Evropa

RAT U UKRAJINI Sutra počinje treća runda pregovora u Turskoj, Zelenski: Povucite se i rešićemo pitanje Donbasa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/03/2022

-

07:32

RAT U UKRAJINI Sutra počinje treća runda pregovora u Turskoj, Zelenski: Povucite se i rešićemo pitanje Donbasa
RAT U UKRAJINI Sutra počinje treća runda pregovora u Turskoj, Zelenski: Povucite se i rešićemo pitanje Donbasa - Copyright Tanjug AP/Yuriy Vasilenko, Efrem Lukatsky, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nastavljaju se opsade velikih gradova u Ukrajini 32. dana ruske invazije na tu zemlju. Grad Lavov, na zapadu Ukrajine, koji je dosad uglavnom bio pošteđen rata, bio je u subotu na meti raketnih udara u kojima je najmanje petoro ljudi ranjeno. Gradonačelnik Andrij Sadovij objavio je na Tviteru da je pogođen rezervoar nafte. Dan za nama obeležile su izjave predsednika SAD Džozefa Bajdena, koji se nalazi na turneji po Evropi. On je najpre Putina nazvao kasapinom, a zatim tokom govora u Varšavi rekao da predsednik Rusije ne može da ostane na vlasti. Usledila je rekacija Kremlja, ali i "pojašnjenje" Bele kuće da Bajden nije pozivao na promenu režima u Rusiji. Član ukrajinske delegacije David Arahamija najavio je treću trodnevnu rundu pregovora koja će se održati u Turskoj od 28. do 30. marta.

Ključni događaji:

  • Ukrajinci objavili da su Rusi pogodili nuklearni istraživački reaktor u Harkovu 
  • Treća runda pregovora biće održana u Turskoj i trajaće tri dana, tačnije do 30. marta
  • Bajden na govoru u Varšavi rekao da "Putin ne može ostati na vlasti"
  • Rusija pogodila skladište goriva u Lavovu, gradu na krajnjem zapadu Ukrajine
  • Ruske snage preuzele su kontrolu nad gradom kod nuklearke u Černobilju
  • Bajden nazvao Putina kasapinom
  • Ukrajinska državna tužiteljka tvrdi da je od početka rata u Ukrajini život izgubilo 12 novinara, a ranjeno 10 novinara
  • Rusija tvrdi da je onesposobila 289 dronova od početka operacije 
  • CNN: Ukrajinske snage ponovo zauzele nekoliko naselja
  •  LNR najavljuje moguć referendum o ulasku u Rusiju
  • Makron se ogradio od bajdenovih komentara o Putinu
  • Zelenski je zatražio od Zapada borbene avione i protivavionske rakete.

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pogledajte u našem posebnom blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

11.59 Zelenski o prioritetima Ukrajine tokom nove runde pregovora

Ukrajina će insistirati na suverenitetu i teritorijalnom integritetu tokom naredne runde mirovnih pregovora sa Rusijom, koji će biti održani u Turskoj, poručio je večeras ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. "Naši prioriteti u pregovorima su poznati: suverenitet, teritorijalni integritet Ukrajine se ne mogu dovoditi u pitanje", rekao je Zelenski u najnovijem video-obraćanju dodajući da su neophodne efikasne garancije bezbednosti.

"Očigledno, naš cilj je mir i povratak normalnom životu u našoj zemlji što je pre moguće", poručio je Zelenski.

11.54 Vereščuk: Rusi doneli stotine tona municije u Černobilj

Prema rečima potpredsednice ukrajinske vlade Irine Vereščuk, ruske snage zanemaruju nuklearnu bezbednost, pa su tako u Černobilj doneli "stotine tona municije, a opasne granate nalaze se u neposrednoj blizini nuklearne elektrane".

"Eksplozija desetina tona granata u blizini same nuklearne elektrane u Černobilju mogla bi da ima strašne posledice. Pogotovo što je sigurnost rukovanja granatama od strane okupatora veoma niska", navela je ona, a preneo Kanal 24.

23.49 Šolc: Nemačka razmatra mogućnost kupovine protivraketnog sistema

Nemačka razmatra mogućnost kupovine protivraketnog odbrambenog sistema kako bi se zaštitila od potencijalnog napada iz Rusije, izjavio je večeras nemački kancelar Olaf Šolc, koji je naveo i da "promena režima u Rusiji" nije cilj NATO.

23.32 Zaharova otkrila "đavolski plan" SAD u Ukrajini

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova nazvala je američku vojno-biološku aktivnost u Ukrajini "đavolskim planom“ i koristeći otvorene izvore, napravila hronološki spisak aktivnosti SAD u Ukrajini u vojno-biološkom pravcu. "Otvoreni izvori, kao i dokumenti koji su procurili na Internet, uključujući i preko Vikiliksa, daju približnu predstavu o stepenu uključenosti američkih političkih elita u vojno-biološku aktivnost u Ukrajini", napisala je Zaharova na Telegramu u postu naslovljenom "BioBajden".

23.25 Šolc: Nemačka će smanjiti zavinost od ruskog gasa, ali...

Nemačka će smanjiti zavisnost od energetskih resursa iz Ruske federacije, ali bi oštar embargo mogao da ima negativan uticaj na tržište rada, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

22.35 Turska se nada da će pregovori u Istanbulu doneti mir

Turska se nada da će predstojeći pregovori delegacija Rusije i Ukrajine dovesti do mira u Ukrajini, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu. Turski predsednik Erdogan i predsednik Rusije Vladimir Putin dogovorili su tokom telefonskog razgovora sastanak ruske i ukrajinske delegacije u Istanbulu naredne nedelje, saopšteno je ranije danas iz kabineta Erdogana.

22.15 Vereščuk: Humanitarnim koridorima evakuisano 1.100 osoba

Potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk izjavila je da je humanitarnim koridorima evakuisano 1.100 osoba.

"Zahvaljujući herojstvu patrolne policije Luganske oblasti uspeli smo da spasemo naše ljude iz skloništa pod ruševinama fabrike hleba i iz rezervata Pete škole", objavila je Vereščuk na Fejsbuku.

22.00 Ankara: Pregovori ipak počinju u utorak

Naredna runda pregovora ruske i ukrajinske delegacije biće održana u utorak u Istanbulu, saopšteno je iz turskog predsedništva. Portparol turskog predsedništva Ibrahim Kalin rekao je za CNN da će pregovori biti održani u utorak.

21.46 Zelenski: Povucite se i pokušaćemo da rešimo pitanje Donbasa

U nastavku intervjua za ruske opozicione medije ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je naglasio da će "odlazak okupatora iz Ukrajine omogućiti mirno rešavanje svih drugih pitanja", ali i da se "o oslobođenju cele Ukrajine u ovom trenutku niko ne usuđuje da govori".

"Razumem da je nemoguće naterati Rusiju da potpuno oslobodi teritoriju jer će to dovesti do Trećeg svetskog rata. Zato kažem: ovo je kompromis. Vratite se tamo odakle je sve počelo i tamo ćemo pokušati da rešimo pitanje Donbasa, teško pitanje Donbasa", rekao je Zelenski i istakao da je glavni prioritet minimiziranje žrtava i okončanje rata.

"Želim da okončam ovaj rat, ne želim da imam stotine hiljada mrtvih. Ne želim to. I zato nisam razmišljao o nasilnom napadu - ni na Donbas, ni na Krim", dodao je.

Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office

 

21.37 Američki razarač uplovio u Gdanjsk

Američki razarač US S "Forest Šerman" sa raketnim lanserom i oružjem različitog kalibra prispeo je danas u poljsku luku Gdanjsk. Razarač će ostati u Gdanjsku do kraja marta, prenose poljski mediji. "Stigli smo u luku Gdanjsk u rutinsku posetu. Naš cilj je da pokažemo američko prisustvo na Baltičkom moru i uverimo naše saveznike NATO da možemo da reagujemo brzo na svaku potencijalnu agresiju u regionu", rekao je komandant američke mornarice Met Zablik.

On je takođe rekao da će američki vojnici pomagati Gdanjsku u pružanju humanitarne pomoći izbeglicama iz Ukrajine.

20.55 Ukrajina: U Oskilu poginulo sedam osoba

U artiljeriskom granatiranju ruskih snaga na selo Oskil u Izjumskoj oblasti poginulo je sedam osoba, uključujući dvoje maloletnika, navedeno iz Harkovskog regionalnog tužilaštva.

20.12 Zelenski za ruske medije otkrio u kom slučaju neće sesti za pregovarački sto

Volodimir Zelenski je ruskim medijima ispričao o zločinima koje su navodno ruske snage počinile u Marijupolju, a kako je rekao "posebno ga je šokirao broj dece koju su okupatori oteli". Zelenski je naveo da je "odvedeno više od 2.000 dece, a da njihovo tačno boravište nije poznato, niti da li su sa roditeljima otišli ka Rusiji.

"Rekao sam: ako ukradu decu... Sve će se završiti bez pregovora, sa njima se ništa nećemo dogovarati i nikoga nećemo razmenjivati", rekao je u intervju koji je preneo ukrajinski Kanal 24. Takođe je rekao da do pregovora neće doći ukoliko Rusija bude insistirala na nekoj vrsti demilitarizacije.

Ukrajinski predsednik je razgovarao sa ruskim opozicionim medijima, a Kremlj je zabranio objavljivanje ovog intervjua.

19.38 Budanov: Rusija pokušava da podeli Ukrajinu na dva dela

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov kaže da veruje da Rusija pokušava da podeli Ukrajinu na dva dela, kao što se desilo sa Severnom i Južnom Korejom posle Drugog svetskog rata, prenosi DW. Dalje je naveo da će ukrajinska vojska potisnuti ruske snage i uključiti se u "totalni" gerilski rat kako bi sprečila rasparčkavanje zemlje.

 

19.01 Bajden Ukrajincima: Stojimo uz vas

Američki predsednik Džo Bajden objavio je na Tviteru kratku poruku za ukrajinski narod - "Stojimo uz vas i tačka".

18.52 Lider LNR demantovao da su u toku pripreme za referendum

Trenutno nisu u toku pripreme za održavanje referenduma o pristupanju samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Rusiji, izjavio je danas lider LNR Leonid Pasečnik. On je dodao da je ranije rekao kako je smatra da je takav referendum moguć, ali da se "ništa ne radi na trenutnom organizovanju".

18.42 Markarova: Rusiju vodi ratni zločinac

Ambasadorka Ukrajine u SAD Oksana Markarova nazvala je danas Rusiju "terorističkom državom koju vodi ratni zločinac". Ona je dodala da bi "svi trebalo da budu da se suoče s pravdom".

"Mislim da će biti teško voditi državu iz Haga", rekla je Markarova.

17.50 Deripaska: U toku paklena ideološka mobilizacija

Ruski milijarder Oleg Deripaska izjavio je danas da govor predsednika SAD Džozefa Bajdena u Varšavi ukazuje na to da je u toku neka vrsta paklene ideološke mobilizacije koja bi mogla da dovede do toga da sukob u Ukrajini traje mnogo duže. Deripaska je rekao da je mislio da je sukob u Ukrajini "ludilo" i da se pre tri nedelje mogao zaustaviti razgovorima, preneo je Rojters. "Ali sada je u toku neka vrsta paklene ideološke mobilizacije sa svih strana", rekao je on i dodao da se ovi ljudi spremaju za borbu još nekoliko godina.

EPA/YM YIK

 

17.45 Veliki šumski požar oko nuklearke u Černobilju

U restriktivnoj zoni oko nuklearne elektrane Černobilj izbio je šumski požar usled borbenih dejstava, saopštila je komesarka ukrajinskog parlamenta za ljudska prava Ljudmila Denisova i pozvala Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da hitno pošalje pomoć, navodeći da su u riziku skladišta nuklearnog goriva i otpada. Više o tome u posebnoj vesti.

AP Photo/Mykola Tymchenko

 

17.32 Le Drijan: Kolektivna krivica ako se ne pomogne Mariupolju

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan izjavio je da će postojati kolektivna krivica ako se ništa ne učini da se pomogne civilima u Mariupolju, koji je pod opsadom ruskih snaga. Rekao je da je taj grad "upečatljiv primer vojne opsade", i da zbog toga tamošnje stanovništvo strašno pati.

17.17 Arahamija: Treća runda pregovora u Turskoj

Član ukrajinske delegacije David Arahamija rekao je da su se Ukrajina i Rusija dogovorile da održe trodnevnu rundu pregovora u Turskoj od 28. do 30. marta, kao i da će više detalja biti saopšteno uskoro.

17.02 UN: Preko 1.110 civila poginulo u ratu

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštio je danas da je u Ukrajini do sada ubijeno 1.119 civila, 1.790 je povređeno od početka ruske invazije na tu zemlju. Među poginulima je oko 15 devojčica i 32 dečaka, kao i 52 neidentifikovane dece, navodi se u saopštenju Ujedinjenih nacija. Očekuje se da će stvarni broj žrtava biti znatno veći, pošto informacije iz nekih oblasti u kojima se vode teške borbe stižu prekasno, a za neke je potrebna potvrda.

16.25 "SAD-u nije cilj promena vlasti u Rusiji"

SAD u svojoj politici ne slede cilj promene vlasti u Rusiji, izjavila je stalna predstavnica zemlje pri NATO-u Džulijana Smit, komentarišući reči Džoa Bajdena da Vladimir Putin "ne sme ostati na vlasti".

16.18 Ilčenko: Poginulo nekoliko radnika ekoparka u nameri da nahrani životinje

Vitalij Ilčenko, koji vodi ekopark u blizini Harkova, rekao je da su deo tog parka zauzele ruske snage i da su tri člana osoblja ubijena pokušavajući da hrane životinje. Jeleni, losovi i crveni vukovi su pušteni, kao i neke ptice budući da mogu da prežive u lokalnom staništu. Ali, on je rekao da se plaši da bi lavovi i tigrovi u parku mogli da umru od gladi, prenosi BBC.

15.35 UN:Više od 3,8 miliona izbeglica iz Ukrajine stiglo u susedne zemlje

Više od 3,8 miliona izbeglica iz Ukrajine stiglo je u susedne zemlje, saopštila je danas kancelarija Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR). Prema objavljenim podacima na sajtu, čak 3.821.049 ljudi pobeglo je iz Ukrajine u periodu od 24. februara do 26. marta, prenosi agencija TASS. Kako se navodi, ukupno 2.267.103 izbeglice otišlo je u Poljsku, njih 586.942 u Rumuniju, 381.395 u Moldaviju i 349.107 u Mađarsku.

15.27 Kalašnjikov: Nije vreme za referendum kada se sudbina odlučuje na frontu

Šef Odbora Državne Dume za Zajednicu Nezavisnih Država Leonid Kalašnjikov smatra da sada nije pravo vreme za održavanje referenduma u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici o ulasku u sastav Rusije "kada se sudbina odlučuje na frontu".

15.07 Kijev: Referendum na okupiranoj teritoriji neće biti legalan

Ukrajina je danas saopštila da eventualni referendum koji bi bio održan na okupiranoj ukrajinskoj teritoriji neće imati pravnu osnovu i da će se Rusija suočiti sa snažnim odgovorom međunarodne zajednice i produbljenjem globalne izolacije.

14.31 Makron se ogradio od Bajdenovog komentara upućenom Putinu

Francuski predsednik Emanuel Makron ogradio se od komentara američkog predsednika Džozefa Bajdena o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i upozorio na "verbalnu eskalaciju rata u Ukrajini." Bajden je sinoć tokom posete Varšavi izjavio da je ruski kolega Vladimir Putin "kasapin" i da "ne može da ostane na vlasti," prenosi Gardijan.

14.16 Beloruska opozicionarka podržala Ukrajinu

Liderka Beloruske opozicije Svetlana Tihanovska rekla je američkom predsedniku Džou Bajdenu da Belorusi „neustrašivo stoje uz narod Ukrajine“. Kako je saopštila Bela kuća, Bajden je zahvalio Tihanovskoj što je prisustvovala njegovom govoru u Varšavi i „podvukao stalnu podršku Sjedinjenih Država beloruskom narodu u odbrani i unapređenju ljudskih prava, uključujući slobodu izražavanja i slobodne i poštene izbore“.

13.56 Crveni krst demantovao da omogućava deportaciju Ukrajinaca u Rusiju

Međunarodni komitet Crvenog krsta kategorički je odbacio ukrajinske tvrdnje da je otvorio kancelariju u ruskom gradu Rostovu na Donu i da omogućava deportaciju ukrajinskih državljana u Rusiju.

13.50 Zelenski traži avione i rakete

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas je zatražio od Zapada borbene avione i protivavionske rakete.

"Naši partneri ih imaju, a skupljaju im prašinu. Neophodni su ne samo za slobodu Ukrajine, već slobodu Evrope", poručio je Zelenski. On je rekao da se Litvanija, Letonija, Estonija, Poljska i Slovačka mogu suočiti sa napadom Rusise, “jer u hangarima drže jedan odsto borbenih aviona i tenkova NATO”. “Samo jedan odsto. Ne tražimo više od toga i čekamo 31 dan”, izjavio je Zelenski.

On je rekao da Ukrajina ne može da obara ruske rakete puškama i mitraljezima koje dobija sa Zapada, javlja AP. 

profimedia

 

13.18 CNN: Ukrajina ponovo osvojila nekoliko naselja

Regionalni administrator Harkova rekao je da su ukrajinske snage ponovo zauzele nekoliko sela oko Male Rogane. Video koji je verifikovao CNN prikazuje ukrajinske trupe koje kontrolišu Vilhivku, jedno od naselja udaljeno otprilike 30 kilometara milja od ruske granice. Uspeh ukrajinskih snaga oko Harkova vidi se severnije, u blizini grada Sumi, gde su ukrajinske trupe oslobodile brojna naselja, prema video snimcima koje je geolocirao i verifikovao CNN. Odvojeni kontranapad na jugu takođe je doveo do oslobađanja dva sela od ruskih snaga severozapadno od Marijupolja, saopštila je regionalna vojna uprava Zaporožja.

13.12 Rusija tvrdi da je onesposobila 289 dronova od početka operacije 

Od početka "specijalne operacije", ruske oružane snage su onesposobile 289 dronova, uništile 1.656 tenkova, 169 višecevnih raketnih bacača, 684 topova i minobacača, kao i 1.503 specijalnih vojnih vozila, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov. Prema njegovim rečima, ruski PVO sistemi su tokom noći uništili 18 ukrajinskih dronova u vazduhu iznad naselja Novaja Basan, Peski, Borispolj, Ščors, Višnov, Krjukovka i Petrovski.

12.57 Rumunija: Blizu 9.000 ukrajinskih izbeglica ušlo za 24 sata

Skoro 9.000 ukrajinskih državljana ušlo je u subotu u Rumuniju, saopštio je danas Generalni inspektorat granične policije (IGPF). Od početka sukoba u Ukrajini, 555.166 ukrajinskih državljana ušlo je u Rumuniju.

12.56 U Francusku stiglo oko 30.000 ukrajinskih izbeglica, u Hrvatsku - 10.409

Oko 30.000 ukrajinskih izbeglica stiglo je do sada u Francusku, a polovina njih putuje u druge države, kao što je Španija, izjavila je danas francuska ministarka stanovanja Emanuel Vorgon. U Hrvatsku je do danas ušlo 10.409 raseljenih osoba iz Ukrajine, od kojih 2.136 u poslednjih sedam dana, saopštilo je Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) na internet stranici "Hrvatska za Ukrajinu". Češka je već primila više od 300.000 izbeglica iz Ukrajine, što je oko tri odsto stanovništva same zemlje, od kojih je 55.000 u Pragu, izjavio je danas premijer Petr Fijala. Sa druge strane, od početka ruske vojne operacije u Ukrajini, ukupno 279.607 izbeglica iz Ukrajine stiglo je u Slovačku, izvestila je danas slovačka novinska agencija TASR.

12.44 Koncert u metrou u Harkovu

Umesto festivala klasične muzike u Harkovu čiji je početak bio zakazan za 26. februar, u metrou u ovom gradu održan je koncert.

12.26 Kako su borci kod Voznesenka uspeli da odbiju nalet ruske vojske: Grad branili lovačkim puškama, ciglama i ćupovima 

Građani Voznesenka koji se nalazi u Nikolajevskoj oblasti uspeli su nedavno da odbrane svoj grad koji je ocenjen kao važno strateško mesto za Ruse.

Jedan od boraca se priseća: "Koristili smo lovačke puške, ljudi su bacali cigle i ćupove. Rusi nisu znali ni gde da gledaju, kao ni odakle će doći sledeći napad", rekao je on. Opširnije u odvojenoj vesti.

11.58 Budanov: Rusija bi da stvori Severnu i Južnu Koreju u Ukrajini, uskoro pokrećemo gerilski rat

Rusija pokušava da podeli Ukrajinu na dva dela kako bi stvorila region pod kontrolom Moskve, pošto nije uspela da zauzme celu teritoriju naše zemlje, tvrdi danas šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kiril Budanov.

"U stvari, to je pokušaj stvaranja Severne i Južne Koreje u Ukrajini", rekao je Budanov u saopštenju i naveo da će Ukrajina uskoro pokrenuti gerilski rat na teritorijama koje drže ruske snage, prenosi agencija Rojters.

11.21 Pasečnik: Na teritoriji LNR moguć referendum o ulasku u Rusiju

Na teritoriji samoproglašene Luganske Narodne Republike mogao bi da bude održan referendum o ulasku te republike u sastav Rusije, izjavio je danas lider LNR Leonid Pasečnik.

11.13 Rusija potvrdila gađanje meta u Lavovu

Ruske oružane snage uništile su u Lavovu pogone radioremontne fabrike, gde je vršena popravka i modernizacija sistema "Tor" i S-125, kao i veliku bazu goriva u tom gradu, kao i kod Kijeva, kojim su se snabdevale ukrajinske snage, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov.

 

10.55 Zelenski: Moskva seje duboku mržnju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da zvanična Moskva, kako je naveo, seje duboku mržnju prema Rusiji među njegovim narodom, s obzirom na to da stalne artiljerijske paljbe i vazdušna bombardovanja pretvaraju gradove u ruševine, ubijaju civile i teraju druge u skloništa.

"Vi činite sve da naši ljudi sami prestanu da govore ruski jezik, jer će se ruski jezik sada povezivati samo sa vama, sa vašim eksplozijama i ubistvima, vašim zločinima", rekao je Zelenski sinoć u video obraćanju, prenosi agencija AP.

10.24 Putin ruskim vojnicima u Ukrajini: Pokazujete herojstvo

Ruski predsednik Vladimir Putin povodom Dana Nacionalne garde obratio se vojnicima koji ratuju u Ukrajini i poručio im da "borba uključuje povećani rizik".

"Svestan sam kako se držite u ovoj situaciji - izuzetno hrabro i profesionalno, stručno i neustrašivo, ispunjavate najkompleksnije zadatke kompetentno i precizno, a u isto vreme pokazujete herojstvo", rekao je Putin.

Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

10.01 Ukrajinske vlasti: Ponovo pogođen objekat za nuklearna istraživanja u Harkovu

Ukrajinsko telo za nuklearna pitanja saopštilo je da je objekat za nuklearna istraživanja u Harkovu ponovo pogođen u ruskom granatiranju a zbog borbi koje se vode nemoguće je proceniti štetu. Državni nuklearni regulatorni inspektorat saopštio je da je taj eksperimentalni objekat u Institutu za fiziku i tehnologiju u Harkovu juče bio pogodjen vatrom.

09.36 Rusija: Uništeni ukrajinski sistemi S-300 i Buk kod Kijeva

Ruske oružane snage uništile su ukrajinsko vojno skladište u kojem su se nalazili sistemi S-300 i Buk, u selu Plesetskoje, u blizini Kijeva, izjavio je danas portparol ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

"Uništeno je skladište za protivvadušnu odbranu, S-300 i Buk, u selu Plesetskoje, 30 kilometara jugozapadno od Kijeva, dugometnim projektilima visoke preciznosti", kazao je Konašenkov, preneo je TASS.

09.24 Velika Britanija: Rusi planiraju opkoljavanje ukrajinske vojske na istoku

Prema izveštaju ministarstva odbrane Velike Britanije, ruske snage planiraju opkoljavanje ukrajinske vojske koncentrisane na istoku zemlje, oko rejona Donjecka. Ruske snage su napredovale iz pravca Harkova na severu, i Marijupolja na jugu, navodi se.

09.16 Kijev: Černihov bi mogao postati novi Marijupolj

Černihov, grad na severu Ukrajine, opkolile su ruske snage, a gradonačelnik je jutros rekao da je u gradu 44 teško ranjenih ljudi, od kojih je troje dece, koji ne mogu biti evakuisani. Kako prenosi Skaj Njuz, raste strahovanje da bi Černihov, koji se odupire ruskim napadima od početnih dana invazije, mogao postati novi Marijupolj - grad je u potpunosti opkoljen, a stanovnici koji ne mogu da pobegnu suočeni su s nestankom struje i pitke vode.

09.12 Denisenko: Rusija uništava ukrajinska skladišta goriva i hrane

Rusija je počela da uništava ukrajinska skladišta goriva i hrane, da razmesti njihove zalihe u bliskoj budućnosti, izjavio je danas savetnik ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova Vadim Denisenko. U izjavi za lokalnu televiziju, Denisenko je kazao da Rusija dovodi snage na ukrajinsku granicu po principu rotacije i da bi mogla da načini nove pokušaje da napreduje u invaziji Ukrajine, prenosi Rojters.

09.09 Vereščuk: Za danas dogovorena dva humanitarna koridora

Za danas  su dogovorena dva humanitarna koridora za evakuaciju civila iz zona sukoba uključujući i Marijupolj, rekla je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk. Stanovnicima opkoljenog grada Donjecka biće dozvoljeno da koriste sopstveni prevoz da stignu do grada Zaporožja, udaljenog oko 250 kilometara, rekla je ona u postu na Telegramu. Ljudima koji pokušavaju da pobegnu od borbi u susednoj oblasti Luganska biće dozvoljeno da se evakuišu iz grada Rubižne u Bahmut, udaljen oko 80 kilometara.

08:56 Šon Pen pozvao na bojkot dodele Oskara ako se Zelenskom ne dozvoli da održi govor

Američki glumac Šon Pen pozvao je Holivud da bojkotuje dodelu nagrada Oskar, ukoliko se predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom ne pruži prilika da večeras govori na svečanoj dodeli u Los Anđelesu.

Ukrainian Joint Forces Operation Press Service via AP

 

"Pozivam sve koje ucestvuju da shvate, iako razumem da je možda ovo njihov trenutak da se proslave nekim filmom, da će više da bljesnu ako iskažu protest i bojkotuju dodelu Oskara", kazao je Pen za CNN. Više pročitajte u posebnoj vesti.

08.42 Pen: Bojkot dodele Oskara ako ne daju Zelenskom da govori

Američki glumac Šon Pen (61) pozvao je Holivud da bojkotuje dodelu nagrada Oskar, ukoliko se predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom ne pruži prilika da večeras govori na svečanoj dodeli u Los Anđelesu.

08.36 Evakuacija kengura iz Harkova

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine objavilo  je snimak evakuacije kengura iz ekoparka u Harkovu. Ranije je objavljeno da su iz Zoo vrta u Rumuniju lav Simba i Vuk Akila. Udruženja za prava životinja objavila su procenu da svaki 12 Ukrajinac koji je evakuiše iz ove zemlje sa sobom vodi kućnog ljubimca.

08.15 SAD odobrile Ukrajini dodatnih 100 miliona dolara pomoći

Američki Stejt department saopštio je da će Ukrajini dati 100 miliona dolara civilne pomoći uključujući i oklopna vozila i opremu za graničare i policiju "kako bi obezbedila suštinsku bezbednost granica, održala funkcije sprovođenja zakona i zaštitila kritičnu državnu infrastrukturu".

08.00 Iz ukrajinskih gradova u subotu evakuisano 5.208 ljudi

Iz kijevskih gradova u subotu je evakuisano 5.208 ljudi kroz humanitarne koridore, rekao je zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Kirilo Timošenko. Timošenko je u onlajn objavi naveo da je 4.331 osoba uspela da napusti Marijupolj koji se nalazi pod opsadom ruskih snaga.

07.45 Nastavljene evakuacije u Rusiju ljudi iz Ukrajine

Ruski vojnici evakuisali su iz Hersonske oblasti Ukrajine u Rusiju 90 državljana Ruske Federacije, Moldavije i Ukrajine, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Prema podacima Ministarstva odbrane, dosad je na Krim sa teritorije Ukrajine ukupno prevezeno više od 500 stranih državljana.

07.30 Venediktova: Od početka rata poginulo 12 novinara

Ukrajinska državnia tužiteljka Irina Venediktova saopštila je sinoć da je od početka ruske operacije u Ukrajini život izgubilo 12 novinara. Kako je navela na svom Tviter nalogu, od početka ratnih dejstava ranjeno je 10 novinara. Venediktova tvrdi i da su ruske snage kidnapovale šest novnara.

06.53 UN: Dosad poginula 1.104 civila, izbeglo 3,7 miliona

Iz Ujedinjenih nacija saopštili su da su od početka rusko-ukrajinskog rata poginulo najmanje 1.104, a ranjena 1.754 civila, i da je 3.772.599 osoba izbeglo u susedne zemlje, javlja Anadolija.

06.44  Bajden: Putin ne može da ostana na vlasti

Ruski predsednik Vladimir Putin ne može da ostane na vlasti, a njegov rat protiv Ukrajine bio je strateški neuspeh Moskve, izjavio je predsednik SAD Džozef Bajden, prenosi Rojters.

"Za ime Boga, ovaj čovek ne može da ostane na vlasti", rekao je Bajden okupljenima u Varšavi.

Rojters, međutim, prenosi izjavu zvaničnika Bele kuće koji je rekao da Bajden nije pozivao na promenu režima u Rusiji.

Tanjug/ AP Photo/Evan Vucci

 

"Predsednikova poenta je bila da se Putinu ne može dozvoliti da vrši vlast nad svojim susedima ili regionom. On nije razgovarao o Putinovoj moći u Rusiji ili promeni režima", rekao je zvaničnik posle Bajdenovog govora u Varšavi sinoć.

06.38 Eksplozije u Lavovu, pet osoba ranjeno

Nekoliko eksplozija čulo se na zapadu Ukrajine, u gradu Lavovu, preneo je BBC uz fotografiju dima koji se vidi nad gradom. U napadu je ranjeno pet osoba, izjavio je regionalni guverner Maksim Kozicki.

"Bile su tri snažne eksplozije u blizini Lavova iz pravca Krivčica, sada postoji upozorenje o vazdušnom napadu, zato budite mirni i sklonite se", rekao je  Kozicki u onlajn objavi, misleći na oblast u istočnom predgrađu Lavova. 

Kasnije sinoć desio se još jedan napad u gradu a gradonačelnik Andrij Sadovij objavio je na Tviteru da je pogođen rezervoar nafte.

06.20 Promena strategije na terenu

Premeštanje dodatnih trupa NATO označava i promenu strategije na samom terenu, pa se tako postavlja taktika "isturene odbrane", odnosno ojačava se jugoistočni region Alijanse, na isti načun kao što je to ranije učinjeno sa severoistočnim, objasnila je stručnjak za bezbednost Loren Speranca. O taktici "isturene odbrane" i porukama koje NATO šalje saveznicima, ali i Putinu, pročitajte u posebnom tekstu.

06.07 Bajden nazvao Putina "kasapinom"

Predsednik SAD Džozef Bajden juče je tokom posete Varšavi izjavio da je ruski kolega Vladimir Putin "kasapin". Ovo je najnoviji negativan epitet Bajdena na račun Putina. Prethodno je nekoliko puta uputio uvrede na račun Putina, nazvavši ga "ratnim kriminalcem", a 2021. godine ga je nazvao "ubicom", podseća "Foks njuz".

Preporuka za vas

Komentari (1)

Славко

27.03.2022 14:23

Путин је, две недеље пре инвазије на Украјину, рекао да може за два дана да стигне у Кијев. Чак се наводно планирало да трећи дан после почетка агресије одржи говор на Хрешчатику, у центру Кијева. Данас је јасно да је погрешно калкулисао. Свима, па и Украјинцима је јасно, да Русија, војна велесила од које се НАТО-у тресу гаће, може да разори целу Украјину, али Путину и даље није јасно да не може да покори Украјину! Мора да рачуна да ће се Украјинци за особођење од агресора борити партизански - до задњег човека, али руска губернија, попут Белорусије, никад неће бити!

Evropa