Evropa

Lideri EU: Postupni prekid zavisnosti od ruskih energenata, Makron: Ukrajini otvoren put ka Uniji po utvrđenim pravilima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/03/2022

-

17:16

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Lideri EU potpisali su danas u Versaju Deklaraciju kojom potvrđuju dogovor o što bržem prekidu zavisnosti od uvoza ruskog gasa, nafte i uglja i to kroz smanjenje oslanjanja na fosilna goriva, diversifikaciju snabdevanja, uključujući korišćenje tečnog prirodnog gasa i razvoj biogasa i tržišta vodonika za Evropu. Takođe, na Samitu je Evropska unija zatražila od Moskve da prekine vojnu akciju i da se odmah povuče iz Ukrajine. Što se tiče ubrzanog pristupanja Ukrajine evropskoj porodici, taj zahtev su lideri EU odbili, a francuski predsednik Emanuel Makron poručio je da je ta zemlja ipak u ratu i ne mogu tada da se vode pregovori o članstvu u EU.

"Versajskom deklaracijom" poziva se na ubrzanje razvoja obnovljivih izvora energije, unapređenje interkonekcije evropskih gasnih i električnih mreža, jačanje planiranja snabdevanja u vanrednim situacijama kao i poboljšanje energetske efikasnosti.

Zemlje članice EU su se obavezale da će nastaviti da rade na obezbeđivanju dovoljnih nivoa skladištenog gasa i uspostavljanje koordinisanih operacija punjenja, na optimizaciji funkcionisanja tržišta električne energije, usmeravanju investicja u energetske sisteme i poboljšanju energetske povezanosti sa neposrednim susedima.

Lideri EU su pozvali Evropsku komisiju da do kraja marta iznese plan za osiguranje sigurnosti snabdevanja i pristupačnih cena energije tokom sledeće zimske sezone.

Nove sankcije Rusiji?

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, na Samitu u Versaju lideri 27-ke su obećali da će uvesti i nove sankcije Rusiji ako za tim bude bilo potrebe i povećati pomoć Kijevu, uključujući i dodatnih 500 miliona evra za naoružanje. Što se tiče ubrzanovg pristupanja Ukrajine evropskoj porodici, taj zahtev su lideri EU odbili. 

Lideri EU su, navodi naša reporterka, odbrili poslednji paket sankcija koji se odnosi na finansijski sektor Belorusije. Dakle, one su uglavnom toj zemlji namenjene. Što se Rusije tiče, njoj je zabranjeno da uvozi određene vrste tehnologije.

Na pitanje da li su svi lideri bili jednoglasni, kaže da se uvek govori o jedinstvenom stavu EU, ali i da taj stav dolazi kao rezultat kompromisa. Navela je primer letonskog premijera koji je dolazeći sinoć u Pariz bio vrlo odrešit kada je govorio o tome da treba EU hitno da zabrani uvoz svake vrste ruskih energenata, da bi jutros ipak rekao da su sve opcije na stolu i da će sankcije ukoliko bude potrebno, biti pojačavane s vremenom. Naravno, kako dodaje reporterka Euronews Srbija, sve u skladu sa razvojem situacije.

Nema hitnog ulaska Ukrajine u EU

Lideri EU su sinoć kasno doneli zajednički dokument koji se odnosi na ukrajinsko članstvo u EU. Rečeno je, dodaje reporterka Euronews Srbija, da će Evropski savet preporučiti Evropskoj komisiji da da mišljenje o prijavi Ukrajine za članstvo u EU. Takođe je rečeno da je Ukrajina deo evropske porodice i da će se ići na neku jaču saradnju možda u vidu zajedničkog tržišta ili uvoza određenih roba. Zapravo, istočne i zapadne članice su došle do kompromisa - istočne su želele da se da nešto Ukrajini, kao na primer, hitan status kandidata, dok zapadne to nisu htele, jer kako je juče na početku samita rekao francuski predsednik Emanuel Makron, zemlja je ipak u ratu i ne mou tada da se vode pregovori o članstvu u EU.

Tanjug/ AP Photo/Mićel Euler

 

Neki su, dodaje naša reporterka, u Parizu pominjali i zemlje Zapadnog Balkana i da je veoma dobro poznato koliko je zapravo dugo vremena potrebno da jedna zemlja pristupi Evropskoj uniji. Litvanski predsednik rekao je da različite zemlje imaju svoje agende i da se moralo doći do kompromisa.

Na samitu je bilo reči i o zajedničkoj odbrani i da bi o tome trebalo više da se priča. Tako je zapravo, navodi reporterka Euronews Srbija, Makron i najavio ovaj Samit pošto je Nemačka promenila svoju politiku što se tiče slanja oružija u Ukrajinu i povećanja vojnog budžeta, ali se čini, dodala je da se zapravo danas o tome i razgovara u Versaju i pretpostavlja se da će se sve svesti na povećanje vojnog budžeta i da li je moguće da se to uradi na nivou cele EU ili će svaka država to raditi za sebe.

Što se ekonomije tiče, učesnici dolazeći danas na ovaj drugi dan Samita predlažu neki novi investicioni plan za EU. Na primer, slovenački premijer Janez Janša je rekao da nije loše razmisliti o tome da fondovi koji su planirani za ekonomski oporavak posle pandemije zapravo budu preusmereni na neke druge prioritete.

Makron: Ukrajini otvoren put ka EU

Francuski predsednik je poručio je da je Ukrajini otvoren put ka EU, a će se njeno pristupanje odvijati po utvrđenim pravilima Unije o proširenju. Makron kaže da će EU podržavati Ukrajinu sve dok traje rat na njenoj teritoriji, ali i kasnije u obnovi zemllje.

”Poruka koju smo poslali ukrajinskom narodu jeste im je otvoren put ka našoj Evropi. Oni se bore za slobodu i demokratiju, za vrednosti koje mi svi delimo. To pokazuje da je Ukrajina zaista deo neše Evropske porodice”, poručio je Makron.

Uskoro plan za prekid zavisnosti od ruskog gasa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da je dužnost EU da svojim građanima obezbedi izvor energije koji će biti pouzdan i imati prihvatljivu cenu. U tom cilju ona najavljuje "sednjoročni plan" da se do 2027. godine prekine zavisnost od ruskih energenata, a da se u kratkom roku ograniči skok cena električne energije u EU.

"U srednjem roku to znači oslobađanje od zavisnosti od ruskog gasa korz diverzifikaciju izvora, ulaganjem u obnovljive izvore. Od sredine maja izaćićemo sa predlogom da postepeno ukinemo našu zavisnost od ruskog gasa, nafte i uglja do 2027. godine što će biti podrzaano neophodnim evropskim sredstvima", kaže Lajen.

Ursula fon der Lajen je na kraju samita EU lidera u Versaju najvila da će u cilju postizanja energetske nezavosnosti Komisija do sredine maja predsataviti opcije za optimalizovanje tržista električne energije kako bi što bolje podržala zelena tranzicija u Evropi.

Ona je podsetila da je Evropska komisija u svetlu sve viših cena enregenata predložila opciju reguacije cena u vanrednim okolnostima i ponudila drzavama članicama opcije za hitnu državnu pomoć kompanijam koje su pogođene skokom cena energije.

Kada je u pitanju sledeća zima, Lajen naglašava da je plan da se skladišta gasa u EU napune svakog 1.oktobra do bar 90 procenata kapciteta.

Lideri pozvali na jačanje odbrambenih sposobnosti Unije

Lideri EU 27 pozvali su na sastanku u Versaju na veća ulaganja u odbrambene sposobnosti i nove tehnologije.

Naglasili su da će paralelno sa jačanjem sopstvene odbrane pomagati i partnerske zemlje, uključujući i finasiranja kroz Evropski instrument za mir iz koga je već izdvijeno pola milijarde evra za nabavku naoružanja za Ukrajinu.

”Versajskom deklaracijom” lideri su potvrdili dogovor o značajnom povećanju rashoda za odbranu, jačanju odbrambene industrije, podsticanju zajedničkih ulaganja država članica u zajedničke projekte i nabavku odbrambenih kapaciteta, ulaganju u sajber bezbednost i svemirske projekte, podsticanju istraživanja i inovacija kako u civilnom, tako i u odbrambenom i svemirskom sektoru.

Lideri EU su kroz Deklaraciju pozvali na bolju pripremljenost Unije za izazove kao što su hibridni i sajber napadi i dezinformacione kampanje.

Zemlje članice dogovorile su i jačanje bezbednosne i odbrambene dimenzije svemirskih industrija i aktivnosti i ubrzavanje napora za unapređenje vojne mobilnosti širom EU.

Komentari (0)

Evropa