Evropa

Razgovarali Kuleba i Lavrov: Bez dogovora o prekidu vatre, moguć sastanak Putina i Zelenskog

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

10/03/2022

-

11:27

Razgovarali Kuleba i Lavrov: Bez dogovora o prekidu vatre, moguć sastanak Putina i Zelenskog
Razgovarali Kuleba i Lavrov: Bez dogovora o prekidu vatre, moguć sastanak Putina i Zelenskog - Copyright Tanjug/AP/Russian Foreign Ministry Press Service, Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da nakon sastanka sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim nije bilo dogovora o  prekidu vatre i humanitarnom koridoru iz Mariupolja.

Ministri spoljnih poslova Rusije i Ukrajine sastali su se danas u Antaliji gde su razgovarali o dešavanjima u Ukrajini i ruskoj invaziji.

Kuleba je rekao da su se dve strane složile da nastave napore u traženju rešenja za humanitarna pitanja na terenu u Ukrajini. On kaže da je spreman da se ponovo sastane "u ovom formatu, ako postoje izgledi za suštinsku diskusiju i traženje rešenja", dodajući da je spreman da nastavi svoj angažman u cilju okončanja rata.

"Spreman sam da nastavim ovaj angažman u cilju okončanja rata u Ukrajini, zaustavljanja stradanja ukrajinskih civila i oslobađanja naših teritorija od ruske okupacione sile", kazao je Kuleba.

Obraćajući se nakon pregovora, Kuleba je rekao da je najteža situacija u ukrajinskom gradu Mariupolju i naveo da se Lavrov nije obavezao na uspostavljanje humanitarnog koridora tamo.

On je dodao i da Kijev ne namerava da se povinuje zahtevima koje je postavila Rusija.

Kuleba je rekao da je Ukrajina u situaciji "bezbednosnog vakuuma" , te da joj NATO ne pomaže.

Tanjug AP/Cem Ozdel/Turkish Foreign Ministry via AP

 

S druge strane, Sergej Lavrov je nakon sastanka istakao da inicijativa Moskve za svakodnevno otvaranje humanitarnih koridora u Ukrajini ostaje na snazi i da je Rusija spremna za razgovor o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu.  On je rekao da "Rusija nije napala Ukrajinu i da ne planira napade na druge zemlje".

Lavrov je rekao da na razgovorima sa šefom ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova niko nije hteo da se dogovori o prekidu vatre.

"Ne želimo militarizaciju Ukrajine. Želimo da Ukrajina bude neutralna", poručio je Lavrov na konferenciji za novinare.

Kako je naveo, "oni koji upućuju oružje u Ukrajinu i podstiču slanje plaćenika moraju razumeti odgovornost za svoje aktivnosti".

Takođe, rekao je da SAD čak pokušavaju da utiču na Kinu po pitanju sankcija protiv Ruske Federacije.

Kada je reč navodima da je Ruska vojska bombardovala porodilište u Mariupolju, Lavrov je rekao da je to porodilište korišćeno kao baza bataljona Azov, kao i da je Ruska Federacija pre nekoliko dana predala podatke o tome UN.

Takođe, ruski ministar je rekao da je bilo reči o mogućem susretu dvojice predsednika i rekao da se nada da će se u budćnosti sastati Putin i Zelenski, ali da je pre toga potrebno obaviti pripreme.

Ovo je, nakon tri runde pregovora koji su se vodili tokom prethodne dve nedelje, prvi sastanak na visokom nivou, te su i očekivanja bila veća, ali, prema rečima Kulebe nije bilo konkretnijiih dogovora.

Sastanku dvojice ministara iz Ukrajine i Rusije, prethodili su odvojeni sastanci sa Mevlutom Čavušogluom, ministrom spoljnim poslova Turske koja je domaćin pregovora.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

 

 

 

 

Komentari (0)

Evropa