Evropa

I dalje nepoznato gde je uhapšena ruska novinarka: Advokati strahuju za njenu sudbinu, Kremlj čin ocenio kao huliganizam

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

15/03/2022

-

14:17

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ruska novinarka Marina Ovsjanikova koja je tokom vesti na Prvom kanalu ruske državne televizije upala u studio sa transparentima u znak protesta protiv rata u Ukrajini, otkako je uhapšena nakon tog incidenta, nije dostupna svojim advokatima.

Advokati Marine Ovsjanikove kažu da su tražili svoju klijentkinju, ali nisu mogli da je pronađu. Jedna od njih, Anastasija Kostanova, rekla je za ruski BBC da je pokušavala da dođe do Ovsjanikove telefonom, ali ona nije odgovarala na pozive.

Kostanova je rekla da je "provela celu noć tražeći" novinarku Ovjasnikovu.

"To znači da je kriju od advokata i pokušavaju da joj oduzmu pravnu pomoć i, po svemu sudeći, pokušavaju da pripreme najoštrije krivično gonjenje", rekla je Kostanova.

Drugi advokat, Pavel Čikov, objavio je na Tviteru da takođe nije uspeo da pronađe Ovsjanikovu.

"Marina Ovsjanikova još nije pronađena. Zatvorena je više od 12 sati", naveo je on.

Prethodno je i advokat Danil Berman saopštio da se ona ne nalazi ni u dežurnoj stanici Ostankino, niti u drugim gradskim policijskim stanicama.

Zvanični Kremlj je danas čin novinarke ocenio kao huliganizam. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, pohvalio "Prvi kanal" zbog, kako je rekao, kvalitetnog i objektivnog programa.

"Što se tiče ove žene, to je huliganizam", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima, a prenosi agencija Rojters.

Istovremeno, Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava pozvala je ruske vlasti da se postaraju da Ovsjanikova ne bude kažnjena, jer je iskoristila svoje pravo na slobodu govora.

Twitter/ФБК

 

Kako prenose ruski mediji, ona bi mogla da bude osuđena prema novom ruskom zakonu koji predviđa da za širenje lažnih informacija kaznu i do 15 godina zatvora. Ovaj zakon ovakve istupe sankcioniše strože nego prethodni.

Podsetimo, ona je uhapšena nakon što je prekinula glavnu informativnu emisiju ruskog Prvog kanala sa transparentom kojim je pozvala gledaoce da "ne veruju propagandi" i "zaustave rat u Ukrajini". Inače, ona je zaposlena kao novinarka na ovoj televiziji, a pre svog čina objavila je i video u kojem je objasnila motive za to.

Obrazlažući gest ona je na primeru svoje porodice objasnila da Rusi i Ukrajinci nisu bili neprijatelji i pozvala građane Rusije da prisustvuju antiratnim protestima uprkos pokušaju njihovih gušenja.

Naime, njen otac je poreklom Ukrajinac, a majka Ruskinja.

"Ovo što se dešava u Ukrajini je zločin, i Rusija je agresor. Odgovornost za ovu agresiju leži na ramenima jedne osobe. Ta osoba je Vladimir Putin. Moj otac je Ukrajinac, moja majka je Ruskinja, i oni nikada nisu bili neprijatelji. Ogrlica oko mog vrata je simobol koji govori da Rusija mora pod hitno da obustavi bratoubilački rat dok se naši bratski narodi mogu pomiriti", navela je Ovsjanikova u videu.

"Zaustavite rat. Recite 'ne' ratu", vikala je ona, dok je prezenterka nastavila da čita vesti, preneo je Rojters.

Ovjsanikova je mogla da se vidi i čuje nekoliko sekundi pre nego što je režija prešla na drugi izveštaj i uklonila je sa TV ekrana.

Komentari (0)

Evropa