Evropa

Borelj: Moramo bolje da se koordinišemo i da reagujemo brzo

Komentari

Autor: Tanjug

21/03/2022

-

21:11

Borelj: Moramo bolje da se koordinišemo i da reagujemo brzo
Borelj: Moramo bolje da se koordinišemo i da reagujemo brzo - Copyright Tanjug AP/Pascal Bastien

veličina teksta

Aa Aa

Šef diplomatije EU Žosep Borelj pozvao je zemlje članice da počnu da izdvajaju više novca za odbranu i vojne sposobnosti, a da izdvojena sredstava koriste efikasnije popunjavajući međusobne nedostatke i izbegavajući dupliranja.

"Naših 200 hiljada miliona evra je četiri puta više od vojnih izdataka Rusije, ali sigurno nemamo istu efikasnost. To je isto izdavanje za vojsku koliko izdvaja Kina, ali nije isto 27 različitih delova i jedna integrisana vojna struktura. Ne želimo evropsku vojsku, nacionalne evropske vojske će ostatiti, ali moramo bolje da se koordinišemo i da reagujemo brzo", poručio je Borelj.

Šef diplomatije EU je povodom usvajanja ”Strateškog kompasa” poručio da će EU moći da u budućnosti mobiliše do 5.000 vojnika koji će biti opremljeni i trenirani da reaguju u kriznim situacijama, ojačati svoje komandne sposobnosti i po prvi put izvoditi zajednicke vojne vežbe.

On navodi da EU ne želi da vojno deluje sama, ali da želi da bude bolje međusobno koordinisana i integrisana sa međunarodnim partnerima.

"NATO ostaje ključni temelj teritorijalne odbrane Evrope. Ali mi Evropljani kažemo da želimo da budemo jači u obezbeđivanju sigurnosti i stabilnosti za naše građane i mir u svetu", zaključio je Borelj.

Lideri SAD, Francuske,Velike Britanije, Nemačke i Italije razgovarali o Ukrajini

Predsednik SAD Džo Bajden i evropski lideri razgovarali su danas o "brutalnoj" taktici Rusije u Ukrajini, saopštila je Bela kuća. Bajden je telefonom razgovarao sa liderima Francuske, Nemačke, Italije i Velike Britanije o koordinisanom odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu, preneo je Rojters. Razgovor je obavljen uoči Bajdenovog puta u Evropu kasnije ove nedelje, gde će se sastati sa saveznicima iz NATO, liderima G7 i liderima Evropske unije.

Istovremeno, iz kancelarije italijanskog premijera Marija Dragija je saopšteno da su lideri SAD, Nemačke, Francuske, Britanije i Italije razgovarali telefonom i složili se o važnosti da ostanu ujedinjeni oko Ukrajine.

U situaciji teške humanitarne vanredne situacije, lideri su obećali da će koordinisati napore kako bi pomogli ukrajinskom stanovništvu koje beži od sukoba ili onima koji su primorani da ostanu kod kuće, navodi se u saopštenju.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa