Evropa

Zelenski: Potrebne su nam bezbednosne garancije brojnih država, želeli bismo da se i Kina uključi

Komentari

Autor: Tanjug

02/04/2022

-

08:20

Zelenski: Potrebne su nam bezbednosne garancije brojnih država, želeli bismo da se i Kina uključi
Volodimir Zelenski - Copyright Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je njegova zemlja razmenila nacrt dokumenata oko bezbednosnih garancija sa brojnim zemljama.

"Potrebne su nam bezbednosne garancije brojnih država", kazao je Zelenski u intervjuu za "Foks njuz", dodavši da se to odnosi i na članice NATO, kao i zemlje koje nisu deo Alijanse.

Član kijevske delegacije Aleksandar Čali rekao je da Ukrajina pristala da na neutralan i nenuklearni status, ako joj se daju sigurnosne garancije koje po sadržini i formi treba da budu slične članu 5 Severnoatlantskog sporazuma. Prema njegovim rečima, garancijama bi se predviđala vojna pomoć i uspostavljanje zone zabrane letenja nakon tri dana konsultacija u cilju pronalaženja diplomatskog rešenja.

Zelenski je naveo da Kijev želi da garanti, uz SAD, Britaniju, Nemačku i Tursku, budu i zemlje koje su se same ponudile oko bezbednosnih garancija. On je rekao da su, među zemljama koje su se ponudile, Izrael i Irska.

"Želeli bismo i Kina da se uključi. Rusija bi prevashodno trebalo da bude deo tog sporazuma takođe, jer će to biti dogovor između Ukrajine i Rusije. Rusija bi trebalo da bude vezana mirovnim sporazumom, jer je učesnik konflikta", kazao je Zelenski.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa