Evropa

Odnos Francuske prema ratu u Ukrajini i jačanje nacionalne ekonomije - Makron otkrio plan za drugi predsednički mandat

Komentari

Autor: Euronews

18/03/2022

-

21:36

Odnos Francuske prema ratu u Ukrajini i jačanje nacionalne ekonomije - Makron otkrio plan za drugi predsednički mandat
Odnos Francuske prema ratu u Ukrajini i jačanje nacionalne ekonomije - Makron otkrio plan za drugi predsednički mandat - Copyright Tanjug/Pascal Rossignol/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je početkom meseca objavio kandidaturu za drugi predsednički mandat, Emanuel Makron je u četvrtak prvi put izneo je svoje predloge za jačanje nacionalne ekonomije.

Tako je Markon obećao da će se boriti protiv nejednakosti, ali i da će raditi na poboljšanju reakcije Francuske u kontekstu globalne krize tokom rata u Ukrajini. On je u četvtak, tokom jednog od glavnih govora u predizbornoj kampanji, izložio detaljnu viziju za narednih pet godina. Naime, Makron je obećao da će nastaviti sa kontroveznom penzionom reformom koja bi "progresivno", kako je naglasio, podigla starosnu granicu za odlazak u penziju sa 62 na 65 godina. Prema novoj politici, francuski državljani koji počnu da rade kao mladi, takođe bi mogli da se penzionišu sa 65 godina. 

Makron je najavio i "veća ulaganja" i "više posla" obećavajući porast broja zaposenih u narednom periodu. Inače, stopa nezaposlenosti u Francuskoj nedavno je dostigla 7,4 odsto što je pad sa preko 10 odsto i to se sve desilo nakon njegovog dolaska na vlast 2017. godine. Francuski predsednik takođe je obećao da će nastaviti da ulaže i u francusku vojsku kao i da će se boriti protiv nejednakosti u pristupu školama i zdravstvenoj zaštiti.

"Nalazimo se na prekretnici kada možemo da napravimo stvarnu razliku", rekao je Makron u svom obraćanju, obećavajući da će smanjiti poreze za 15 miliona evra godišnje.

Upitan o motou svoje kampanje rekao je da želi da Francuzi budu "uopšte jači i srećniji". Iako je zvanično najavio da se kandiduje za drugi mandat tek početkom ovog meseca, Makron nije održao nijedan skup, a njegovi konkurenti su ga kritikovali zbog odbijanja da učestvuje u bilo kojoj TV debati pre prvog kruga glasanja koje je zakazano za 10. april, piše Euronews

U fokusu Makrona i Ukrajina

Poslednjih dana Makron se zalagao za prekid vatre u Ukrajini i tokom telefonskih razgovora sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom i skoro svakodnevno razgovara sa Volodimirom Zelenskim.  Inače, u četvrtak je ponovo kritikovao Putina i rekao da  da treba da "snosi katastrofalnu odgovornost za svoju zemlju".

Prošle nedelje je okupio i lidere EU u Versajskoj palati kako bi razgovarali o sankcijama Rusiji, a uskoro se očekuje da će razgovarati i sa američkim predsednikom Džožefom Bajednom na NATO samitu u Briselu.

Prema poslednjim anketama Makron ima oko 10 procenata više od kandidatkinje desnice Marin Le Pen. Predviđa se da će oni ponovo ući u drugi krug, što inače ne bi bilo prvi put. Na poslednjim izborima 2017. godine Makron je upravo nju pobedio i postao predsednik Francuske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa