Evropa

Euronews Srbija na "kriznom samitu" EU o Ukrajini: Lideri EU spremaju dokument u Parizu, tri pitanja ključna

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/03/2022

-

14:43

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Danas i sutra lideri zemalja Evropske unije održaće sastanake u Parizu, a glavne teme biće aktuelna kriza u Ukrajini i rešavanje pitanja distribucije energenata iz Rusije u EU. Iako je ovo trebalo da bude redovan sastanak na visokom nivou na kojem bi se razgovaralo o francuskom predsedavanju Unijom, pretvorio se u, kako navode, krizni samit napada Rusije na Ukrajinu.

Kao prenosi reporterka Euronews Srbija, u Parizu se uoči dolaska lidera na prvo okupljanje govori o nacrtu dokumenta koji bi trebalo da bude usvojen sutra.

U dokumentu se, kako navodi, pominje da Ukrajina ima evropsku perspektivu i da je deo evropske porodice. To, ipak, ne znači davanje hitnog statusa kandidata za članstvo u EU.

Neke članice ističu da je važno da se prvo završi rat na toj teritoriji kako bi se govorilo o članstvu, ali da bi svakako trebalo da se razmotre druge opcije kada je reč o saradnji Brisela i Kijeva.

Minić: Važno je da EU da Ukrajini nadu

Povodom razgovora u Parizu, predsednica Evropskog pokreta u Srbiji smatra da nije realno da Ukrajina po hitnom postupku dobije status kandidata, ali da je važno da EU da nadu Ukrajini za budućnost.

"Mnogo znači kada imate neku najavu za budućnost, koja predstavlja perspektivu kada se  završe neke faze, u ovom slučaju ratna faza", kazala je Minić za Euronews Srbija.

Euronews TV

Ona je rekla da je otvorenost EU podjednako važna i za građane Ukrajine i za vlast.

Minić kaže da je EU shvatila koliko je značajna strateška autonomija bloka, jer se to prvo ticalo bezbednosti, a sada i energetike.

"U EU sada imate jedan unisoni pristup jer se desio rat", navela je predsednica Evropskog porketa u Srbiji.

Kada je reč o Zapadnom Balkanu, koji dugo čeka integraciju u EU, ona je navela da je Brisel tu napravio propust jer demokratski procesi u zemljama regiona idu nizbrdo.

"Puno je urađeno, ali demokratski procesi idu nizbrdo, uprkos usvojenim zakonima i novim institucijama. Građani su sada i izgubili nadu i ne veruju u budućnost regiona", navela je Minić.
U jeku sukoba između Rusije i Ukrajine, ona je istakla da u zahtevima Rusije prema Zapadnu nema Zapadnog Balkana, što znači da Srbija nije u sferi Rusije, nego u interesu EU.

Tri glavne teme u Parizu

Podsetimo, lideri zemalja Evropske unije u Parizu, osim o statusu Ukrajine kada je reč o pridruživanju Uniji, razgovaraće i o snabdevanju energentima iz Rusije, kojoj su već uvedene sankcije zbog napada na Ukrajinu, kao i o odbrani.

Kako je rekla reporterka Euronews Srbija koja se nalazi u Parizu bitna tema ovih razgovora koja se tiče aktuelne situacije biće smanjenje energetske zavisnosti od ruskih energenata uključujući i "odvajanje" od ruskog gasa i nafte.

Euronews TV

Ranije je bilo reči o sukcesivnom smanjenju snabdevanja, da bi se do kraja godine uvoz ruskih energenata smanjio za dve trećine. Naime, oko 40 odsto potreba za gasom EU namiruje uvozom iz Rusije.

Zato su neki od lidera EU, Olaf Šolc i Viktor Orban istakli da smanjenje od dve trećine zvuči nerealno, podsetila je reporterka Euronews Srbija i dodala da se kao alternativa pominju obnovljive izvore, kao i snabdevanje iz SAD i Katara, što bi svakako bio novi trošak za dobavljače, odnosno EU.

Tim povodom izdvaja se izjava Žozepa Borelja koji je rekao da će građani EU možda morati da "zavrnu radijatore", kao što se to desilo na početku pandemije koronavirusa.

Takođe, razgovaraće se i o odbrani, te će se razgovarati i o tzv. evropskoj vojci, o kojoj se ranije govorilo sa podsmehom.

Tim povodom, holandski premijer Rute rekao je da kada se govori o odbrani treba govoriti o saradnji EU i NATO saveza.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa