Evropa

Zeleni u Nemačkoj "na tankom ledu", međusobne razmirice i neiskustvo otežavaju im put do kancelarskog mesta

Komentari

Autor: Euronews, J.Đ.

12/06/2021

-

07:56

Zeleni u Nemačkoj "na tankom ledu", međusobne razmirice i neiskustvo otežavaju im put do kancelarskog mesta
Zeleni u Nemačkoj "na tankom ledu", međusobne razmirice i neiskustvo otežavaju im put do kancelarskog mesta - Copyright Tanjug AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Pre oko dva meseca, budućnost je izgledala svetlo za nemačke Zelene, ali sada se čini da se stvari okreću protiv njih. Analena Berbok, mlada koliderka stranke, njihov je prvi kandidat za kancelara u istoriji. U anketama su Zeleni dostizali skoro 30 odsto podrške, pa čak i prestizali suparnički CDU i njenog lidera Armina Lašeta. Izgledalo je kao da im je mesto kancelara nadohvat ruke. Od tada, međutim, mnogo toga se promenilo, a kampanja stranke kao da posustaje.

Najnovije "Dojčlandtrend" mesečno istraživanje Infratesta daje Zelenima podršku od oko 20 odsto glasova, što je daleko iza CDU-ovih 28 odsto.

Podrška Analeni Berbok opala je za 12 odsto, a Lašet koji je zaostajao nedeljama, preuzeo je vođstvo, prenosi Dojče Vele.

Ovog vikenda Zeleni će se sastati na digitalnoj konferenciji stranke, kako bi se dogovorili oko programa izborne kampanje.

Očekuje se i da Berbok zvanično bude imenovana za kandidata za kancelara Nemačke.

EPA/ANDREAS GORA, EPA/HENNING SCHACHT, EPA/Andreas Gora

 

Ona i stranka moraju da se vrate u kolosek, nakon što su na regionalnim izborima prošle nedelje u istočnoj pokrajini Saksonija-Anhalt zeleni dobili samo 5,9 odsto glasova, što potvrđuje da Zeleni nisu atraktivni biračkom telu u ruralnoj istočnoj Nemačkoj.

Popularnost partije je največa na zapadu zemlje, u urbanim sredinama, ali nisu toliko uspešni u regionu koji je nekada bio komunistička Istočna Nemačka - taj deo zemlje je postao uporište desničarskog Afd-a.

Berbok se trudi da ostane optimistična, pa je tako u nedelju izjavila da, nakon pandemije, ključna stvar mora da bude ponovno oživljavanje zemlje.

Problemi sa programom partije

Od osnivanja Zelenih pre 40 godina, partijske konferencije su poznate po žestokim raspravama. Kolideri Robert Habek i Analena Berbok su preuzeli vođstvo nad strankom 2018. godine, i od tada su iznenađujuće dobro funkcionisali zajedno. "Zeleni su postali mejnstrim", komentarisali su mnogi.

Međutim, vrlo je moguće da su dani harmonije gotovi. Klimatski problemi će ponovo biti u središtu konferencije, ali su aktivisti partije prvobitno podneli čak 3.300 amandmana na izborni program. Doduše, sada ih je ostalo samo 20. 

Slogan "Nemačka - sve je tu" i dalje je linija vodilja kampanje, ali i to je problem. Oko 300 članova stranke zatražilo je brisanje reči "Nemačka", tvrdeći da program ne bi trebalo da bude označen kao nacionalni, već kao program za zemlju u globalizovanom svetu.

Na partijskoj konferenciji, rukovodstvo stranke Zelenih mora biti oprezno, jer aktivisti lako mogu da postave neostvarive ciljeve u okviru programa izborne kampanje.

Zeleni pozivaju da se emisija štetnih gasova smanji do 2030. godine za 70 odsto u odnosu na nivo iz 1990. Velika grupa unutar stranke, međutim, želi da se ovaj cilj postavi na 85 odsto. Čak i za 65 odsto, koje je trenutna vlada Nemačke obećala, potreban je veliki napor. 

U izbornom programu Zelenih takođe se zahteva i ograničenje brzine na autoputu, na 130 km/h. Aktivisti žele da najviša moguća brzina bude 100 km/h. Berbok zna da većina nemačke populacije voli automobile, i da ovakav zahtev verovatno neće biti prihvaćen. Ipak, smatra da je dobro što stranka i dalje fokus stavlja na zaštitu klime.

Upravo su predlozi poput povećanja cena benzina učinili da popularnost Zelenih opadne u istraživanjima.

Greške iz prošlosti

Politički protivnici optužuju Zelene da preteruju sa ograničenjima i propisima, jer bi to moglo da ugrozi građanske slobode u zemlji.

U predizbornoj kampanji 2017. godine, stranka Zelenih je predložila uvođenje jednog obaveznog "dana vegetarijanskog obroka" u nemačkim školama.

Ovaj predlog je izazvao veliko negodovanje i postao sinonim za neopravdanu prekomernu regulativu - što može biti veoma jak udarac za stranku koja pokušava da zauzme centar političkog spektra.

Tema o kojoj će se sigurno raspravljati na konferenciji partije je putovanje Roberta Habeka u Ukrajinu, kada je podržao slanje oružja (koje će se koristiti u samoodbrani) u ovu zemlju.

Ovaj potez je u suprotnosti sa političkim programom Zelenih, u kom piše da snažno podržavaju civilnu prevenciju krize i korišćenje restriktivne kontrole izvoza, "da bi se okončao evropski izvoz oružja u ratne i krizne zone". Kasnije je Habek tvrdio da je mislio na opremu za razminiranje.

Ostale političke partije kritikovale su Roberta Habeka zbog njegove "naivnosti u spoljnoj politici".

Netačne informacije u biografiji

I sama Berbok je na udaru kritika, nakon što je bila primorana da prizna da prvobitno nije platila porez na više od 20.000 evra koje je dobila kao božićni bonus od partije, mada je kasnije taj porez plaćen.

Novinari su takođe pronašli i lažne informacije u njenoj biografiji, poput tvrdnje da je bila član organizacije "Nemački Maršalov fond".

Incidenti su se nizali, a popularnost Zelenih je polako padala sve više. Sada zaostaju za CDU od šest do osam odsto, u zavisnoti od toga koje se istraživanje posmatra.

Tanjug AP/Markus Schreiber

 

Izbori su tek krajem septembra, ali Berbok mora da zadrži podršku svoje partije.

Ako bude mnogo promena u programu izborne kampanje, to će se protumačiti kao još jedan neuspeh, i Berbok će biti podložna novim napadima.

Sa druge strane, ako uspe da usmeri Zelene kroz konferenciju i dobije nedvosmislenu podršku, ne samo da će odbiti novi vetar u leđa, već će pokazati i svoju političku veštinu - upravo ono što se dovodilo u pitanje poslednjih nekoliko nedelja.

Komentari (0)

Evropa