Evropa

Džonson pozdravio Bajdena kao "nalet svežeg vazduha", potpisana nova Atlantska povelja

Komentari

Autor: Tanjug

10/06/2021

-

19:50

Džonson pozdravio Bajdena kao "nalet svežeg vazduha", potpisana nova Atlantska povelja
Džonson pozdravio Bajdena kao "nalet svežeg vazduha", potpisana nova Atlantska povelja - Copyright Tanjug/

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Velike Britanije Boris Džonson i predsdnik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden obavezali su se da će braniti "trajne vrednosti" svojih zemalja od starih i novih izazova, u dalekosežnom dokumentu potvrđenom pred samit G7 u Engleskoj.

Bajden i Džonson, koji su danas razgovarali više od sat vremena, potpisali su novi dokument koji se nadovezuje na obaveze i težnje zacrtane pre 80 godina od strane njihovih prethodnika Frenklina D. Ruzvelta i Vinstona Čerčila u Atlantskoj povelji, prenosi AP.

"Naša nova Atlantska povelja potvrđuje trajnu posvećenost održavanju vrednosti i njihovoj odbrani od straih izazova", navodi se u zajedničkom saopštenju Bajdena i Džonsona.

Nova povelja odnosi se na tehnologiju, putovanja i mnoge trgovinske veze između SAD i Velike Britanije, a bavi se novim izazovima, poput klimatskih promena, sajber napada i mešanja u izborni proces.

Dokumenet koji je potpisan 1941. bio je smernica za formiranje Ujedinjenih nacija i NATO, a ova povelja se odnosi na nove izazove kroz izraženu težnju da će promovisati slobodnu trgovinu, ljudska prava i međunarodni poredak zasnovan na pravilima, i suprotstaviti se onima koji žele da potkopaju saveze i institucije dve zemlje.

"Veliki dah svežeg vazduha"

Ovo je prvi sastanak Džonsona i Bajdena, a kako je ranije objavljeno, dvojica lidera najavili su za današnje razgovore u Londonu i zajedničku viziju za "održivi globalni oporavak" od pandemije koronavirusa.

Tanjug/

 

Britanski premijer pozdravio je predsednika SAD kao "nalet svežeg vazduha" zbog toga što želi da sarađuje sa Londonom u vezi sa nizom pitanja, od klimatskih promena i kovida, do bezbednosti.

"To je veliki dah svežeg vazduha", kazao je Džonson za svoj razgovor sa Bajdenom, prenosi Rojters.

"Novo je, zanimljivo i mi se veoma trudimo. Razgovarali smo oko sat i 20 minuta. Bio je to dug i dobar razgovor. Pokrili smo ogroman spektar tema", rekao je britanski lider.

"Zajedničko stanovište SAD, UK i EU"

On je umanjio značaj razmimoilaženja sa Vašingtonom oko uticaja Bregzita na mir u Severnoj Irskoj, navodeći da su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) i EU u "potpunoj harmoniji" u vezi sa nalaženjem rešenja kojim bi se podržao mirovni sporazum iz 1998. godine.

Na pitanje da li je Bajden izrazio zabrinutost zbog situacije u Severnoj Irskoj, Džonson je odgovorio odrično.

"SAD, UK i EU, svi mi imamo apsolutno zajedničko stanovište, a to je da osiguramo nastavak balansa mirovnog procesa", kazao je britanski premijer, dodavši da je optimista u tom pogledu.

Bajdenu fotografija, Džonsonu bicikl

Britanski premijer Boris Džonson poklonio je američkom predsedniku Džozefu Bajdenu uokvirenu fotografiju britanskog murala na kojoj je prikazan Afroamerikanac abolicionista iz 19. veka Frederik Daglas, saopštila je kancelarija britanskog premijera.

Bajden je uzvratio biciklom američke proizvodnje i kacigom za Džonsona, koji je zagriženi biciklista, i šalom i torbom za njegovu suprugu Keri, preneo je Rojters.

Daglas, koji se nalazi na fotografiji, pobegao je od ropstva u SAD, postao abolicionistički lider koji je obišao Britaniju i Irsku, odakle potiču Bajdenovi preci.

Bajden je citirao Daglasa u govoru u 2020. godini, kada su se SAD suočavale sa pitanjima o savremenom i istorijskom rasnom nepravdom podstaknutom protestnim pokretom koji se, takođe, proširio i na Veliku Britaniju.

Prva dama SAD Džil Bajden dobila je prvo izdanje "Drvo jabuke" - zbirke kratkih priča britanske autorke Dafne di Morije, koja je živela u Kornvolu, živopisnom kutku Engleske, domaćinu samita G7.

Komentari (0)

Evropa