Društvo

Zaštitnik građana: Kroz Srbiju prošlo 13.000 Ukrajinaca, u zemlji ostalo 2.000

Komentari

Autor: Tanjug

21/03/2022

-

17:26

Zaštitnik građana: Kroz Srbiju prošlo 13.000 Ukrajinaca, u zemlji ostalo 2.000
Zaštitnik građana: Kroz Srbiju prošlo 13.000 Ukrajinaca, u zemlji ostalo 2.000 - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zaštitnik građana Zoran Pašalić razgovarao je danas sa ombudsmankom Ukrajine Ljudmilom Denisovom o konkretnoj pomoći ukrajinskim izbeglicama koje borave u Srbiji i sprečavanju potencijalne opasnosti da te izbeglice, pre svih žene i deca, postanu žrtve trgovine ljudima.

U onlajn razgovoru, organizovanom na zahtev Denisove, Pašalić je najavio da će u najskorijem roku posetiti izbegle građane Ukrajine kako bi se upoznao sa situacijom u kojoj se nalaze i informisao o tome šta im je potrebno, a pre svega kako bi se predupredilo da budu izloženi opasnosti od trgovine ljudima.

Denisova je rekla da je, prema podacima koje imaju, kroz Srbiju prošlo 13.000 građana Ukrajine a 2.000 ih je ostalo.

"Zaštitnik je novim zakonom dobio mandat za obavljanje poslova nacionalnog izvestioca u oblasti trgovine ljudima", podsetio je Pašalić i dodao da će se sa timom potruditi da se takva situacija u Srbiji ne dogodi.

Kaže da će raditi u dva pravca na zaštiti prava ukrajinskih izbeglica: kroz obezbeđenje pristojnih uslova za život dok borave u Srbiji i sprečavanje mogućnosti da postanu žrtve trgovine ljudima.

Pašalić je ukrajinskoj ombudsmanki takođe preneo da će razgovarati sa kolegama iz regiona kako bi im ukazao na moguću opasnost da izbeglice postanu žrtve trgovine ljudima.

Denisova je naglasila da će razgovori koje Pašalić planira da održi sa ombudsmanima regiona biti veoma važni za položaj ukrajinskih izbeglica, posebno u svetlu predstojećeg zasedanja Evropske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava na kojem će apelovati na sve države članice da prihvate izbeglice iz Ukrajine i omoguće im dostojanstven život, saopštio je Zaštitnik građana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija