Evropa

Bajden "oči u oči sa ukrajinskim ministrima": Ukrajina dobila dodatne bezbednosne garancije

Komentari

Autor: Tanjug

26/03/2022

-

12:12

Bajden "oči u oči sa ukrajinskim ministrima": Ukrajina dobila dodatne bezbednosne garancije
Bajden "oči u oči sa ukrajinskim ministrima": Ukrajina dobila dodatne bezbednosne garancije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov i ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba održali u Poljskoj prvi zajednički sastanak sa svojim kolegama iz SAD, a na sastanak je "svratio" i američki predsednik Džo Bajden.

Nakon sastanka, šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba rekao je da je Ukrajina dobila dodatne bezbednosne garancije od SAD u pogledu razvoja saradnje u odbrani.

"Dobili smo dodatna obećanja od SAD o tome kako će se razvijati kooperacija u oblasti odbrane", rekao je novinarima Kuleba, prenosi Rojters.

Prethodno je Reznikov na Tviteru objavio fotografiju sastanka u Varšavi sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom, i napisao da se "razgovara o aktuelnim pitanjima i saradnji u političkim i odbrambenim pravcima".

Ranije je saopšteno iz Pentagona da će Ostin pratiti predsednika SAD Džozefa Bajdena u Evropi ove nedelje na razgovorima u sedištu NATO u Briselu i Poljskoj.

Bajden od juče boravi u poseti Poljskoj, a prethodno je prisustvovao samitima NATO, G7 i EU. Predsednik SAD je u nekoliko navrata nazvao ruskog predsednika Vladimira Putina "ratnim zločincem".

"Za nas je najvažnije da od samog početka očuvamo jedinstvo naših demokratija i nastavimo da ulažemo napore da se obustave razaranja od ruke čoveka koji je, govoreći otvoreno, ratni zločinac. Verujem da će to biti u skladu sa pravnom definicijom toga", rekao je Bajden tokom zajedničkog obraćanja sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom nedaleko od poljsko-ukrajinske granice, preneo je Sputnjik.

Takođe dodao je da su protiv Rusije na snazi najteže sankcije u svetskoj istoriji, ali da će za njima uslediti nove. Rekao je i da mu je žao što ne može da poseti Ukrajinu, i da se "sopstvenim očima uveri u ono što se događa u toj zemlji".

Komentari (0)

Evropa