Evropa

"Idite kući": Stanovnici grada kod Černobilja protestovali zbog ulaska ruskih snaga i kidnapovanja gradonačelnika

Komentari

Autor: CNN, Gurardian, Tanjug, Euronews Srbija

26/03/2022

-

22:39

"Idite kući": Stanovnici grada kod Černobilja protestovali zbog ulaska ruskih snaga i kidnapovanja gradonačelnika
"Idite kući": Stanovnici grada kod Černobilja protestovali zbog ulaska ruskih snaga i kidnapovanja gradonačelnika - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Stanovnici Slavutiča, grada na severu Ukrajine, protestovali su nakon što su Rusi ušli u njihov grad. Okupljeni su skandirali "Idite kući" i tražili oslobađanje gradonačelnika Jurija Fomičeva, koje su zarobile ruske trupe.

Šok bombe i pucnji u vazduh nisu uspeli da rasteraju nenaoružane demonstrante na glavnom trgu u subotu. Kako su svi pokušaji Rusa da zastraše okupljenje propali, Fomičev je na kraju pušten.

"Rusi su otvorili vatru. Bacali su šok bombe u masu. Ali stanovnici se nisu razišli, naprotiv, pojavilo ih se više", rekao je Oleksandar Pavljuk, guverner Kijevske oblasti u kojoj se nalazi Slavutič.

Slavutič je od Černobilja udaljen oko 50 kilometara i napravljen je za radnike zaposlene u nuklearnoj elektrani.

U izjavi postavljenoj na Fejsbuku, gradonačelnik Juri Fomičev je prikazan kako se obraća stanovnicima i govori im da bi trebalo da "razgovaraju sa okupatorom", nakon što je ruska vojska ušla u grad. 

"Oni će proveravati da li ima skrivenog oružja. Ići će u policiju, kasarnu. Jasno je, proći će kroz grad, a potom će ga napustiti. Vodićemo sami grad", kazo je Fomičev.

On je naglasio da, ukoliko neko želi da napusti Slavutič, gradska uprava će se složiti s tim.

"Shvatamo da sada moramo da komuniciramo sa okupatorima. Nema druge opcije. Nemamo  puške, lansere granata, projektile, tenkove. Imamo samo naše dlanove, mozak i srca. To je glavna stvar koju imamo. I imamo ljubav prema Ukrajini, za Slavutič", dodao je Fomičev.

Gradonačelnik ukrajinskog grada koji su okupirale ruske snage pušten je iz zatočeništva, a vojnici su pristali da odu nakon masovnog protesta stanovnika.

Fomičev je rekao onima koji su protestovali da su Rusi pristali da se povuku "ako u gradu ne bude ukrajinske vojske".

Dogovor je postignut, rekao je gradonačelnik, da će Rusi potražiti ukrajinske vojnike i oružje, a zatim otići. Ostao bi jedan ruski kontrolni punkt van grada.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa