Evropa

Prvo pojavljivanje ruske novinarke kojoj se izgubio svaki trag otkako je upala u prenos uživo

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC

15/03/2022

-

15:23

Prvo pojavljivanje ruske novinarke kojoj se izgubio svaki trag otkako je upala u prenos uživo
Prvo pojavljivanje ruske novinarke kojoj se izgubio svaki trag otkako je upala u prenos uživo - Copyright Twitter/ФБК

veličina teksta

Aa Aa

Ruska novinarka Marina Ovsjanikova koja je tokom vesti na Prvom kanalu ruske državne televizije upala u studio sa transparentima u znak protesta protiv rata u Ukrajini, otkako je uhapšena nakon tog incidenta, nije bila dostupna svojim advokatima što je izazvalo brigu međunarodne zajednice.

Međutim, Marija je objavila fotografiju na Tviteru na kojoj se napisala da se trenutno nalazi u moskvoskom sudu Ostankino.

Optužena je za "organizovanje neovlašćenog javnog događaja", a po administrativnoj tužbi mogla bi da dobije novčanu kaznu od 30.000 rubalja, obavezu društvenog rada ili zatvor u trajanju do 10 dana.

To sugeriše da se novinarke ne tereti po novom moskovskom zakonu o "širenju lažnih informacija o ruskim oružanim snagama2, navodi BBC.

Podsetimo, zvanični Kremlj je danas ovaj postupak okarakterisao danas kao huliganizam.

“Što se tiče ove žene, to je huliganizam“, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima, a prenosi agencija Rojters. Peskov je, takođe, pohvalio “Prvi kanal“ zbog, kako je rekao, kvalitetnog i objektivnog programa.

S druge strane, kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava pozvala je danas ruske vlasti da se postaraju da žena koja je prekinula program ne bude kažnjena, jer je iskoristila svoje pravo na slobodu govora.

Portparolka Kancelarije UN za ljudska prava Ravina Šamdasani rekla je na brifingu u Ženevi da ruske vlasti treba da obezbede da žena "ne bude suočena sa odmazdom zbog ostvarivanja svog prava na slobodu izražavanja", prenosi agencija Rojters.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da će njegova zemlja takođe ponuditi podršku Ruskinji Marini Osvjanikovoj.

"Preduzimamo diplomatske korake da bismo obezbedili pomoć, bilo preko naše ambasade ili na drugiu način", rekao je Makron novinarima i dodao da će to pitanje pokrenuti tokom svog sledećeg telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, prenosi Rojters.

Komentari (1)

Bukson

15.03.2022 15:40

Pa nije ovo prvi novinar koji je nesto u Rusiji. Bila je i ona novinarke koja je napisala knjigu zasto nevolim ili mrzim Putina nesto tako nasli su je ubijeni kad je izlazi la iz lifta prema vratima svoga stana. I koliko jos takvi slucajeva ima. Da je u Rusiji mediski mrak tamna strana mjesec pa to se zna odavnoo. Zalosno je sto se to dogadza i ovaj rat i sve ovo. Protestanti brutalno pretuceni pritvoreni muceni zasto Samo zato sto su govorila ne rat. Nije to Rusija Rusija je nesto mnogo vise pojam knjizevnost kulture umjetnosti civilizacije a ovo ovo nije Rusija. Ovo je Ruglo koje samo steti Rusiji.

Evropa