Evropa

Rau: Nije postignut konsenzus o produženju mandata OEBS u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

01/04/2022

-

07:11

Rau: Nije postignut konsenzus o produženju mandata OEBS u Ukrajini
Rau: Nije postignut konsenzus o produženju mandata OEBS u Ukrajini - Copyright OSCE

veličina teksta

Aa Aa

Aktuelni predsednik OEBS-a i poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau, saopštio je da zbog stava Rusije nije postignut konsenzus o produženju mandata Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini.

Rau i generalna sekretarka Helga Marija Šmid izrazili su iskreno žaljenje zbog nepostojanja konsenzusa po pitanju produžetka mandata misije OEBS-a u Ukrajini, prenosi agencija TASS.

"U proteklih osam godina Misija je igrala ključnu ulogu pružajući objektivne informacije o bezbednosnoj i humanitarnoj situaciji na terenu i neumorno radeći na ublažavanju posledica sukoba po civilno stanovništvo", naveo je Rau u saopštenju.

Takođe je istakao da će poljsko predstavništvo nastaviti konsultacije sa zemljama-učesnicama u vezi buduće uloge i prisustva OEBS-a u Ukrajini.

Misije Nemačke i Francuske pri OEBS-u takođe su izrazile žaljenje, jer je Rusija odbila da produži mandat misije u Ukrajini.

Specijalna posmatračka misija počela je sa radom u Ukrajini u martu 2014. godine, nakon odluke svih 57 država učesnica.

Mandat misije produžavan je od 2014. godine svake godine na godinu dana, a trenutni mandat istekao je u ponoć, podseća ruska agencija.

Rusija je, inače, saopštila juče da će povući svoje službenike iz Specijalne posmatračke misije u Ukrajini

"Rusija će obavestiti kadrovsku službu Sekretarijata OEBS-a o povlačenju svih svojih službenika iz Specijalne posmatračke misije zbog isteka mandata misije i prestanka realizacije njenih zadataka. Ne vidimo potrebu za daljim konsultacijama o promeni mandata ili prebacivanju misije u "administrativni režim", izjavio je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič, prenosi Sputnjik.

Kako je rekao, ruske stručnjake su jednostavno potiskivali iz Specijalne posmatračke misije OEBS-a, iako je Rusija uplaćivala mnogo novca, preko dva miliona evra godišnje.

Komentari (0)

Evropa