Fokus

Bajden rekao da Putin ne može da ostane na vlasti, oglasila se Bela kuća: Nije mislio na promenu režima u Rusiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, CNN, AP

26/03/2022

-

19:28

Bajden rekao da Putin ne može da ostane na vlasti, oglasila se Bela kuća: Nije mislio na promenu režima u Rusiji
Bajden rekao da Putin ne može da ostane na vlasti, oglasila se Bela kuća: Nije mislio na promenu režima u Rusiji - Copyright Tanjug/ AP Photo/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džozef Bajden pozvao je danas na smenu predsednika Rusije Vladimira Putina, rekavši: "Za ime Boga, ovaj čovek ne može da ostane na vlasti".

Bajden je iskoristio govor u glavnom gradu Poljske da glasno brani liberalnu demokratiju i vojnu alijansu NATO, a takođe, je rekao da Evropa mora da se očeliči za dugu borbu protiv ruske agresije, preneo je AP.

Rojters, međutim, prenosi izjavu zvaničnika Bele kuće koji je rekao da Bajden nije pozivao na promenu režima u Rusiji.

"Predsednikova poenta je bila da se Putinu ne može dozvoliti da vrši vlast nad svojim susedima ili regionom. On nije razgovarao o Putinovoj moći u Rusiji ili promeni režima", rekao je zvaničnik posle Bajdenovog govora u Varšavi.

Bajden je govorio ispred Kraljevskog zamka, jedne od značajnih znamenitosti Varšave koja je teško oštećena tokom Drugog svetskog rata.

On je pozajmio reči pape Jovana Pavla II rođenog u Poljskoj i citirao poljskog disidenta i bivšeg predsednika Leha Valensu, upozorivši da Putinova invazija na Ukrajinu preti da donese decenije ratovanja.

"U ovoj borbi ne treba da imamo iluzije. Ova borba neće biti završena u narednim danima, niti mesecima", rekao je Bajden.

On je istakao da se ljudi "moraju pripremiti za dugu borbu koja je pred nama".

NATO ne želi da destabilizuje Rusiju

Optužbe da NATO želi da destabilizuje Rusiju nisu istinite, izjavio je američki predsednik , dodajući da je u pitanju odbrambena alijansa.

On je rekao da su američke snage u Evropi kako bi branile NATO saveznike, a ne da bi ušle u sukob sa ruskim snagama.

Tanjug/ AP Photo/Evan Vucci

 

Obećao je da će SAD "biti uz Ukrajinu", prenose svetski mediji.

"Vodimo veliku bitku za slobodu, bitku između demokratije i autokratije, između slobode i represije. Ta bitka neće biti dobijena za nekoliko dana ili meseci. Treba da se pripremimo za dugu borbu koja je pred nama", poručio je Bajden.

Neposredno pre nego što je Bajden trebalo da govori u Poljskoj, vazdušni napad je pogodio skladište goriva nedaleko od Lavova u Ukrajini.

Bio je to iznenađujući napad, koji je usledio samo dan nakon što je ruska vojska saopštila da je prva faza sukoba završena i da su preusmerili svoju pažnju na sporne istočne delove Ukrajine.

Nakon nekoliko dana kada su zapadni lideri pokazivali svoj jedinstveni front protiv Rusije, udar se mogao posmatrati kao odgovor Putina Bajdenu i Zapadu.

Bajden, koji je stajao uz istočnu ivicu NATO-a, u Poljskoj, izdao je strogo upozorenje tokom svog govora, rekavši Putinu da ni milimetar NATO teritorije neće dati.

Iskustvo iz XX veka

Ranije u toku dana, Bajden je podsetio na oklevanja SAD da li da se umešaju u evropske ratove.

Tanjug/ AP Photo/Evan Vucci

 

"Sposobnost Amerike da ispuni svoju ulogu u drugim delovima sveta počiva na ujedinjenoj Evropi i bezbednoj Evropi", rekao je Bajden na sastanku sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom u Varšavi, i dodao je:

"Učili smo iz tužnih iskustava u dva svetska rata, kada smo ostali po strani i nismo bili uključeni u stabilnost u Evropi, to se uvek vraća da progoni Sjedinjene Države".

Predsednikovi komentari predstavljaju oštar kontrast u odnosu na spoljnu politiku "Amerika na prvom mestu" bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji je NATO nazvao "zastarelim" pre nego što je stupio na funkciju i često dovodio u pitanje vrednost američkih saveza sa evropskim nacijama, piše CNN

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet