Evropa

"Strateški kompas": EU usvojila zajedničku bezbednosno-odbrambenu strategiju za jačanje vojnih kapaciteta

Komentari

Autor: Tanjug

21/03/2022

-

17:59

"Strateški kompas": EU usvojila zajedničku bezbednosno-odbrambenu strategiju za jačanje vojnih kapaciteta
"Strateški kompas": EU usvojila zajedničku bezbednosno-odbrambenu strategiju za jačanje vojnih kapaciteta - Copyright Tanjug AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Ministri spoljnih poslova EU zajedno sa ministrima odbrane 27 zemalja članica usvojili su danas u Briselu "Strateški kompas", dokument koji bi u narednim godinama trebalo da definiše prioritete u oblasti bezbednosne i odbrambene politike, a u cilju jačanja i koordinisanja vojnih kapaciteta i strateške autonomije EU.

U Briselu ocenjuju da je u pitanju instrument kojim će EU postati "pravi odbrambeni i bezbednosni geopolitički akter", sposobna da deluje "brzo i snažno kad god izbije kriza, sa partnerima ako je moguće i sama kada je to potrebno".

"Današnjim usvajanjem ''Strateškog kompasa'' jačamo našu zajedničku bezbednost i odbranu. U izazovnim vremenima, moramo da radimo na jačanju naše saradnje u oblastima bezbednosti i odbrane, kako unutar EU tako i kroz jake transatlantske odnose", poručila je šefica diplomatije Švedske, An Linde.

Rad na "Strateškom kompasu" započet je u EU još 2020. godine kada je EU sprovela analizu ključnih pretnji i izazova za Uniju i države članice, uključujući globalne i regionalne pretnje, kao i konflikte u susedstvu izazvane od strane državnih i nedržavnih aktera.

Dokument na preko 40 strana predviđa poboljšanje spremnosti oružanih snaga EU i razvijanje kapaciteta za brzo raspoređivanje do 5.000 vojnika u zonama konflikta, zajedničko ulaganje u vojnu osposobljenost EU za delovanje na kopnu, na moru, u vazduhu, u sajber domenu i u svemiru. Naglašava se važnost jačanja kapaciteta EU za odvraćanje i reagovanje na sajber napade i strane dezinformacione kampanje i mešanja.

Istovremeno, ukazuje se na važnost jačanja saradnje EU sa NATO, UN, i OEBS i podsticanja saradnje sa pojedinačnim partnerima kao što su SAD, Kanada i Norveška i druge zemlje.U svetlu rata u Ukrajini poštren je rečnik koji se odnosi na Rusiju pri čemu je u usvojenom dokumentu izbačen deo oko "angažmana sa Rusijom po nekim pitanjima".

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa