Evropa

Socijalisti u Austriji predlažu - državljanstvo za strance već posle šest godina

Komentari

Autor: Tanjug

10/06/2021

-

10:43

Socijalisti u Austriji predlažu - državljanstvo za strance već posle šest godina
Socijalisti u Austriji predlažu - državljanstvo za strance već posle šest godina - Copyright Wikipedia.org/Jean Fonseca

veličina teksta

Aa Aa

Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) želi lakši pristup austrijskom državljanstvu, to jest da stranci već nakon šeste godine boravka u zemlji dobiju pravo na austrijski pasoš, a deca rođena u Austriji bi trebalo da dobiju automatski državljanstvo.

Socijaldemokrate smatraju da bi stranci trebalo već od šeste godine legalnog boravka, ako ispune sve dalje uslove, da dobiju pravo na državljanstvo. U slučaju kratkoročnog prekida boravka, do jednog semestra provedenog u inostranstvu, to vreme mora biti moguće nadoknaditi.

Taj prekid ne bi trebalo, kao što je sada slučaj, da "poništi" sav prethodni boravak u Austriji.

SPO želi da se primeni i princip mesta boravka, kako bi deca rođena u Austriji odmah po rođenju dobila državljanstvo, ako je najmanje jedan roditelj najmanje pet godina legalno u Austriji.

Smatra se "dezintegrativno" što osobe rođene i odrasle u Austriji imaju problema da dobiju državljanstvo. Takođe, SPO želi da se smanje i finansijske prepreke na putu do austrijskog pasoša.

Tako državljanstvo treba da bude omogućeno svim osobama koje šest godina pre podnošenja molbe nisu u poslednjih 36 meseci pretežno živeli od socijalne pomoći.

Savezne takse za dobijanje državljanstva u visini od aktuelno 1.115 evra treba, prema SPO, biti ukinute, a pokrajinske takse koje su različite da se ujednače na niskom nivou.

Zahtev SPO odbili su ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer i ministarka integracije Suzane Rab.

Oni su istakli da bi takva izmena zakona značila da bi ođednom pola miliona pripadnika trećih država odjednom moglo postati austrijski državljani, i to bez stranaca iz EU.

"Ko želi austrijsko državljanstvo treba i da da odgovarajući doprinos društvu: Sami boravak u zemlji nije dovoljan", poručuje Nehamer.

Ministarka Rab ističe da je austrijsko državljanstvo blago koje ne sme da se deli šakom i kapom. "U Austriji nije važno odakle dolazi lice, već da li je spremno da da doprinos Austriji. To važi i za dobijanje državljanstva", rekla je ona dodajući da Narodna partija Austrije (OVP) neće dozvoliti "državljanstvo pre integracije".

Komentari (0)

Evropa