Evropa

Šta podrazumevaju austrijski, švajcarski, švedski i finski modeli neutralnosti koji se pominju kao rešenje za Ukrajinu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/03/2022

-

16:17

Šta podrazumevaju austrijski, švajcarski, švedski i finski modeli neutralnosti koji se pominju kao rešenje za Ukrajinu
Šta podrazumevaju austrijski, švajcarski, švedski i finski modeli neutralnosti koji se pominju kao rešenje za Ukrajinu - Copyright Profimedia, EPA-SERGEY DOLZHENKO

veličina teksta

Aa Aa

Pregovori koji se vode između Rusije u Ukrajine su višeslojni, od toga da treba da dovedu do prekida vatre do nekog dugoročnog rešenja. Međutim, veliku pažnju javnosti izazvalo je pominjanje neutralnosti po modelu Austrije i Švedske. Sa stanovišta stručnjaka koji su govorili za Euronews Srbija, pronalazak određenog rešenja jeste moguć, ali je za to potrebno vreme i posebno angažovanje.

Anis Bajrektarević, profesor međunarodnog prava iz Beča objasnio je postoje dva tipa neutarnosti. Ugovorni, koji dolazi iznutra i nametnuti koji dolazi spolja.

"Izvorni ili unutrašnji akt neutralnosti je švajcarski tip neutralnosti. Deterministan je istorijskom politikom Švajcarske, a nametnuti tip neutralnosti podrazumeva finlandizaciju, stvaranje ambijenta kakav je nametnut Finskoj, pre i nakon drugog svetskog rata", kazao je Barjaktarević.

Euronews

On je rekao da bi, da se ranije govorilo o ovom pristupu, rat možda bio i izbegnut.

"Imate ugovorne zemlje sile koje nametnu tu neutralnost i onda je zemlja prihvati i isto tako izrazi u suvom preaumbularnom delu ustava. Takvo rešenje, mislim kada bi bilo mudrosti, kada bi bilo zbilja želje za prosperitetom građana Evrope - mislim da ne postoji nikakav problem da sile Evropske unije, Sjedinjenih država, Rusije, pa čak i Kine budu te sile ugovornice i da se Kijev i Ukrajine obavežu. Da smo imali to pre sukoba, verovatno do ovakvih krvoprolića ne bi došlo i do opšte kataklizme", kazao je Barjaktarević.

On je rekao da svi u Evropi pate zbog dešavanja u Ukrajini, i da sankcije uvedene Rusije osete svi, što se, kaže, vidi da primeru cena goriva.

"Zavisi kako se rat završi"

Sa druge strane, profesor Ivo Visković rekao je za Euronews Srbija rekao je da je za svako od rešenja potrebna dobra volja da se ono pronađe i da se ono može sprovesti.

"Da li je sada moguće voditi i razgovore o kratkoročnom i dugoročnom rešenju - mislim da nije. Sada bi trebalo naći prvo rešenja za ovu situaciju", kazao je Visković.

On je rekao da je suviše optimistično da se nadamo da će do rešenja doći.

"I jedna i druga strana su ukopane u nekim svojim stavovima, traži se rešenje za ono što je primarno, a to je evakuacija civila, a tek u drugom planu je traženje dugoročnog rešenja. Neki pravci se za to mogu naznačiti, ali je potrebno mnogo volje, pripreme, organizacije, to se ne može rešiti u nekoliko dana",rekao je Visković.

Euronews

Kako su sa početkom rata u Ukrajini sve glasnije težnje da Švedska i Finska napuste pozicije neutralnosti i priključe se NATO, postavlja se i pitanje kakvu to perspektivu daje ukrajinskoj neutralnosti.

"Mislim da ni jedno ni drugo nije realno. Švedska je sama izabrala svoju poziciju , to nazivaju vojnom neutralnošću, a politički je opredeljena", kazao je Visković.

On je naveo i da se u ovom slučaju ne treba ugledati ni na austrijski, ni na švedski model, već se treba pronaći novi, jer su i to bili novi modeli kada su nastali.

"Mislim da će u slućaju Ukrajine morati da se nađe sasvim originalno rešenje. Zavisi kako se rat završi. Ako se Ukrajina odbrani, to je jedna situacija, a ako kapitulira druga. U svakom slučaju i Rusija i SAD će voditi računa o interesima i nemoguće je dobiti rešenje potpuno neutralno u odnosu na interese dve sile", zaključio je profesor Visković.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa