Evropa

Istraživanje otkriva šta Rusi misle o ratu: Većina podržava invaziju, mnogi empatični prema Ukrajincima

Komentari

Autor: FoNet

14/03/2022

-

11:55

Istraživanje otkriva šta Rusi misle o ratu: Većina podržava invaziju, mnogi empatični prema Ukrajincima
Istraživanje otkriva šta Rusi misle o ratu: Većina podržava invaziju, mnogi empatični prema Ukrajincima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Istraživanje koje je sproveo tim nezavisnih sociologa i analitičara pokazalo je da 59 odsto ispitanika u Rusiji podržava aktuelnu vojnu invaziju na Ukrajinu, dok se 22 odsto njih protivi ratu, javlja danas Demostat. Istovremeno, 73 odsto onih koji podržavaju rusku invaziju na Ukrajinu u "visokom stepenu" ili "potpuno" veruju zvaničnim ruskim izvorima.

Glavna emocija koju osećaju korisnici društvenih medija u Rusiji, bilo da su za ili protiv rata, jeste "empatija prema Ukrajincima" (30,4 odsto ispitanika).

S druge strane, samo 2,4 odsto korisnika društvenih mreža navelo je da je kritički nastrojeno ili da oseća prezir prema Ukrajincima. Istraživači su utvrdili i da većina mladih Rusa ne odobrava rat, dok ta podrška raste s porastom broja godina ispitanika.

Dobijeni su sledeći rezultati: u starosnoj kategoriji koja obuhvata ispitanike između 18 i 29 godina ratu se protivi 40 odsto njih, u kategoriji između 30 i 41 godine protivljenje je iskazalo 30 odsto njih, u kategoriji između 42 i 53 godine njih 18 odsto, u kategoriji između 54 i 65 godina njih 14 odsto, dok se ratu protivi 11 odsto ispitanika starijih od 66 godina.

Prema nalazima istraživanja, Rusi se, zapravo, plaše rata, a većina njih ne smatra Ukrajince nepriateljima i veruje da "ono što radi ruska vojska jeste pružanje prijateljske ruke bratskom narodu".

Istraživanje grupe nezavisnih stručnjaka sprovedeno je u periodu od 24. februara do 4. marta, korišćenjem telefonskih anketa, i analizom niza "otvorenih" izvora, uključujući društvene medije, prenosi Demostat. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa