Evropa

Rusija zabranila političke organizacije Alekseja Navaljnog

Komentari

Autor: Euronews

09/06/2021

-

22:40

Rusija zabranila političke organizacije Alekseja Navaljnog
Rusko tužilaštvo traži kaznu za saradnicu Navaljnog - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Ruski sud zabranio je političke organizacije Alekseja Navaljnog, nazivajući ih "ekstremističkim".

Reč je o nevladinim organizacijama Antikorupcijska fondacija i Fondacija za zaštitu prava građana kao i pokretu Navaljni, čiji se osnivač nalazi u zatvoru.

Odluka dolazi usred represija predsednika Rusije Vladimira Putina nad političkim protivnicima, prenosi Euronews.

Presuda stupa na snagu odmah, zaustavljajući planove brojnih pristalica glavnog ruskog opozicionara koji su se nadali kandidovanju za poslanička mesta na predstojećim izborima 19. septembra.

Pored zabrane, odluka bi takođe mogla da znači i zatvorske kazne za ljude koji su radili u organizacijama.To se odnosi na donatore, kao i one koji su delili propagandni materijal.

Navaljni je uhapšen u januaru nakon povratka u Rusiju iz Nemačke, gde je proveo mesece oporavljajući se od trovanja nervnim agensom za šta je optužio Kremlj.

Ruski zvaničnici su, međutim, negirali optužbe i odbili da otvore krivičnu istragu, navodeći kao razlog nedostatak dokaza, iako su laboratorije u Nemačkoj, Francuskoj i Švedskoj utvrdile da je bio izložen otrovu "novičok", razvijenom u nekadašnjem Sovjetskom Savezu.

Navaljnom je izrečena kazna zatvora u trajanju od dve i po godine zbog kršenja uslovne kazne za proneveru iz 2014. godine.

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa