Evropa

RAT U UKRAJINI - Bajden rekao da Putin ne može da ostane na vlasti, novi udar na Lavov, pogođen rezervoar nafte

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/03/2022

-

08:11

RAT U UKRAJINI - Bajden rekao da Putin ne može da ostane na vlasti, novi udar na Lavov, pogođen rezervoar nafte
RAT U UKRAJINI - Bajden rekao da Putin ne može da ostane na vlasti, novi udar na Lavov, pogođen rezervoar nafte - Copyright Tanjug AP/Efrem Lukatsky, Petros Giannakouris, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nastavljaju se opsade velikih gradova u Ukrajini 31. dana ruske invazije na tu zemlju. Najteža situacija i dalje je u Marijupolju. Čelnici NATO-a, G7 i EU na sastancima u Briselu istakli su podršku Ukrajini i najavili dalje slanje vojne i humanitarne pomoći. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručuje da pregovori moraju da garantuju ukrajinski suverenitet, a zvaničnici te zemlje tvrde da je do sada u sukobu poginulo 136 dece. 

Ključni događaji:

  • Rusija objavila da će se "fokusirati na istok Ukrajine" i da je "prva faza rata završena"
  • Nastavljaju se opsade velikih gradova, uključujući Harkov, Černigov i Marijupolj
  • Volodimir Zelenski poručuje da pregovori moraju da grantuju ukrajinski suverenitet
  • Ukrajinski zvaničnici trde da je do sada u ratu nastradalo 136 dece, a da je blizu 200 povređeno
  • Predsednik SAD Džozef Bajden posetio Poljsku
  • Ukrajina tvrdi da je Moskva stotine hiljada ukrajinskih civila na silu odvela u Rusiju
  • UN: Do sada poginula 1.104 civila

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pogledajte u našem posebnom blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.10 Sadovij: Ruski napadi na Lavov poruka za Bajdena

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij ocenio je danas da su ruski vazdušni napadi na taj grad, na zapadu Ukrajine, imali za cilj da pošalju poruku američkom predsedniku Džou Bajdenu, koji je u poseti Poljskoj.

"Mislim da današnjim napadima agresor šalje pozdrave predsedniku Bajdenu koji je u Poljskoj. Lavov je od Poljske udaljen 70 kilometara", rekao je Sadovij na brifingu za novinare, prenosi BBC. 

22.55 Ukrajinski državni tužilac: Od početka rata poginulo 12 novinara

Ukrajinski državni tužilac Irina Venediktova saopštila je večeras da je od početka ruske operacije u Ukrajini život izgubilo 12 novinara. Kako je navela na svom Tviter nalogu, od početka ratnih dejstava ranjeno je 10, dok su ruske snage kidnapovale šest novnara.

22.40 "Idite kući": Stanovnici grada kod Černobilja protestovali zbog ulaska ruskih snaga i kidnapovanja gradonačelnika 

Stanovnici Slavutiča, grada na severu Ukrajine, protestovali su nakon što su Rusi ušli u njihov grad. Okupljeni su skandirali "Idite kući" i tražili oslobađanje gradonačelnika Jurija Fomičeva, koje su zarobile ruske trupe. Opširnije pročitajte u odvojenom tekstu.

22.22 Švajcarska kompanija uklonila logotip "Z" zbog Ukrajine

Cirih osiguranje (Zurich Insurance) uklonilo je svoj logotip "Z" sa društvenih mreža nakon što je to slovo postalo simbol podrške napada na Ukrajinu u Rusiji. Kompanija je saopštila da uklanja logo - belo "Z" na plavoj pozadini - jer ne želi da bude pogrešno protumačeno kao podrška Rusiji u sukobu.

22.10 Rusi pogodili skladiste nafte u gradu Dubno

Ruske snage pogodile su danas skladište nafte u gradu Dubno u Rovenjskoj oblasti na severu Ukrajine, rekao je šef regionalne vojne administracije Vitalij Koval.

"Tokom prvog napada ukrajinska vojska je oborila neprijateljski dron, a tokom drugog raketa je pogodila skladište nafte u Dubnu", naveo je Koval.

21.49 Iz ukrajinskih gradova danas evakuisano 5.208 ljudi

Iz kijevskih gradova danas je evakuisano 5.208 ljudi kroz humanitarne koridore, rekao je zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Kirilo Timošenko. Timošenko je u onlajn objavi naveo da je 4.331 osoba uspela da napusti Mariupolj koji se nalazi pod opsadom ruskih snaga.

21.31 "Deca u Marijupolju nemaju hranu"

Zamenik gradonačelnika opkoljenog ukrajinskog grada Marijupolja Sergej Orlov rekao je da tamošnji stanovnici počinju umirati od gladi i dehidracije, jer su zalihe hrane i vode ponestale, a humanitarna pomoć nije dopuštena.

"Neke majke nemaju mleka, a nemaju ni hranu za decu. Šta bi trebalo da učine sa bebama? Ne znam. U gradu uopšte nema hrane za decu", rekao je Orlov za BBC. 

21.20 Kijev Indipendent: Pogođen nuklearni reaktor u Harkovu

Kijev Indipendent tvrdi da su ruske snage granatirale Institut za fiziku i tehnologiju u Harkovu i pogodile nuklearni reaktor koji služi za naučna istraživanja. Ta informacija nije potvrđena.

21.07 Moskva: Ukrajinski neonacisti minirali i planiraju da raznesu branu u Odesi 

Neonacisti su u Odesi, po nalogu guvernera, minirali branu Hadžibej i planiraju da je dignu u vazduh, tvrdi načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Ruske Federacije general-pukovnik Mihail Mizincev. General je na konferenciji za novinare rekao da će zbog toga gusto naseljena područja zajedno sa meštanima biti u zoni poplava i nazvao ovu odluku "suludom".

20.58 Tinjajući sukob na Istoku: Kako je rat u Ukrajini "oživeo" spor Rusije i Japana dug 80 godina 

Da zemlje Zapada imaju svog saveznika i na Istoku kada je u pitanju osuda Rusije i njene invazije na Ukrajinu, pokazao je primer Japana. Tokio se od samog početka pridružio zapadnim sankcijama Kremlju, a iza loših odnosa Rusije i Japana krije se priča duga skoro 80 godina.

20.42 SAD nameravaju da obezbede Ukrajini dodatnih 100 miliona dolara 

SAD nameravaju da obezbede Ukrajini dodatnih 100 miliona dolara civilne bezbednosne pomoći, saopštio je danas Stejt department. Američki državni sekretar Entoni Blinken naveo je u saopštenju da će pomoć biti usmerena u izgradnju kapaciteta ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova u cilju pomoći održavanja "bezbednosti granica, održavanja funkcija civilnog sprovođenja zakona i zaštite kritične državne infrastrukture", preneo je Rojters.

20.24 Rakete na Lavov ispaljene s Krima

Gradonačelnik Lavova Andrej Sadovji rekao je da su rakete koje su danas pogodile taj grad na zapadu Ukrajine ispaljene iz Sevastopolja na ukrajinskom poluostrvu Krimu, kojeg je Rusija anektirala 2014. godine. Dodao je da u napadu niko nije ubijen.

20.06  Taktika "isturene odbrane": NATO šalje dodatnih 40.000 vojnika na istočno krilo, poruka saveznicima ali i Putinu 

Premeštanje dodatnih trupa NATO označava i promenu strategije na samom terenu, pa se tako postavlja taktika "isturene odbrane", odnosno ojačava se jugoistočni region Alijanse, na isti načun kao što je to ranije učinjeno sa severoistočnim,  objasnila je stručnjak za bezbednost Loren Speranca. O taktici "isturene odbrane" i porukama koje NATO šalje saveznicima, ali i Putinu, pročitajte u posebnom tekstu.

AP Photo/Evan Vucci, File

 

19.50 Radev: Neću dozvoliti da se Bugarska uključi u sukob u Ukrajini

Predsednik Bugarske Rumen Radev rekao je da neće dozvoliti da se njegova zemlja uključi u sukob u Ukrajini, saopštila je danas pres služba bugarskog predsednika.

"Rat plaćaju obični građani, a ne televizijski propagandisti. Moja briga su građani (Bugarske)", rekao je Radev.

19.37 Peskov: Nije na Bajdenu da odluči ko će biti predsedenik Rusije 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, upitan o Bajdenovom komentaru da Putin ne može da ostane na vlasti, kaže to nije na Bajdenu da odlučuje, prenosi Rojters.

"Predsednika Rusije biraju Rusi", kazao je on.

19.20 Bajden: Putin ne može da ostana na vlasti

Ruski predsednik Vladimir Putin ne može da ostane na vlasti, a njegov rat protiv Ukrajine bio je strateški neuspeh Moskve, izjavio je danas predsednik SAD Džozef Bajden, prenosi Rojters.

"Za ime Boga, ovaj čovek ne može da ostane na vlasti", rekao je Bajden okupljenima u Varšavi.

Rojters, međutim, prenosi izjavu zvaničnika Bele kuće koji je rekao da Bajden nije pozivao na promenu režima u Rusiji.

"Predsednikova poenta je bila da se Putinu ne može dozvoliti da vrši vlast nad svojim susedima ili regionom. On nije razgovarao o Putinovoj moći u Rusiji ili promeni režima", rekao je zvaničnik posle Bajdenovog govora u Varšavi.

19.11 Rusi oslobodili gradonačelnika Slavutiča

Gradonačelnika ukrajinskog grada Slavutiča, Juri Fomičev, danas su oslobodile ruske snage, nakon što je prethodno bio pritvoren, saopštila je ukrajinska partija Sužba naroda.

"Oteti gradonačelnik Slavutiča je pušten, a skupovi u gradu protiv Rusa su nastavljeni", dodaje se u saopštenju, preneo je CNN.

18.50 Novi udar na Lavov, pogođen rezervoar nafte

U Lavovu, gradu na zapadu Ukrajine, večeras se dogodio još jedan napad, a jedan od industrijskih objekata je u plamenu, nakon granatiranja. Gradonačelnik Andrij Sadovij objavio je na Tviteru da je pogođen rezervoar nafte.

18.40  "Recite 'ne' ratu": Plavo-bele zastave i nekoliko hiljada Rusa na maršu protiv Putina u Pragu 

Nekoliko hiljada Rusa marširalo je danas Pragom, mašući plavo-belim zastavama koje su postale simbol protesta protiv ruskog napada na Ukrajinu. Okupljeni su nosili natpis "ubica" preko slike Vladimira Putina i uzvikivali "Recite 'ne' ratu". 

18.19 Artiljerijski napad u regionu Kijeva, tri osobe ubijene, šestoro ranjeno 

Tri osobe su ubijene danas, a šestoro je ranjeno u artiljerijskom napadu na region Kijeva, javila je ukrajinska agencija Ukrinform. Dodaje se i da su ruske trupe otvorile artiljerijsku vatru i pucale iz automatskih pušaka na stambene zgrade i privatne kuće u selu Andrijivka, Irpin, Petrolavlivska Borščahivka, kao i u još nekim selima.

18.10 Demonstranti na trgu u Tel Avivu dali podršku Rusiji

Nekoliko desetina demonstranata okupilo se u Tel Avivu kako bi izrazili podršku Rusiji, javlja izraelski list "Harec". Oni su nosili izraelske, ruske i zastave Donbasa na trgu Habima, pokazavši da su uz Rusiju dok traje napad na Ukrajinu, navodi se u tekstu.

17.55 Ukrajina: U ratu oštećeno ili uništeno više od 60 verskih objekata

Gotovo 60 crkava, džamija i sinagoga u Ukrajini oštećeno je ili uništeno u ruskim napadima od početka rata. Uprava nadležna za crkvene poslove izbrojala je 59 granatiranih verskih objekata. Na popisu koji je objavila Državna služba za nacionalnu politiku i slobodu savesti navodi se da su u dosadašnjim borbama oštećeni i katolička crkva, pet protestantskih crkava, tri džamije i tri sinagoge.

17.42 Bajden nazvao Putina "kasapinom"

Predsednik SAD DŽozef Bajden danas je tokom posete Varšavi izjavio da je ruski kolega Vladimir Putin "kasapin". Ovo je najnoviji negativan epitet Bajdena na račun Putina. Prethodno je nekoliko puta uputio uvrede na račun Putina, nazvavši ga "ratnim kriminalcem", a 2021. godine ga je nazvao "ubicom", podseća "Foks njuz".

Tanjug/AP

 

17.33 Peskov iznenađen zbog uvreda na račun Putina

Portparol Kremlja Dmitri Peskov rekao je da je iznenađen optužbama koje je predsednik SAD Džozef Bajden uputio ruskom kolegi Vladimiru Putinu, nazvavši ga "kasapinom". On je podsetio na Bajdenov zahtev iz 1998. godine da se bombarduje Jugoslavija.

"Nakon svega, on je čovek koji je u jednom trenutku zahtevao, govoreći pred televizijskim kamerama, da Jugoslavija treba da bude bombardovana. Tako je, tražio je bombardovanje Jugoslavije. Tražio je da se ubijaju ljudi", kazao je Peskov za TASS.

17.21 Ministar energetike Katara: Evropi potrebno pet do sedam godina da zameni ruski gas 

Ministar energetike Katara Al-Kabi saopštio je danas, na međunarodnom forumu u Dohi, da će Evropi biti potrebno pet do sedam godina da zameni ruski gas, prenela je agencija RIA Novosti.

17.15 UN: Do sada poginula 1.104 civila, izbeglo 3,7 miliona

Iz Ujedinjenih nacija saopštili su da su od početka rusko-ukrajinskog rata poginulo najmanje 1.104, a ranjena 1.754 civila, i da je 3.772.599 osoba izbeglo u susedne zemlje, javlja Anadolija.

16.47 Čavušoglu: Ruski oligarsi dobrodošli u Tursku

Ruski oligarsi su dobrodošli u Tursku, ali moraju da se pridržavaju međunarodnog prava ako žele da posluju, izjavio je danas turski ministar spoljnih poslova Melvut Čavušoglu. On je, na forumu u Dohi, rekao da može da se priča o poslovanju ruskih oligarha "samo ako je sve legalno".

16.30 Eksplozije u Lavovu, pet osoba ranjeno

Nekoliko eksplozija čulo se na zapadu Ukrajine, u gradu Lavovu, preneo je BBC uz fotografiju dima koji se vidi nad gradom. U napadu je ranjeno pet osoba, izjavio je regionalni guverner Maksim Kozicki.

"Bile su tri snažne eksplozije u blizini Lavova iz pravca Krivčica, sada postoji upozorenje o vazdušnom napadu, zato budite mirni i sklonite se", rekao je  Kozicki u onlajn objavi, misleći na oblast u istočnom predgrađu Lavova. 

16.16  Zaharova: Na svaki neprijateljski korak SAD usledice reakcija

Svaki neprijateljski korak Vašingtona obavezno će biti propraćen reakcijom koja će biti bolna po Sjedinjene Američke Države, navela je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. Ona je dodala da u poslednje vreme američki predstavnici na različitim nivoima pokušavaju da skinu sa sebe odgovornost za stanje rusko-američkih odnosa, koje je blizu potpunog prekida, preneo je Sputnjik.

15.49 Otkazan policijski čas u Kijevu

Policijski čas u Kijevu koji je trebalo da traje od večeras do ponedeljka ujutru, otkazan je. Kako je gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko rekao, planirani policijski čas, koji je već i bio najavljen, otkazan je zbog "novih informacija dobijenih od vojske". Nije pruženo više detalja.

Tanjug AP/Rodrigo Abd

 

15.23 Ukrajinski ministar: Sve teži izvoz žitarica

Ukrajinski ministar poljoprivrede Mikola Solski rekao je da Ukrajina, jedan od najvećih svetskih izvoznika žitarica, obično izveze četiri do pet miliona tona mesečno, a da je sada to palo na jedva nekoliko stotina hiljada. Dodao je da je uticaj na svetsko tržište veliki, i da situacija samo "postaje teža svakim danom".

15.00 Bosforski moreuz otvoren za plovidbu

Bosforski moreuz, koji je danas bio privremeno zatvoren nakon izveštaja o otkriću eksplozivnog objekta, otvoren je za plovidbu, saopštila je Glavna uprava za obalsku bezbednost Turske. Više o tome u odvojenoj vesti.

profimedia

 

14.41 Bajden istakao značaj Poljske u humanitarnoj krizi

Američki predsednk Džozef Bajden izjavio je danas da Poljska preuzima značajnu odgovornost u humanitarnoj krizi zbog rata u Ukrajini. On je rekao da bi svet trebalo da pomogne Poljskoj u podnošenju tog tereta, preneo je Rojters.

14.23 Lokalni mediji: U Hersonu se više ne čuju ukrajinske radio stanice

Ukrajinske radio stanice ne čuju se više u Hersonu, gradu koji je pao pod kontrolu ruske vojske, prenela je Ukrajinska Pravda. Isti list navodi kako lokalno stanovništvo kaže da se sa radio-prijemnika čuju samo ruski programi.

14.05 Zaplenjeni privatni avioni oligarha u Velikoj Britaniji

Britanska vlada zaplenila je dva privatna aviona u posedu sankcionisanih britanskih oligarha. Obe letelice pripadale su milijarderu Eugenu Švindleru koji je sankcionisan zbog svojih poslovnih odnosa sa Romanom Abramovičem.

13.50 Ukrajina dobila bezbednosne garancije od SAD

Ukrajina je dobila dodatne bezbednosne garancije od SAD u pogledu razvoja saradnje u odbrani, rekao je danas šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba. On je ovo saopštio nakon sastanka sa američkim ministrima u Poljskoj, kojem je prisustvao i američki predsednik Džo Bajden. Više o tome pročitajte ovde.

Tanjug AP/Evan Vucci

 

13.25 Ukrajinsko ministarstvo tvrdi da je ubijen još jedan ruski general

Ukrajinsko ministarstvo odbrane tvrdi da je još jedan ruski general ubijen u napadu u Hersonu. Reč je o general-poručniku Jakovu Rezancevu. Prema zapadnim zvaničnicima, to je sedmi ruski general koji je poginuo u Ukrajini, i drugi 

12.58 Abramovič među posrednicima u pregovorima?

Predsednik Rusije Vladimir Putin lično je odobrio učešće biznismena Romana Abramoviča u rusko-ukrajinske mirovne pregovore, rekla su za Fajnenšel tajms dva dobro upućena zvaničnika. Jedan od njih kaže da je Putin signalizirao pozitivan odgovor pošto je Abramovič predložio Kremlju da bi mogao da odigra ulogu posrednika. "On zaista ima saglasnost sa najvišeg nivoa na obe strane", rekao je dobro upućeni zvaničnik. Abramovič se sastao i sa visokim zvaničnikom kancelarije predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog kako bi pomogao u organizovanju razgovora, prenosi Fajnenšel tajms pozivajući se na tri izvora.

12.35 Novi policijski čas u Kijevu

Produženi policijski čas u glavnom gradu Ukrajine biće uveden od 20 sati večeras do 8 sati ujutru u ponedeljak, saopštio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko. On je u objavi na internetu rekao da je tu odluku donela ukrajinska vojska, ne navodeći više detalja, prenosi Rojters.

AP Photo/Vadim Ghirda

 

12.15 Rusija: Aktiviraćemo nuklearno oružje samo u slučaju odbrane

Postoji nekoliko slučajeva u kojima Rusija ima pravo da upotrebi nuklearno oružje i svi su navedeni u ukazu predsednika što govori o odlučnosti zemlje da zaštiti svoj suverenitet, ali u teškim situacijama pregovori su najbolji i najispravniji način, rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev. Dodao je, međutim, da Rusija smatra kako su u situaciji sa Ukrajinom pregovori ipak ispravan put.

11.54 Gradonačelnik Marijupolja sa ambasadorom Francuske o evakuaciji civila

Gradonačelnik opkoljenog Mariupolja Vadim Bojčenko izjavio je da je razgovarao sa francuskim ambasadorom u Ukrajini o mogućnostima za evakuaciju civila. Predsednik Francuske Emanuel Makron najavio je ranije da će predložiti Rusiji plan za pomoć u evakuaciji građana, prenosi Rojters. Bojčenko je na nacionalnoj televiziji rekao da je situacija u gradu kritična i da se u centru vode ulične borbe između ukrajinskih i ruskih snaga. Zamenica premijera Irina Vereščuk rekla je danas da iz Mariupolja još treba da se evakuiše više od 100.000 ljudi.

Tanjug/AP/Vadim Ghirda

 

11.30 Bajden sa ukrajinskim ministrima

Predsednik SAD Džo Bajden sastao sa u Poljskoj sa dva ukrajinska ministra, što je njegov prvi sastanak uživo sa visokim zvaničnicima te zemlje od kako je pošela ruska invazija na Ukrajinu. Prethodno je Bela kuća saopštila da će Bajden doći na sastanak državnog sekretara SAD Entonija Blinkena i američkog sekretara za odbranu Lojda Ostina sa njihovim ukrajinskim kolegama Dmitrom Kuelbom i Oleksejem Reznikovim. Opširnije u posebnom tekstu.

10.58 Ruske snage zauzele grad černobiljskih radnika

Ruske snage preuzele su kontrolu nad gradom Slavutič, u kojem žive radnici Černobiljske nuklearke, rekao je guverner Kijevske oblasti Aleksandar Pavljuk. Prema njegovim rečima, ruske trupe su zauzele bolnicu i kidnapovale gradonačelnika, prenosi Rojters dodajući da agencija ne može nezavisno da proveri te navode. Ukrajina je u petak saopštila da su njene snage odbile prvi napad ruskih snaga nadomak grada u blizini Černobilja.

10.45 Bajden će se sastati sa ukrajinskim zvaničnicima

Predsednik SAD Džozef Bajden danas će se sastati sa ukrajinskim zvaničnicima, na kraju posete Poljskoj. bela kuća je saopštila da će Bajden doći na sastanak državnog sekretara SAD Entonija Blinkena i američkog sekretara za odbranu Lojda Ostina sa njihovim ukrajinskim kolegama Dmitrom Kuelbom i Oleksejem Reznikovim, javlja CNN. 

10.39 Šojgu na sastanku s vojskom: Operacija se sprovodi po planu

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, koji se više od dve nedelje nije pojavljivao u javnosti, održao je danas radni sastanak sa vojnim rukovodstvom i izjavio da se vojna operacija u Ukrajini sprovodi po planu, uprkos poteškoćama, saopštilo je Ministarstva odbrane Rusije. Poslednjih dana se dosta spekulisalo o tome gde je ruski ministar odbrane, pošto nije viđen u javnosti od 11. marta, podsetio je Rojters.

Tanjug/AP/Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin

 

10.10 Vereščuk za danas najavila deset humanitarnih koridora

Potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk izjavila je da je za danas postignut dogovor o uspostavljanju deset humanitarnih koridora za evakuaciju civila u nekoliko gradova u Ukrajini.

09.58 Počeo da opada broj izbeglica koje ulaze u Poljsku

Brolj izbeglica koji su otišli u Poljsku iz Ukrajine je poslednjih dana počeo da opada. U petak je granicu prešlo 30.500 ljudi, što je za 6,4 odsto manje nego rpethodnog dana, saopštila je poljska granična služba.

Od početka rata više od 2,2 miliona ljudi je prešlo iz Ukrjaine u Poljsku. Mnogi su već napustili i tu zemlju, ali stručnjaci ocenjuju a je trenutno u Poljskoj između 1,2 i 1,3 izbeglcia iz Ukrjaine. 

09.18 Medvedev nije zabrinut zbog sankcija Zapada

Bivši ruski predsedink i zamenik šefa saveta bezbednosti, Dmitrij Medvedev, rekao je da zapadne sankcije usmerene na rusku ekonomiju neće uticati na Moskvu ili izazvati nezadovoljstvo naroda.

Tanjug/AP/Yekaterina Shtukina, Sputnik

 

09.05 Ukrajinska vojska: Uništeno pet raketa i tri bespilotne letelice

Ukrajinska protivvazdušna odbrana uništila je tri ruske letelice i najmanje pet krstarećih raketa u prethodna 24 sata, saopštila je komanda ukrajinskih vazdušnih snaga na Telegram nalogu. Kako se navodi, prethodnog dana je ruska vojska pokrenula snažan raketni udar iz više pravaca.

08.54 Zelenski: Pregovori moraju da garantuju ukrajinski suverentitet

Pregovori sa Rusijom moraju biti razumni,a ukrajinski suverenitet mora biti zagarantovan uz obezbeđenje teritorijalnog integriteta, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u novom video-obraćanju naciji, prenosi Ukrinform. Opširnije u posebnoj vesti.

08.29 Zvaninici tvrde da je do sada u ratu nastradalo 136 dece

Kancelarija ukrajinskog tužioca je saoštila da je do sada u ratu nastradalo 136 dece. Kako se dodaje, ranjeno je još 199, prenosi BBC uz navode da ne može da potvrdi te unformacije.

Tanjug AP/Petros Giannakouris

 

08.15 Velika Britanija saopštila je najnovije obaveštajne podatke o stanju na ratištu u Urkajini

  • Rusija nastavlja opsadu velikih gradova, uključujući Harkov, gernigov i Marijupolj
  • Ruske snage i dalje ne preduzimaju velike pešadijske operacije, već koriste neselektivna vazdušna i artiljerijska bombardovanja i pokušaju da nanesu štetu odbrambenim snagama 

  • Veoma je verovatno da će Rusija nastaviti da koristi tešku artiljeriju za napade na urbane sredine 

07.50 Ukrajinska vojska: Nastavljamo da odbijamo napad na Kijev

Ukrjainska vojska je saopštila da njene snage nastavljaju da odbijaju napade ruske vojske na Kijev. Tvrde da se ruska vojska suočava sa sa gubicima i da je njena tehnika u lošem stanju. Međutim, dodaje se da to ne sprečava da izvršava vazdušne napade, prenosi BBC.

Profimedia

 

07.00 SZO: Broj napada na zdrvstvene ustanove se povećava

Tokom rata u Ukrjaini bilo je više od 70 odvojenih napada na bolnice, ambulante i lekare, a broj napada se povećava svakog dana, saopštila je svetska zdravstvena organizacija. Navodi se da su napadi na zdravstvene ustanove postale deo strategije i taktike u morednom ratovanju.

"Zabrinutio smo zbog toga što se broj napada svakog dana povećava", rekao je predstavnik SZO u Ukrajini Jarno Habičt.

6.50 Kuleba: Teški pregovori bez napretka

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba naveo je danas da još nema konsenzusa u pregovorima s Moskvom.

"Stav Ukrajine je jasan: Prekid vatre, garancije bezbednosti, bez kompromisa o teritorijalnom integritetu. Ali Rusija se drži ultimatuma. Da bismo stimulisali konstruktivniji pristup, potrebne su nam dve stvari: više sankcija i više vojne pomoći Ukrajini", naveo je Kuleba na Tviteru.

6.37 "Černigov je uništen, gradu preti humanitarna katatrofa"

Ukrajinske vlasti saopštile su  da su ruske snage opkolile grad Černigov, u blizini granice sa Belorusijom i da bombarduju područja u kojima su stanovnici ostali bez struje, grejanja i vode. Rusko ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da su njegove snage blokirale ukrajinske gradove, uključujući Černigov, kako bi porazili ukrajinsku vojsku.

"(Mi smo) u suštini potpuno opkoljeni i imamo humanitarnu katastrofu... Grad je potpuno uništen", rekao je gradonačelnik Černigova Vladislav Atrošenko na televiziji.

6.30 Satelitski snimak potopljenog broda

Novi satelitski snimci prikazuju delomično potoljeni ruski desantni brod Orsk kojeg su juče u lučkom gradu Berđansku pogodile ukrajinske snage. Pored potopljenog Orska u lučkom pristaništu vidi se i požar u blizini nekoliko rezervoara za goriva.

Tanjug/Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

 

6.22 Vojska Ukrajine: Ubijen još jedan ruski general

Ukrajinska vojska saopštila je danas da su njene snage ubile ruskog generala-potpukovnika Jakova Rezanceva tokom sukoba u Hersonskoj oblasti, na jugu Ukrajine. Prema navodima ukrajinske vojske, Rezancev je bio komandant 49. kombinovane armije Južnog vojnog okruga Ruske Federacije. Si-En-En prenosi da se veruje da je do sada, u ratu u Ukrajini, ubijeno šest ruskih generala.

6.15 Orban odbacio zahteve Zelenskog

Premijer Mađarske Viktor Orban odbio je danas zahteve ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koje je izneo pred Savetom Evrope, jer se ne poklapaju sa mađarskim interesima. On je poručio da "ne mogu dozvoliti da Mađarska bude gurnuta u rat"

Komentari (1)

Марија

26.03.2022 21:53

Рече "Београдски касапин" Бајден

Evropa