Evropa

Makron ne isključuje mogućnost odlaska u Kijev: Imamo rat na pragu Evropske unije

Komentari

Autor: Tanjug

17/03/2022

-

18:52

Makron ne isključuje mogućnost odlaska u Kijev:  Imamo rat na pragu Evropske unije
Makron ne isključuje mogućnost odlaska u Kijev: Imamo rat na pragu Evropske unije - Copyright Tanjug AP/Thibault Camus

veličina teksta

Aa Aa

Nalazimo se na prekretnici u kojoj možemo da napravimo stvarnu razliku, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron, ističući da postoji rat na pragu Evropske unije i globalni izazov zbog klimatskih promena. Makron je to rekao predstavljajući svoj plan za drugi mandat na funkciji predsednika, ukoliko pobedi na izborima koji će biti održani sledećeg meseca, preneo je Rojters.

Predsednik Francuske je kazao da ne isključuje mogućnost da sledi primer istočnoevropskih lidera i da otputuje u Kijev, ali je rekao da takvo putovanje mora da dođe u pravom trenutku i da bude korisno za rešavanje krize.

On je naveo da je ruska invazija na Ukrajinu izazvala "električni šok" NATO alijansi i dala joj novu stratešku jasnoću koja joj nedostaje.

Makron je, obraćajući se novinarima u trenutku pokretanja svoje kampanje za reizbor, odgovorio na pitanje da li je pozdravio NATO, za koji je rekao pre oko dve godine da prolazi "smrt mozga". Predsednik Francuske je naveo da je situacija krajem 2019. godine, kada je izneo svoj komentar, drugačija od današnje i da je Alijansa neophodna za suočavanje sa invazijom Rusije na Ukrajinu.

On je izjavio da će učiniti Francusku samodovoljnijom, smanjiti poreze, reformisati tržište rada i postati oštriji po pitanju imigracije ako osvoji drugi mandat na izborima sledećeg meseca.

Tanjug AP/Thibault Camus

 

Makron je rekao da će ključni cilj biti da Francuska postane samodovoljnija, sa predlozima koji se kreću od masovnog ulaganja u poljoprivrednu i industrijsku nezavisnost do izgradnje više nuklearnih reaktora i jačanja vojske.

Predsednik Francuske obećao je da će ojačati suverenitet Francuske ako osvoji drugi mandat na mestu predsednika na izborima sledećeg meseca, kako bi vodio zemlju kroz, kako je rekao, novu kriznu eru.

Raste prednost nakon invazije na Ukrajinu

Makronova prednost u odnosu na njegove rivale uoči izbora porasla je nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Istraživanja javnog mnjenja objavljena proteklih nedelja pokazuju da bi Makron trebalo da osvoji oko 30,5 odsto glasova u prvom krugu, što je za 10 odsto više nego što su pokazivala istraživanja prošlog meseca.

On je kazao da će Francuska dostići do 2025. godine potrošnju u vojne svrhe u iznosu od 50 milijardi evra.

Makron je rekao da bi zemlja trebalo postepeno da ide ka tome da starosnu granicu za dobijanje penzije pomeri na 65 godina, uz istovremeno uzimanje u obzir specifičnosti pojedinih profesija.

On je rekao da će rat između Ukrajine i Rusije, dva najveća svetska proizvođača žitarica, verovatno dovesti do krize sa hranom u narednih 12-18 meseci u Africi i na Bliskom istoku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa