Evropa

Oštra reakcija Zapada na zabranu Navaljnijevih organizacija, ruske vlasti nisu spremne da popuste

Komentari

Autor: BBC, Tanjug

10/06/2021

-

21:03

Oštra reakcija Zapada na zabranu Navaljnijevih organizacija, ruske vlasti nisu spremne da popuste
Oštra reakcija Zapada na zabranu Navaljnijevih organizacija, ruske vlasti nisu spremne da popuste - Copyright Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Odluka ruskog suda da zabrani političke organizacije Alekseja Navaljnog nazivajući ih "ekstremističkim" mogla bi da donese zatvorske kazne ljudima koji su radili u tim ogranizacijama. Potez dolazi usred represije predsednika Rusije Vladimira Putina nad političkim protivnicima, a na ovu odluku su stigle oštre reakcije Zapada.

Sudska odluka odnosi se na nevladine organizacije Antikorupcijska fondacija i Fondacija za zaštitu prava građana kao i pokrentu Navaljni, čiji se osnivač nalazi u zatvoru. Presuda stupa na snagu odmah, zaustavljajući tako planove brojnih pristalica glavnog ruskog opozicionara koji su se nadali kandidovanju za poslanička mesta na predstojećim izborima 19. septembra.

Aleksej Navaljni, glavni kritičar Vladimira Putina, iz zatvora je poručio da se neće povući. Ipak, naveo je da njegove pristalice sada moraju da promene način rada, prenosi BBC.

Navaljni je, da podsetimo, uhapšen u januaru nakon povratka u Rusiju iz Nemačke, gde je proveo mesece oporavljajući se od trovanja nervnim agensom za šta je optužio Kremlj. Izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od dve i po godine zbog kršenja uslovne kazne za proneveru iz 2014. godine.

Šta je odlučio sud?

Moskovski gradski sud je u sredu presudio da su Fondacija za borbu protiv korupcije, Fondacija za građansku zaštitu, kao i štab ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji služi zatvorsku kaznu, "ekstremističke organizacije", na osnovu tužbe moskovskog tužilaštva, piše BBC.

"Utvrđeno je da ove organizacije ne samo da šire informacije koje podstiču mržnju i neprijateljstvo protiv vladinih zvaničnika, već su počinile i ekstremističke akcije", rekao je portparol tužioca Aleksej Žafjarov ispred suda.

Pixabay

 

Ta presuda zapravo znači zabranu političkom pokretu Alekseja Navaljnog, a novinar Stiv Rozenberg u analizi za BBC navodi kako se čini da je prioritet Kremlja da spreči protivnike da učestvuje na parlamentarnim izborima koji će biti održani za nešto više od tri meseca.

Kako on navodi, sa anketama koje pokazuju da vladajuća stranka gubi podršku, Kremlj brine da bi usred privrednih problema i pandemije koronavirusa kojoj se ne nazire kraj, njegovi politički protivnici mogli dobro da prođu na izborima.

"To je nešto što ruske vlasti nisu spremne da dozvole", naveo je on.

Oštra reakcija Zapada

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, upozorio je na "dalekosežne posledice" jučerašnje odluke moskovskog suda. Borelj navodi da je ova odluka do sada "najozbiljniji napor ruske vlade" da suzbiju nezavisne političke opozicije i istrage protiv korupcije u zemlji.

"To je neosnovana odluka koja potvrđuje negativan obrazac sistematskog suzbijanja ljudskih prava i sloboda koji su sadržani u ruskom ustavu. Ova presuda imaće dalekosežne posledice po rusko civilno društvo, opoziciju i kritičke glasove. Pozivamo rusku vladu da se u potpunosti pridržava svojih međunarodnih obaveza i obaveza koje je preuzela, uključujući u Savetu Evrope i OEBS-u", navodi se u saopštenju Borelja.

On naglašava da EU traži hitno i bezuslovno puštanje Alekseja Navaljnog, uz konstataciju da je njegova presuda politički motivisana i suprotna međunarodnim obavezama Rusije o ljudskim pravima.

"Očekujemo da Rusija ispuni svoje obaveze prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, uključujući poštovanje privremene mere Evropskog suda za ljudska prava, s obzirom na prirodu i obim rizika za život Navaljnog. Ruske vlasti odgovorne su za sigurnost i zdravlje gospodina Navaljnog u kaznenoj koloniji", zaključuje Borelj.

Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

 

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab ocenio je kao "kafkijansku" odluku Moskovskog gradskog suda da organizacije povezane sa ruskim opozicionim liderom Aleksejem Navaljnim proglasi ekstremističkim, a sličnog su mišljenja i u Vašingtonu.

"Odluka da je Antikorupcijska fondacija ekstremistička je perverzna. Još jedan kafkijanski napad na one koji se bore protiv korupcije i otvorenog, slobodnog društva", saopštilo je britansko ministarstvo spoljnih poslova, a preneo TAS S.

Američki Stejt department je osudio odluku Moskovskog gradskog suda, izjavio je portparol Ned Prajs.

Prema njegovim rečima, američko ministarstvo spoljnih poslova "osuđuje odluku suda da proglasi ekstremističkim tri organizacije koje su povezane sa zatvorenim opozicionarom Aleksejem Navaljnim".

Prajs je takođe kritikovao odluku ruskog Vrhovnog suda iz 2017. godine da proglasi Jehovine svedoke ekstremističkom organizacijom.

"Bez presedana kako SAD porede FBK i Jehovine svedoke"

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da je bez presedana paralela koju je povukao Stejt department između Fondacije za borbu protiv korupcije (FBK) Alekseja Navaljnog i ekstremističke grupe Jehovinih svedoka.

"Verujem da će ovo ući u istoriju. Ovo je poređenje bez presedana. Ovo poređenje između FBK i Jehovinih svedoka ih čini jednakim u javnoj svesti, povlačeći paralelu između sekti", izjavila je Zaharova, a prenosi ruska agencija TASS.

"S druge strane, ovde nema ničeg čudnog. Izgleda mi da američki mentori ove organizacije bolje znaju kako da zovu svoje marionete", izjavila je Zaharova na Jutjub kanalu "Solovjov-live". 

Komentari (0)

Evropa