Evropa

Novčana kazna za rusku novinarku koja je u programu uživo osudila rat u Ukrajini: "Ispitivali su me 14 sati"

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

15/03/2022

-

17:59

Novčana kazna za rusku novinarku koja je u programu uživo osudila rat u Ukrajini: "Ispitivali su me 14 sati"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruski sud je izrekao novčanu kaznu od 30.000 rubalja (280 dolara) ženi zaposlenoj na Prvom kanalu jer je "prekršila zakon o protestima" kada je prekinula informativnu emisiju na toj državnoj televiziji i osudila rat u Ukrajini, prenela je agencija RIA.

U izveštaju Rojtersa se podseća da je Marina Ovsjanikova podigla natpis iza voditeljke koja je juče u živom programu čitala vesti.

Ovsjanikova je tada uzvikivala slogane kojima se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu. Od kada je uhapšena, nije bila dostupna svojim advokatima, što je izazvalo brigu međunarodne zajednice. međutim, ona je danas poslepodne objavila fotografiju na tviteru na kojoj je napisala da se trenutno nalazi u sudu Ostakino.

Govoreći ispred suda, Marina je rekla da je upad pred kamere bio njena lična odluka zbog toga što nije saglasna sa ruskom invazijom.

"Želim da zahvalim svima na podršci, prijateljima i kolegama. Ovo je bilo nekoliko teških dana u mom životu. Dva dana nisam spavala, ispitivali su me 14 sati", rekla je, prenosi BBC.

Optužila je vlasti da su joj onemogućavali pravnu pomoć. 

Zvanični Kremlj je njen postupak okarakterisao danas kao huliganizam. “Što se tiče ove žene, to je huliganizam“, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima, a prenosi agencija Rojters.

S druge strane, kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava pozvala je danas ruske vlasti da se postaraju da žena koja je prekinula program ne bude kažnjena, jer je iskoristila svoje pravo na slobodu govora.

Portparolka Kancelarije UN za ljudska prava Ravina Šamdasani rekla je na brifingu u Ženevi da ruske vlasti treba da obezbede da žena "ne bude suočena sa odmazdom zbog ostvarivanja svog prava na slobodu izražavanja", prenosi agencija Rojters.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da će njegova zemlja takođe ponuditi podršku Ruskinji Marini Osvjanikovoj.

"Preduzimamo diplomatske korake da bismo obezbedili pomoć, bilo preko naše ambasade ili na drugiu način", rekao je Makron novinarima i dodao da će to pitanje pokrenuti tokom svog sledećeg telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, prenosi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa