Evropa

Slovačka naftu uvozi samo iz Rusije, kao i 85 odsto gasa - sada pregovara sa Katarom o alternativnom snabdevanju

Komentari

Autor: RIA Novosti / Tanjug

27/03/2022

-

11:23

Slovačka naftu uvozi samo iz Rusije, kao i 85 odsto gasa - sada pregovara sa Katarom o alternativnom snabdevanju
Slovačka naftu uvozi samo iz Rusije, kao i 85 odsto gasa - sada pregovara sa Katarom o alternativnom snabdevanju - Copyright EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

veličina teksta

Aa Aa

Slovačka pregovara sa Katarom o mogućim opcijama za snabdevanje gasom iz ove zemlje, kako bi se zamenile isporuke iz Rusije, rekao je danas slovački ministar spoljnih i evropskih poslova Ivan Korčok.

"Danas sam razgovarao sa predstavnicima Katara o mogućim opcijama za snabdevanje tečnim prirodnim gasom iz ove zemlje", rekao je slovački ministar spoljnih poslova na međunarodnom forumu u Dohi, prenosi agencija RIA Novosti.

Pixabay

 

On je istakao da nafta u zemlju dolazi samo iz Rusije, kao i 85 odsto gasa koji se koristi u Slovačkoj.

Katar: Evropi treba pet do sedam godina za zamenu

Ministar energetike Katara Al-Kabi saopštio je juče, na međunarodnom forumu u Dohi, da će Evropi biti potrebno pet do sedam godina da zameni ruski gas, prenela je agencija RIA Novosti.

On je naveo da je Katar pre početka ukrajinske krize očekivao da će Evropi isporučiti 60 miliona tona prirodnog gasa (TPG), a nakon povećanja kapaciteta do 2027. godine povećati na 126 miliona tona godišnje.

Al-Kabi je rekao da je Katar spreman da na poziv SAD učestvuje u obezbeđivanju dodatnih zaliha za EU, ali da su 85 odsto njegovog trenutnog izvoza TPG dugoročni ugovori, uglavnom sa azijskim zemljama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa