Evropa

SB UN u petak o ruskom predlogu rezolucije o Ukrajini, britanija poručuje da se Rusija "igra"

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2022

-

22:41

SB UN u petak o ruskom predlogu rezolucije o Ukrajini, britanija poručuje da se Rusija "igra"
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi u petak da glasa o rezoluciji koju je predložila Rusija, a kojom se zahteva zaštita civila u Ukrajini i bezbedan prolaz za humanitarnu pomoć i ljude koji žele da napuste zemlju, ali zapadne diplomate smatraju da ona neće biti podržana, jer ne poziva na prekid borbi ili povlačenje ruskih trupa, javlja Rojters.

Nacrt rezolucije, za koji Rojters tvrdi da je u njega imao uvid, takođe se ne bavi odgovornošću niti priznaje invaziju Rusije na susednu zemlju.

Ambasadorka Velike Britanije u UN Barbara Vudvord napisala je na Tviteru da ruski nacrt "ima nekoliko očiglednih propusta" i rekla da se Rusija "igra".

Ona je tadođe saopštila da Britanija neće glasati za ruski nacrt teksta.

"Njihova rezolucija poziva strane da poštuju međunarodno humanitarno pravo, ali izostavlja činjenicu da Rusija čini ratne zločine. Njihova invazija i njihove akcije pokreću ovu humanitarnu krizu koja se širi", naglasila je Vudvord.

"Nećemo podržati napore Rusije da izbegne odgovornost i krivicu za svoju ničim izazvanu agresiju", saopštila je Olivija Dalton, portparolka misije SAD pri Ujedinjenim nacijama.

Za usvajanje potrebno devet glasova, i izostanak veta

Za usvajanje rezolucije u Savetu bezbednosti potrebno je najmanje devet glasova za i izostanak veta Rusije, Kine, Britanije, Francuske ili Sjedinjenih Država, navodi Rojters.

Ruski nacrt je predložen dan nakon što su Francuska i Meksiko objavile da se humanitarna rezolucija o Ukrajini, čiji su predlagači, prebacuje na glasanje u Generalnu skupštinu zbog mogućeg ruskog veta u Savetu bezbednosti.

"Predložićemo naš lični humanitarni nacrt. Mi smo od samog početka spremna da usvojimo humanitarnu rezoluciju o situaciji u Ukrajini, pod uslovom da to nije maska da se ponovo okrivi i osramoti Rusija", rekao je u utorak ruski stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa