Evropa

Kako su borci kod Voznesenka uspeli da odbiju nalet ruske vojske: Grad branili lovačkim puškama, ciglama i ćupovima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC

27/03/2022

-

12:22

Kako su borci kod Voznesenka uspeli da odbiju nalet ruske vojske: Grad branili lovačkim puškama, ciglama i ćupovima
Kako su borci kod Voznesenka uspeli da odbiju nalet ruske vojske: Grad branili lovačkim puškama, ciglama i ćupovima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bitke u Ukrajini traju svakodnevno, a nedavno se vodila jedna od, za sada, najodlučnijih koja je trajala dva dana. Reč je o borbama kod Voznesenka koji se nalazi u Nikolajevskoj oblasti, a glavni povod za sukob bilo je osvajanje mosta koji je ocenjen kao važno strateško mesto za Ruse.

Zapravo, pobeda bi omogućila ruskim snagama da produže dalje na zapad duž obale Crnog mora i ka velikoj luci Odesa i nuklearnoj elektrani, piše BBC. Međutim, ukrajinska vojska koja je bila podržana i vojskom lokalnih dobrovoljaca im je žestoko odgovorila i zadala prvi, ozbiljniji udarac ruskim planovima tako što su nekoliko sati pre nego što su Rusi stigli digli most u vazduh, a onda su Ruse vratili 100 kilometara nazad, na istok.

"Teško je objasniti kako smo to uspeli. To je sve zahvaljujući borbenom duhu našeg lokalnog stanovništva u ukrajinskoj vojsci", rekao je za BBC igradonačelnik Voznesenska Jevgeije Veličko.

Kako navodi, skoro tri nedelje nakon ovogo okršaja, on smatra da je novi oružani sukob na ovom mestu izvestan i neizbežan i ukazao na činjenicu da ovog puta ukrajinskoj vojsci nedostaje oružje kojeg je prethodni put imala dovoljno.

"Lokacija je jako specifična i strateški Rusima jako važna. Mi ne branimo samo grad, već i svu teritoriju koja se nalazi iza njega. Problem je sada što mi nemamo teško naoružanje koje ima naš neprijatelj", rekao je.

profimedia

 

Kao i na mnogim linijama fronta u Ukrajini, protivtenkovske rakete koje su Britanci isporučili pokazale su se kao značajne. 

"Zahvalni smo našim partnerima na podršci. Međutim, potrebno nam je još, jer će neprijateljski konvoji nastaviti da nadolaze", dodao je Veličko.

Ono što je svima jasno je da su i Rusi i Ukrajinci još na početku rata bili svesni da će Voznesensk biti ključan jer se ruskim trupama nalazi upravo na glavnoj trasi. Reč je o mestu na jugu koji ima jedan od najvećih mostova preko, druge po veličini u ovoj državi reke, Južni Bug koja je dugačka 853 kilometara.

Ostaci oružanog sukoba i dalje vidljivi

I dok se borbe vode širom Ukrajine i narod napušta ovu državu, Voznesensk i nije baš grad duhova kao što su postali neki drugi. Naprotiv, oni koji su rešili da ostanu kažu da su odlučni da brane svoj grad od ruske vojske. Jedan od njih je Aleksander, lokalni prodavac koji se nalazio u prvim borbenim redovima u nedavnom okršaju.

"Koristili smo lovačke puške, ljudi su bacali cigle i ćupove. Rusi nisu znali ni gde da gledaju, kao ni odakle će doći sledeći napad. Nikada nisam video da se zajednica tako okuplja", rekao je on.

Baštu Svetlane Nikolajeva iz sela Rakova, koje se nalazi u južnom delu Voznesenska, okružuju olupine ruskih topova. Ovo mesto je postalo poznato po tome da su sa na njemu vodile jedne od najtežih borbi. Ova žena je novinarima BBC-ja pokazala i svoju šupu u kojoj se nalazi alat njenog muža, objašnjavajući da su tamo Rusi držali dva zarobljena ukrajnska vojnika koji su od pogubljenja, kaže, spaseni samo zbog naleta borbi.

"Pogledajte mrlje od krvi na mojim vratima", rekla je ona i  dodala da su Rusi od njene kuće napravili improvizovanu bolnicu, a da su njena porodica i ona bili sklonjeni u obližni podrum. 

"Drugog dana borbi sam videla da je tu ležalo na desetine ranjenih vojnika. Većinu krvi sam očisitila. Otišli su u žurbi, jedne noći. Sve su ostavili od čizama i čarapa do pancira i šlemova. Samo su natovarili svoje ranjene i poginule", rekla je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa