Evropa

Euronews Srbija u Parizu: Danas sastanak EU lidera, Ukrajina "tema nad svim temama"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/03/2022

-

10:01

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Lideri zemalja Evropske unije danas i sutra održaće sastanak u Parizu. Iako je ovo trebalo da bude redovan sastanak na visokom nivou na kojem bi se razgovaralo o francuskom predsedavanju Unijom, pretvorio se u krizni samit na kojem će glavna tema biti rat u Ukrajini.

Kako prenosi reporterka Euronews Srbija koja se nalazi u Parizu, Ukrajina će biti "tema nad svim temama". Razmatraće se podneti zahtevi za članstvo Ukrajine, ali i Moldavije i Gruzije u EU.

Prema nezvaničnim navodima nekih evropskih zvaničnika, pitanje je koliko Ukrajina sada može dobiti bilo kakve šanse za članstvo, s obzirom na to da je na toj teritoriji ratno stanje. Takođe, jedan od aspekata sa kojeg se govori o ovoj situaciji jeste i dugogodišnja integracija zemlja Zapadnog Balkana.

Takođe, bitna tema ovih razgovora koja se tiče aktuelne situacije biće smanjenje energetske zavisnosti od ruskih energenata uključujući i "odvajanje" od ruskog gasa i nafte.

Ranije je bilo reči o sukcesivnom smanjenju snabdevanja, da bi se do kraja godine uvoz ruskih energenata smanjio za dve trećine. Neki od lidera EU, Olaf Šolc i Viktor Orban istakli su da tako nešto zvuči nerealno, podsetila je reporterka Euronews Srbija i dodala da se kao alternativa pominju SAD i Katar, što bi svakako bio novi trošak za dobavljače, odnosno EU.

Dautović: Nove sankcije bile bi jak udar na Rusiju

Spoljnopolitički analitičar Mirko Dautović rekao je za Euronews Srbija da će ovaj samit pokazati koliko je EU snažna i jedinstvena.

"Prvenstveno će se baviti energijom i da li da Rusiji otkaže uvoz gasa i nafte, biće velika borba oko toga", rekao je Dautović.

Euronews TV

On je naveo da će se svakako razgovarati o proširenju, ali da bi u tom kontekstu trebalo da se pomene i Zapadni Balkan. Kako je naveo, evidentno je da se Ukrajina "hladi" od članstva u NATO, ali bi zato o tome trebalo pregovarati.

"Ako bi Ukrajina pristala da bude neuatralna po pitanju NATO-a, a da može u EU to bi bilo možda neko rešenje", kaže Dautović.

Kada je reč o mogućim novim sankcijama, on je rekao da bi to bio novi jak udar na Rusiju, koja, ističe, nije očekivala ni ovoliko povlačenje kompanija.

"Ako EU donese odluku da se sve stopira, za Rusiju to bi bio novi paket sankcija i vršio bi se pritisak na Srbiju da to prihvati. Zavisi i kako će dalje da se odvija rat - ako stvari još eskaliraju, ako krene bitka za Kijev, evropsko javno mnjenje zahtevaće sve jače mere, a mi ćemo morati da se prilagođavamo tome", kazao je Dautović.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

 

 

 

 

 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Leopold

10.03.2022 10:49

Ko uopšte mašta da će ih primiti EU? To je još 40 miliona siromašnih ljudi koji će da traže posao i pomoć iz evropskih fondova, a to je 10% Evropske unije! Pri tom je potpuno neuređena država i sad još razorena ratom - pa to za EU vreća bez dna! Samo će ih ohrabriti na putu u EU i potapšao po ramenu. EU nije Crveni krst, nije humanitarna organizacija, već projekt velikih korporacija koje primaju one od kojih vide neku korist, a sa Ukrajinom je samo trošak.

Evropa