Evropa

Mekdonalds zatvorio restorane u Rusiji, zameniće ga Ujka Vanja - isti logo, ista boja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/03/2022

-

22:11

Mekdonalds zatvorio restorane u Rusiji, zameniće ga Ujka Vanja - isti logo, ista boja
Mekdonalds zatvorio restorane u Rusiji, zameniće ga Ujka Vanja - isti logo, ista boja - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Mekdonalds je prošle nedelje privremeno zatvorio 847 restorana u Rusiji u znak protesta zbog invazije ruskih snaga na Ukrajinu. Međutim, Rusi su odmah krenuli u posao rebrendiranja poznatog lanca brze hrane, pa je tako ruski lanac restorana Ujka Vanja predstavljen kao zamena za Mekdonalds, prenose svetski mediji.

Da je definitivno reč o ruskoj verziji poznatog američkog lanca potvrđuje i činjenca da je ovaj lanac navodno otkrio svoj logo koji je izuzetno sličan poznatim žutim lukovima američkog giganta brze hrane, prenosi britanski Independent.  Inače, reč je o imenu jednog od najpoznatijih ruskih romana iz 19. veka ruskog pisca Antona Pavloviča Čehova "Ujka Vanja".

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin rekao je da bi domaći lanci mogli da zamene oko 250 restorana u ruskoj prestonici i to u roku od godinu dana, javlja ruska agencija Interfaks. On je navodno sugarisao i da bi zamene bile poželjnije od američkog giganta jer bi 99 odsto sastojaka koji bi se koristili za hranu bili ruski.

Prošle sedmice je i predsednik državnog parlamenta Vjačeslav Volodin najavio da bi lanac Ujka Vanja trebalo da zameni američki Mek.

"Rekli su da odlaze, pa neka. Na tim lokacijama treba da budu i dalje restorani, ali sa imenom Ujka Vanje. Poslovi moraju biti sačuvani", rekao je Volodin.

Ujka Vanja će "popuniti praznine" u Rusiji

Inače, dolazak Mekdonaldsa u Sovjetski savez 1990. godine privukao je veliku pažnju i postao simbol trijumfa Zapada nad komunizmom na kraju Hladnog rata, piše Vašington post, jer se SSSR raspao već nareedne godine. Od tada ovaj američki lanac stekao je popularnost u Rusiji i Ukrajini.

Kompanija sa sedištem u Čikagu saopštila je da će nastaviti da isplaćuje plate zaposlenima u Ukrajini gde su pre izbijanja rata imali 108 restorana, kao i u Rusiji gde je kompanija imala skoro 850 restorana i 62.000 radnika.

Vašington post piše da je ova komapnija, kada je otvarala svoja vrata u Moskvi pre 32 godine, izrazila uverenje da će tu i ostati šta god da se desi. Međutim, nakon invazije u Ukrajini izvršni direktor Mekdonaldsa Kris Kempčinski rekao je da je budućnost ove kompanije u Rusiji neizvesna.

"Imamo poremećaje u lancu snabdevanja zajedno sa drugim operativnim uticajima", rekao je on ranije ovog meseca u cirkularnom mejlu zaposlenima.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Aca

21.03.2022 23:00

Ne treba više nikada da ih puste nazad. Genijalno su ih zeznuli. 😃

Evropa