Evropa

Vladin predlog izmena zakona o radu izveo Grke na ulice, prekinut saobraćaj, obustavljeni trajekti

Komentari

Autor: A. T.

10/06/2021

-

10:50

Vladin predlog izmena zakona o radu izveo Grke na ulice, prekinut saobraćaj, obustavljeni trajekti
Vladin predlog izmena zakona o radu izveo Grke na ulice, prekinut saobraćaj, obustavljeni trajekti - Copyright Tanjug AP/Michael Varaklas

veličina teksta

Aa Aa

Grčki radnici počeli su jednodnevni štrajk kako bi se izborili protiv planova vlade da izmeni tekući zakon o radu što će značajno smanjiti prava radnika i omogućiti kompanijama da uvedu duže radno vreme.

Protest najvećeg privatnog i javnog sindikata doveo je do prekida saobraćaja, ali su zaustavljeni i feriboti u Atini, prenosi Rojters. 

Javni sindikat je izašao sa parolama: "Neće proći".

Tanjug AP/Michael Varaklas

 

Premijer Kirijakos Micotakis je u najavi novog zakona  prošlog meseca istakao da će na ovaj način vlada modernizovati zakone stare decenijama koji nisu u saglasnosti sa modernim sistemom rada.

Micotakis je objasnio da će ubuduće radnici moći fleksibilnije da koriste svoje radno vreme i da će na taj način da se smanji neplaćeni prekovremeni rad čime se sprečava razvoj sive ekonomije.

Najsporniji deo zakona, za koji će se glasati sledeće sedmice, jeste to da će radnici moći da rade dnevno ukupno 10 sati, ali da će moći narednog dana da rade kraće. Sindikati se plaše da će to omogućiti poslodavcima da nateraju radnike da duže rade. 

Tanjug AP/Michael Varaklas

 

Novim zakonom bi se uvela digitalna radna kartica kako bi se rad zaposlenih pratio svakog trenutka, ali bi se uvelo pravo da poslodavci mogu da zahtevaju od zaposlenih 150 prekovremenih sati rada godišnje.

Kritičari kažu da vlada traži način da poveće osmočasovno radno vreme na desetočasovno, ukine petodnevnu radnu nedelju i kolektivne ugovore, kao i da oteža organizovanje štrajkova. 
Levo orijentisana partija Siriza nazvala je zakon "monstruoznim" i pozvala vladu da ga povuče sa dnevnog reda. 

"Nećemo dozvoliti da nas odvedu u 19. vek", istakli su iz Sirize.

Komentari (0)

Evropa