Evropa

UNICEF: U Ukrajini ubijeno na desetine dece, milion i po njih pobeglo iz zemlje

Komentari

Autor: FoNet

17/03/2022

-

12:21

UNICEF: U Ukrajini ubijeno na desetine dece, milion i po njih pobeglo iz zemlje
UNICEF: U Ukrajini ubijeno na desetine dece, milion i po njih pobeglo iz zemlje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Od 24. februara u Ukrajini je ubijeno na desetine dece, mnogo više ih je povređeno, a više od milion i po dece je pobeglo iz zemlje, rekao je portparol UNICEF Džejms Eldern a danas saopštio UNICEF Srbija. Eldern je istakao da gotovo svake sekunde od početka rata jedno ukrajinsko dete postaje izbeglica.

"Pogledavši poslednje statistike, svakog dana od početka rata u Ukrajini više od 75.000 dece postanu izbeglice. Ova poslednja brojka je posebno šokantna. Svakog minuta 55 dece napusti svoju zemlju", upozorio je Eldern.

Ocenio je da je ta izbeglička kriza, po brzini kojom se dešava i obimu, bez presedana od Drugog svetskog rata i da ne pokazuje znake usporavanja.

"Kao i sva deca proterana iz svojih domova ratom i sukobima, ukrajinska deca koja stižu u susedne zemlje su u značajnom riziku od razdvajanja od porodice, nasilja, seksualne eksploatacije i trgovine ljudima. Njima su očajnički potrebni bezbednost, stabilnost i zaštita dece, posebno onima koji su bez pratnje ili su odvojeni od svojih porodica", istakao je Eldern na brifingu za štampu u Palati nacija u Ženevi. 

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa