu zatvoreni do pet godina.

Potpisivanje ovog zakona došlo je u trenutku kada beloruski režim nastavlja da rastura masovne proteste koji su započeli kada je Lukašenko odneo još jednu pobedu na predsedničkim izborima u avgustu 2020. godine.

EPA/STR

 

Čvrst odgovor na demonstracije doveo je do hapšenja na hiljade ljudi, uključujući i novinare, a mnogi opozicionari su u egzilu. Nezavisni mediji i kritičari ovog zakona naveli su da je novi zakon preširok i da ne utvrđuje definiciju "ekstremizma".

U proteklih nekoliko meseci, nekoliko demonstranata osuđeno je na velike kazne za kršenje ovakvih odredbi. Zakon koji je usvojen u maju već zabranjuje novinarima da "pokrivaju" demonstracije. Kritičari takođe navode da je odreba slična optužbama za ekstremizam koje su korišćene u Rusiji protiv opozicionih organizacija, kao što je reč o grupi koju predvodi Aleksej Navaljni.

U intervjuu za Euronews, ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej branio je odgovor njegove vlade na skupove i rekao da su akcije policije "apsolutno adekvatne i neophodne".

Novi beloruski zakon, potpisan u utorak, takođe povećava maksimalne kazne za "nasilje ili pretnju nasiljem" policiji. Kazna je sada do sedam godina zatvora.

profimedia

 

Novi članak u Krivičnom zakoniku je takođe dodao i kaznu za objavljivanje "ličnih informacija" o pripadnicima policije ili njihovih rođaka. Da podsetimo, tokom 2020. beloruski opozicionari su u nekoliko navrata objavljivali identitete pripadnika policije koji su bili uključeni u nasilno kršenje demonstracija.

Objavljivanje informacija bi stoga moglo da bude kažnjivo do četiri godine zatvora.

Između ostalog, baš zbog objavljivanja tih informacija Roman Protaševič, novinar disident, postao je trn u oku za beloruski režim. On je uhapšen u maju kada je avion "Rajanera" na letu iz Atine u Vilnjus preusmeren u Minsk zbog pretnje bombom.

Važna opoziciona ličnost Pavel Latuško naveo je da je trenutni progon opozicije "najgori teror koji je Evropa videla u poslednjih 40 godina".

Govoreći za Euronews, Latuško je pozvao da EU usvoji oštrije sankcije protiv Minska, kao što je isključenje iz SWIFT sistema plaćanja i drugih ekonomskih mera.

Predsednik Lukašenko je dosad ignorisao pozive za razgovore o ponavljanju izbora i fer uslovima. Takođe, i pozivi da se okonča policijska brutalnosti i oslobode politički zatvorenici i dalje su bez odgovora.

Komentari (0)

Evropa