Evropa

Taktika "isturene odbrane": NATO šalje dodatnih 40.000 vojnika na istočno krilo, poruka saveznicima ali i Putinu

Komentari

Autor: Euornews Srbija, Foreign Policy, PBS

26/03/2022

-

17:09

Taktika "isturene odbrane": NATO šalje dodatnih 40.000 vojnika na istočno krilo, poruka saveznicima ali i Putinu
Džo Bajden, predsednik SAD - Copyright AP Photo/Evan Vucci, File

veličina teksta

Aa Aa

Nakon NATO samita, kom je prisustvovao i američki predsednik Džo Bajden, saopšteno je da će biti raspoređene dodatne trupe Alijanse na istok Evrope. Dodatnih 40.000 vojnika biće premešteno u Slovačku, Mađarsku, Bugarsku i Rumuniju kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Ovim potezom, koji do sada nije imao presedana, NATO ojačava svoju odbranu u regionu Crnog mora, gde ruska mornarica i amfibijske snage ciljaju ključne luke na jugu Ukrajine. Alijansa je ovako pojačala odbranu na čitavom istočnom bloku spojivši Baltik i Crno more, jer su trupe od ranije već bile raspoređene u Poljskoj i baltičkom regionu - Litvaniji, Letoniji i Estoniji.

Pored toga što se ojačava istočno krilo, čini se i da NATO menja pristup kada je u pitanju odgovor na rusku invaziju, jer do sada Alijansa nije iznosila mnogo detalja o načinu na koji raspoređuje svoje trupe, prenosi Foreign Policy 

Osim ovoga, premeštanje dodatnih trupa označava i promenu strategije na samom terenu, pa se tako postavlja taktika "isturene odbrane", odnosno ojačava se jugoistočni region Alijanse, na isti načun kao što je to ranije učinjeno sa severoistočnim, kako je za FP objasnila stručnjak za bezbednost Loren Speranca.

Adrien Courant, Etat Major des Armees via AP

 

Slično tome, bivši ambasador SAD u NATO, Daglas Lut je za PBS rekao da postavljanjem dodatnih trupa Alijansa šalje dvostruku poruku. 

"Prvo, poruka se šalje samim članicama NATO, a u pitanju je vidljivi, opopljivi dokaz da im Alijansa čuva leđa, jer te zemlje samo Crno more deli od Ukrajine. Drugo, poruka se šalje ruskom predsdeniku Vladimiru Putinu - njemu se poručuje da je NATO tu, i da će morati da se suoči sa Alijansom ako napadne te zemlje", rekao je Lut. 

Simbolička poruka da će NATO ostati čvrst

Postavljanje 40.000 vojnika u još četiri zemlje na istoku Alijanse, još jedan je od pokazatelja spremnosti NATO da ne dozvoli prelivanje konflikta na zemlje članice. 

Iako su čelnici NATO u nekoliko navrata rekli da ne neće biti nikakvog direktnog slanja trupa ili vojne pomoći Ukrajini, isto tako su bili veoma jasni da bi ruski upad na bilo koju teritoriju zemlje članice saveza bio razlog za "brz odgovor".

Upravo zato, ocenio je Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije za Euronews Srbija, novo raspoređivanje NATO trupa je, između ostalog, simbolička poruka Rusiji da će Alijansa ostati čvrsta ukoliko dođe do ruskog napada na neku od njenih članica. 

Uprkos ojačavanju istoka, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski verovatno nije u potpunosti zadovoljan. On je na NATO samitu rekao da "Alijansa tek treba da pokaže šta može da uradi kako bi spasla ljude", i tražio je da se Ukrajini pruži bezuslovna pomoć protiv Rusije, što bi uključivalo "korišćenje čitavog NATO arsenala bez ograničenja".

"Ukrajina je tražila jedan odsto svih tenkova. Dajte nam ih, ili nam ih prodajte. Kada budemo imali ovo, bićemo baš kao i vi, potpuno bezbedni", rekao je Zelenski na samitu NATO, dodajući kako "nije dobio jasne odgovore na zahteve za pomoć".

Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office

 

Iz Alijanse su, takođe, odbili i brojne zahteve Ukrajine za postavljanje zabrane preletanja neba izbad Ukrajine, jer smatraju da bi to moglo da bude dovoljan razlog za direktan sukob sa Rusijom. Odbačena je i mogućnost bilo kakvog slanja mirovnih trupa na teritoriju Ukrajine, što je bio predlog Poljske, uz navođenje istog razloga - straha od direktnog sukoba NATO i Moskve.

Zabrinutost zbog izjava kineskih zvaničnika

Osim o dodatnim trupama i osbijanju slanja mirovne misije u Ukrajinu, iz NATO su u deklaraciji nakon samita pozvali "sve države da podržavaju međunarodni poredak, uključujući principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta, i da se uzdrže od podrške ratnim naporima Rusije na bilo koji način". 

U ovoj poruci, Alijansa je posebno naglasila ulogu Kine, rekavši da je "zabrinuta nedavnim javnim komentarima kineskih zvaničnika". Takođe, u saopštenju NATO stoji i da se Kina poziva da "prestane da širi lažne narative Kremlja, posebno o ratu i NATO".

Severnoatalanstka alijansa napomenula je i da će njena vrata ostati otvorena za sve koji žele da joj se pridruže i ponavlja da ostaje privržena osnovnim principima koji podupiru evropsku i globalnu bezbednost. 

Rusija je, kao i dosta puta ranije, pozvana da prekine vatru i tako "pokaže da je ozbiljna po pitanju pregovora", formulisano je u deklaraciji Alijanse. 

"Pozivamo Rusiju da se konstruktivno angažuje u kredibilnim pregovorima sa Ukrajinom kako bi se postigli konkretni rezultati, počevši od održivog prekida vatre i idući ka potpunom povlačenju njenih trupa sa ukrajinske teritorije. Nastavak agresije Rusije dok se vode razgovori je za žaljenje", navedeno je u deklaraciji Alijanse.

Komentari (0)

Evropa